Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Na Sveučilištu Sjever u tijeku je održavanje tjedna karijera „UNIN Connect Week“

Objavljeno:

- dana

Sveučilište Sjever, uz pokroviteljstvo Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske poštanske banke, u ovome tjednu organizira tjedan karijera „UNIN Connect Week“.

Događaj je započeo je u ponedjeljak, 16. svibnja, a održava se do petka, 20. svibnja, i to na dvije lokacije – u Sveučilišnom centru Varaždin i Sveučilišnom centru Koprivnica.

U tri različite sesije tijekom pet dana održat će se panel-rasprave s uspješnim predstavnicima priznatih tvrtki i ustanova te predstavljanje djelatnosti i rada tvrtki izlagača, kao i zanimljive radionice za studente Sveučilišta Sjever. Na ovom krovnom događaju okupit će se više od 70-ak međunarodno priznatih tvrtki i ustanova s područja regije, ali i šire.

– Ovaj znanstveni događaj vrlo je važan za Sveučilište Sjever jer smo prepoznati kao STEM sveučilište koje je iznimno okrenuto prema suradnji s gospodarstvom i upravo ovakav izniman odaziv 70-ak tvrtki iz poslovnog svijeta pokazuje nam da smo na dobrom putu, da radimo dobro i da putem ovakvih događanja možemo osigurati daljnje jačanje naše uloge, ali isto tako i potpore koja se osigurava u smislu razvoja ljudskih resursa, a posebice u smjeru digitalnog i zelenog, što je i od Europske komisije zadnjih godina na neki način i sugestija – izjavio je prof. dr. sc. Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin.

Naveo je da je događaj osmišljen na način da se studenti iz prve ruke upoznaju s potencijalnim poslodavcima i da možda već danas pronađu svoje buduće radno mjesto.

Podrška

Jedan od najvećih regionalnih događaja spajanja akademske i poslovne zajednice „UNIN Connect Week“ posjetio je i gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Iskazao je zadovoljstvo što studenti na Tjednu karijera imaju priliku uspostaviti kontakt s poslodavcima i povezati se s njima direktnom komunikacijom, ali i saznati koje su mogućnosti stipendiranja ili stručne prakse koja i sama često vodi u zasnivanje radnog odnosa.

– Sveučilište Sjever, koje često zovu i STEM sveučilištem, kvalitetnim studijskim programima prati potrebe tržišta rada, zanimanja budućnosti i studentima nudi sve preduvjete da usvojenim znanjem spremno kroče na to tržište rada. Studenti na svom putu imaju i podršku Grada Varaždina – kazao je gradonačelnik, i dodao:

– Grad Varaždin podupire rad Sveučilišta Sjever, a od ove godine osigurali smo i financijska sredstva u proračunu što je zasigurno dokaz da vrednujemo njihov rad. Sveučilište Sjever obrazuje velik broj naših sugrađana, ali i mlade iz svih dijelova Hrvatske te im pruža mogućnost da na tržištu rada što bolje kapitaliziraju to znanje koje ovdje usvoje. Sve materijalno može nestati u trenu, ali stečeno znanje vam nitko ne može oduzeti i to je glavni resurs i alat koji će mladima najviše u životu trebati – rekao je gradonačelnik.

Jedan od ovogodišnjih partnera Tjedna karijera na Sveučilištu Sjever je i Hrvatski zavod za zapošljavanje, čija je predstojnica Područnog ureda Varaždin Branka Šaško naglasila da će studentima predstaviti mjere aktivnog zapošljavanja za 2022. godinu te im putem radionica pomoći u pisanju životopisa i molbi za posao, uz još niz radionica.

– Ovo Sveučilište Sjever ima niz programa koji su deficitarni na tržištu rada i to je razlog što smo ovdje. Želimo pomoći studentima da se zaposle i stvore daljnju karijeru – naglasila je Šaško, navodeći da ova županija ima najniži stopu nezaposlenosti u RH, u travnju je iznosila tri posto.  

– Programi poput sestrinstva, elektrotehnike i strojarstva – to su sve programi koji su jako traženi na tržištu rada i gdje treba zaista sve više radne snage. To su prioritetni programi putem kojih ćemo potaknuti studente da ih upisuju na ovom sveučilištu – navela je Šaško.

Dodajmo da se Tjedan karijera Sveučilišta Sjever održava u organizaciji Odjela za EU fondove, razvojne projekte, suradnju s gospodarstvom i transfer tehnologija Sveučilišta Sjever.

Osim Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske poštanske banke, neke od tvrtka i ustanova koje su prepoznale važnost održavanja Tjedna karijera su i: FINA, Kostwein, Carlsberg, KING ICT, Ducati komponenti, Hamag-Bicro, Vindija, 404 agencija, CARNET, Mobilisis, Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, KBC Zagreb, Opća bolnica Varaždin, Podravka, Belupo i dr.  

Službeno otvorenje započelo je panelom naziva „Uloga poslovne i akademske zajednice u jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva“, a moderator panela bio je prof.dr.sc. Ante Rončević, pročelnik Odjela za ekonomiju Sveučilišta Sjever.

Život i društvo

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” ima brojne planove za ovu godinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” održala je u subotu, 27. travnja, redovnu godišnju skupštinu u Lovačkom domu na Budincu.

Predsjednica Udruge Božica Mikulčić izvijestila je prisutne o aktivnostima koje su provedene u 2023. godini te je posebno istaknula neke od planiranih aktivnosti u 2024. godini: završetak projekta izgradnje sanitarnog čvora kod Etno kuće, redovna druženja, odlasci na izlete i hodočašća, sudjelovanje na sportskim igrama, sudjelovanje na proslavi Dana općine te brojna gostovanja zbora Udruge.

Prisutnima se obratio i predsjednik Općinskog vijeća Općine Ljubešćica Stjepan Ivanušec koji je čestitao članovima Udruge na postignutim rezultatima u proteklom razdoblju te im zahvalio na sudjelovanju na svim općinskim manifestacijama. Istaknuo je kako se značaj umirovljenika u ovoj sredini odlikuje kroz ostvarivanje kvalitetnijeg života najbrojnije skupine. Stoga je Općina Ljubešćica u 2024. godini osigurala sredstva u iznosu od 20.000 eura za božićnice umirovljenicima i dodijelila 3200 eura za provedbu projekta Živjeti aktivno u zlatnim godinama po provedenom natječaju.

Nakon skupštine, uslijedilo je tradicionalno druženje umirovljenika i prisutnih gostiju uz prigodni domjenak, a za dobru atmosferu bio je zadužen “Bajs bend” i dobro uvježbani zbor Udruge.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Primalje varaždinske Bolnice svima otvorile svoje radno mjesto te dale važne informacije o dolasku djece na svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u Općoj bolnici Varaždin bilo vrlo edukativno, posebno za trudnice te buduće majke i očeve.

Naime, povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozvale su sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Odaziv je bio odličan, a to i ne čudi s obzirom da je veza primalje i trudnice izuzetno važna.

Najprije je održano predavanje, a zatim i obilazak rodilište, uključujući i rađaonicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje