Povežite se s nama

Kultura

Varaždinka Ružica Kapitan, žena koja je 44 godine djeci bezrezervno usađivala ljubav prema glazbi

Objavljeno:

- dana

Glazbena pedagoginja i zborska dirigentica Ružica Kapitan iz Varaždina na 65. Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži dobila je Nagradu za životno djelo.

Kruna je to njezina cjeloživotnoga glazbeno-pedagoškog rada, unapređenja glazbene kulture i vođenja pjevačkih zborova, s kojima je tijekom karijere postizala visoke rezultate.

Iz bogate biografije izdvojit ćemo da je kao glazbena pedagoginja djelovala 44 godine, i to prvo u osnovnoj Glazbenoj školi u Koprivnici, zatim u Osnovnoj školi Tužno, pa u V. osnovnoj školi i naposljetku u VI. osnovnoj školi Varaždin, a od 2020. godine je u mirovini. Nakon promaknuća u zvanje mentora 1996. godine, 1999. godine promaknuta je u zvanje savjetnika te je dugogodišnja voditeljica županijskoga Stručnog vijeća učitelja glazbene kulture. Osim toga, 2012. godine Hrvatska udruga zborovođa dodijelila joj je strukovni naziv maestra mentorica Hrvatske udruge zborovođa. Niz godina članica je Državnog povjerenstva za provedbu Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži, Županijskog odbora i Prosudbenog povjerenstva za pjevačke zborove Smotre glazbenog stvaralaštva djece i mladeži Varaždinske županije te Upravnog odbora Glazbene mladeži Varaždin. Često je održavala predavanja i radionice za učitelje iz struke, a i sama se kontinuirano stručno usavršavala, i to na simpozijima i stručnim skupovima eminentnih domaćih te stranih glazbenih pedagoga, dirigenata i umjetnika.

Pjevački zborovi koje je oformila i s kojima je postizala iznimne rezultate su “Varaždinski slavuji”, dječji zbor VI. OŠ Varaždin (mlađi uzrast), Dječji zbor starijeg uzrasta VI. OŠ Varaždin, Pjevački zbor “Millenium” Varaždin (djevojački zbor), Dječji zbor V. OŠ Varaždin (stariji uzrast), Dječji zbor mlađeg uzrasta OŠ Tužno i Dječji zbor starijeg uzrasta OŠ Tužno.

Nagrada za cjelokupni rad

Na natjecanju sa zborom prvi se put pojavila 1980. godine, i to sa zborom Osnovne škole Tužno. Tijekom karijere Kapitan je sa zborovima osvojila čak 32 zlatne i srebrne plakete, a dobitnica je i brojnih drugih nagrada, pri čemu je Nagrada za životno djelo od posebne važnosti.

– Nagrada mi znači puno, tijekom svoga radnog vijeka dobila sam puno nagrada, ali s ovom se sad sve nekako zaokružilo. To je, zapravo, nagrada za moj sveukupni pedagoški rad i za vođenje pjevačkih zborova – rekla je Ružica Kapitan te otkrila što je ključ njezina uspjeha: – Glavni razlog je to što sam cijeli radni vijek radila ono što sam neizmjerno voljela, a to su glazba i glazbeno-pedagoški rad. Dakle, veliki entuzijazam je tajna mog uspjeha.

Teško joj je, kaže, izdvojiti najljepši trenutak iz svoje karijere jer ih je bilo mnogo, no neki nastupi sa zborovima posebno su joj se urezali u sjećanje.

– Ipak, izdvojila bih nastupe s troglasnim zborom V. osnovne škole, kada smo dva puta sudjelovali u Poreču na Susretu zborova “Naš kanat je lip” kao jedini zbor iz kontinentalne Hrvatske, te nastup sa Zagrebačkim solistima na Varaždinskim baroknim večerima. Istaknula bih i prekrasne trenutke s djevojačkim zborom “Millenium”, s kojim smo, između ostaloga, nastupili dva puta u Austriji na međunarodnom festivalu Alpe-Adria-Advent kao jedini zbor iz Hrvatske. Prekrasna putovanja imali smo i u Split, Zadar, Pulu te Mađarsku. Bilo je tu također puno lijepih nastupa sa zborovima VI. OŠ i OŠ Tužno… Marljivo smo radili, ali uvijek smo se nakon nastupa i natjecanja lijepo veselili i družili. Još bih istaknula nastup “Milleniuma” u Fažani, kada je nastupu prisustvovao veliki istarski skladatelj, pedagog i dirigent Nello Milotti, rodom iz Italije, čiju smo skladbu “Ribarevo jutro” izveli. Prišao nam je nakon nastupa suznih očiju i rekao da još nitko nije tako lijepo otpjevao “Ribarevo jutro”. Naravno, onda su emocije ponijele i mene i cure, a srce nam je bilo puno – prisjetila se Kapitan. Dodala je da su joj svi pjevači jednako dragi i da su joj svi zborovi ostali u jednako lijepom sjećanju.

Mnogi učenici i članovi zborova nastavili su školovanje na Glazbenoj školi, a onda i na muzičkim akademijama te se opredijelili za glazbu kao svoje buduće zvanje, navodi.

– S nekima sam još u kontaktu i drago mi je kad se nakon dugo vremena sretnemo i kad mi mnogi od njih kažu da im je pjevanje u zboru bilo jedno prekrasno životno iskustvo – zadovoljna je varaždinska glazbena pedagoginja i dirigentica.

Mnogo slobodnog vremena

Tijekom karijere susretala se i s manje lijepim stranama svog posla, no to je, u odnosu na sve lijepe trenutke, zanemarivo.

– Nekad davno, kad sam osvojila prvu zlatnu plaketu, pokojni profesor Zuber, kojeg sam iznimno cijenila, rekao mi je jednu rečenicu: “E, dijete, sad je krenulo. Što ćeš imati više uspjeha, imat ćeš više i onih kojima se to neće sviđati.” Tako sam se, naravno, u svom radu susretala i sa zavišću, međutim, slijedila sam svoje snove i to me nije ometalo ni pokolebalo – ističe Kapitan, koja sada uživa u zasluženoj mirovini.

– S obzirom na to da sam uvijek imala brz, žustar tempo i puno obveza, još se privikavam na mirovinu. Imam jako puno slobodnog vremena, i za kavu s prijateljicama, a više vremena provodim i s obitelji, puno se družim s unučicom, koja ima pet godina – govori glazbena pedagoginja, kojoj je glazba i dalje sastavni dio života.

Redovito sluša glazbu, a ponekad i zasvira klavir. Osim klasične, voli poslušati i drugu dobru glazbu, koje ima, kako kaže, u svakom žanru, pa tako i u zabavnoj, pop, rock te drugim vrstama glazbe, a posjećuje i neke glazbene manifestacije, poput nedavno održanih Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži.

Zahvale

Ružica Kapitan za kraj je zahvalila svima koji su s njom podijelili najljepše trenutke karijere.

– Zahvaljujem svim pjevačima koji su pjevali u mojim zborovima, zahvaljujem im na svakom lijepo otpjevanom tonu te na svim radostima koje nam je pružalo naše zajedničko muziciranje na probama, nastupima, natjecanjima i putovanjima. I još bih zahvalila Državnom povjerenstvu Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži koje mi je dodijelilo ovu nagradu, zatim svima s kojima sam surađivala i koji su mi pružali podršku u radu. Tu bih istaknula korepetitore koji su moje zborove pratili na klaviru, to su profesori Vesna Leljak Petković, Marina Korunek i Ivan Mežnarić. Naravno, zahvala ide i mojoj obitelji, koja mi je uvijek pružala veliku podršku i koja je uvijek bila uz mene. Ne bih ništa mijenjala, a mladima bih poručila neka slijede svoje snove – zaključila je Kapitan.

Kapitan je dobitnica mnogih priznanja i nagrada:

Ministrovo priznanje, 2003. (za uspješan kvalitetan i kreativan rad)

Državna nagrada “Ivan Filipović”, 1997.

Nagrada “Marijan Zuber”, 2012.

Spomenica domovinske zahvalnosti, 1997.

Nagrada Varaždinske županije za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu, 1997.

Medalja Grada Varaždina, 2005.

Županijska nagrada povodom Svjetskog dana učitelja, 2003.

32 (zlatne, srebrne…) plakete Prosudbenog povjerenstva Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži

Jubilarna plaketa Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži, 1997.

Priznanje Festivalskog vijeća Varaždinskih baroknih večeri, 1995.

Povelja i priznanje Glazbene mladeži Varaždin, 2013.

Priznanje Državnog povjerenstva 54. Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži, 2011.

Priznanje i zahvalnica Hrvatske glazbene mladeži Varaždin

Priznanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, 2003., 2001. i 2009.

Zahvalnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, 2015.

nagrade Programskog vijeća Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži, 1996., 2002., 2004. i 2005.

Nagrada Odbora 7. Smotre glazbenog stvaralaštva djece i mladeži Varaždinske županije, 2005.

nagrade Varaždinske županije kao mentoru-voditelju za uspješnu pripremu učenika za natjecanja na području glazbe, 2011., 2010., 2009., 2008., 2006., 2005., 2004., 2003., 2002., 2001., 2000., 1999., 1997., 1996., 1995. i 1994.

nagrade SIZ-a kulture Općine Varaždin, 1980., 1988. i 1989.

Kultura

U Čakovcu 8. i 9. svibnja 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom mjesecu svibnju očekuje nas u Čakovcu 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“.

Prvi dan ove manifestacije, u srijedu 8. svibnja u 13 sati u zgradi Scheier, održat će se koncert studenata Muzičke akademije u Zagrebu, točnije, gudačkog kvarteta imena Visio quartet u sastavu Lea Tvrtković, violina, Vid Krešimir Pavčnik, violina, Vid Ilčić i Lovre Tunuković, violončelo.

Drugi dan, 9. svibnja, u 19 sati slijedi otvorenje izložbe radova učenica i učenika Odjela za likovnu umjetnost i dizajn i smjera Web dizajner Graditeljske škole Čakovec pod nazivom „Tragovima Slavenskog“.

Nakon izložbe program se nastavlja u dvorani Zrinski zgrade Scheier, svečanom dodjelom Nagrade grada Čakovca i koncertom u čast nagrađenoj skladateljici i dakako, Josipu Štolceru Slavenskom.

Ovogodišnja laureatkinja Mirela Ivičević, onima koji iz godine u godinu prate Majski, poznata je kao skladateljica koja nije prvi put dobitnica Nagrade Grada Čakovca. Iako nagrađenu skladbu zbog tehničkih uvjeta nećemo čuti na Večeri laureata, solistica Lucija Stilinović i Ansambl Synchronos izvest će dva izabrana djela iz njenog opusa, dok će nam uživanje u nastavku koncerta i djelima Slavenskog omogućiti Kvartet Sebastian uz sopranisticu Katarinu Toplek Horvat.

Ulaz na programe je slobodan.

Nastavite čitati

Kultura

Noći tvrđava u Trakošćanu uz zanimljivu izložbu, promatranje zvijezda i koncert J.R. Augusta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvor Trakošćan s velikim zadovoljstvom poziva sve zainteresirane da im se pridruže 10. svibnja, u petak, kada povodom Noći tvrđava pripremamo zanimljiv i bogat program.

Program će započet u 19 sati otvorenjem izložbe „Žena u životu samostana Arouca“. Muzej Arouca smješten je u opatiji svetog Bartola koja je kroz većinu svoje povijesti bila jedno od najutjecajnijih vjerskih središta u regiji. Izvorno je bila riječ o dvostrukom samostanu za muškarce i žene koji je slijedio pravila sv. Benedikta, ali od 1154. godine postao je isključivo ženskim samostanom.

Izložba se bavi kompleksnim pitanjem zašto su žene iz feudalnih obitelji uopće odlazile u spomenuti samostan?

Nakon otvorenja izložbe, u 20 sati astronomsko društvo „Meteor” održati će zanimljivo predavanje te će se nakon toga s njima moći promatrati i zvijezde.

Program će zatvoriti J.R. August koji će od 21 sat izvoditi sve svoje najpoznatije hitove.

Ulaz na događanja u sklopu Noći tvrđava u potpunosti je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje