Povežite se s nama

Međimurje

Održan investicijski forum Lider Invest: Međimurje treće u Hrvatskoj u izvozu po broju zaposlenih

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 9. lipnja, u Murskom Središću održan je investicijski forum sjeverne Hrvatske u organizaciji poslovnog tjednika Lider.

Četvrti je to ovogodišnji Lider Invest te posljednji prije same završnice i dodjele nagrada za najbolje proizvodne investicije koja će se održati početkom prosinca u Zagrebu.

– Kada usporedimo veličinu naše županije, broj poduzetnika i zaposlenih s rezultatima koje postižemo, ponosni smo na snagu našega gospodarstva. Jedna smo od dviju županija u Hrvatskoj koje imaju veći BDP sada nego prije krizne 2008. godine. Stopa nezaposlenosti nam je vrlo niska, trenutačno iznosi 4,1 posto te imamo 580 radnih mjesta više nego u prosincu prošle godine. Promatrajući izvoz po zaposlenome, prema analizi Lidera, međimurski poduzetnici treći su u Hrvatskoj – rekao je župan Matija Posavec.

Poslovni tjednik Lider pokrenuo je 2016. poseban projekt Lider Invest, nagradu za najbolje male, srednje i velike proizvodne investicije u Hrvatskoj, kako bi promicao ulaganja koja otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodatnu vrijednost.

Povećanje proizvodnje

Domaćin, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, istaknuo je da su pojedini poduzetnici u Međimurskoj županiji unatoč krizi u posljednje dvije godine povećali svoju proizvodnju.

– Naše gospodarske zone nemaju slobodnog mjesta, pa smo već krenuli u fazu proširenja i nadam se da ćemo u tome brzo uspjeti – rekao je Srpak.

Obilaskom hrvatskih regija i održavanjem investicijskih mini foruma Lider nastoji poduzetnicima pružiti potrebne informacije o investicijskoj klimi, inicijativama jedinica lokalne samouprave, mogućnostima i izvorima financiranja te otvoriti raspravu o dosad pokrenutim projektima.

– Dajemo snažan zamah ulaganjima u gospodarske zone te zajedno s gradovima i općinama nastojimo što više iskoristiti europska sredstva, kako bismo izvorne prihode mogli usmjeriti za socijalnu komponentu podrške građanima putem raznih potpora – pojasnio je župan Posavec te dodao da se Međimurje nastoji okrenuti automobilskoj industriji kao dobroj budućnosti, a tome se prilagođava i obrazovna strategija županije.

Dva okrugla stola

Nakon predstavljanja projekta, program je nastavljen s dvama okruglim stolovima na teme „Kako stvoriti poticajno okruženje za investicije unatoč svim preprekama“ i „Investitori i primjeri dobre prakse“.

Sudjelovali su župan Posavec, gradonačelnik Srpak, urednik Lidera Miodrag Šajatović, voditelj ureda Europske investicijske banke u Hrvatskoj Anton Kovačev, predsjednik uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec, osnivač i vlasnik tvrtke Sobočan d.o.o. Franjo Sobočan, predsjednik Uprave tvrtke Press Glass d.o.o. Igor Vlahović te urednica komentatorica iz Lidera Manuela Tašler.

Dodajmo da je konzultant i vlasnik tvrtke Instar Boris Teški, ujedno i član stručnog odbora Lider Invest, pohvalio Međimursku županiju kao jedinu u Hrvatskoj koju je ponovo nagradio ugledni časopis Financial Times te je svrstao među deset najboljih europskih regija budućnosti, kao jedno od najpogodnijih područja za uspješno poslovanje u Europi.

U suradnji s općinama, gradovima i županijama te institucionalnim partnerima, Lider poziva poduzetnike da nominiraju svoja ulaganja i tako postanu kandidati za nagradu Lider Invest.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje