Povežite se s nama

U fokusu

Poljoprivrednici u nezavidnoj situaciji, u dijelu Varaždinske županije došlo do nestašice plavog dizela

Objavljeno:

- dana

U jeku novih otkupnih cijena pšenice na tržištu koje su naišle na nezadovoljstvo kompletnog ratarskog sektora, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović naglasio je kako trenutno 99 % hrvatskih poljoprivrednika još uvijek nije energetski neovisno, a upravo to treba biti imperativ.

U proteklih nekoliko dana otkupne cijene na svjetskom su tržištu pale s 415 na 335 eura, što je puno manje od onog što su očekivali poljoprivrednici koji se bave ratarskim kulturama. Iako se očekivalo da će minimalna otkupna cijena u Hrvatskoj biti između 2,40 i 2,50 kuna, kao i u susjednim zemljama, nakon što je Žitozajednica objavila nove cijene, među proizvođačima žitarica i cijelim ratarskim sektorom pojavila se lavina nezadovoljstva.

-Kod nas se otkupna cijena kreće od 2 kune do 2 kune i 20 lipa što je za 10 do 15 posto manje nego u susjednim zemljama. U odnosu na prethodne godine to je izuzetno dobra cijena, međutim, s obzirom na cijene goriva, energije, mineralnih gnojiva, koje su porasle za 300-400 posto, upitno koliko će biti profitabilna jesenska sjetva. U tome ratari prije svega vide ogroman problem – pojasnio je Jakopović.

Jedno od potencijalnih rješenje, ističe Jakopović, je stavljanje većih količina žitarica u robne rezerve ili neki drugi oblik njihovog skladištenja što će biti i jedna od tema razgovora s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.

-Susjedna Slovenija u utorak je izašla sa skladištenjem, odnosno stavljanjem svih žitarica u robne rezerve. Naravno, oni ne raspolažu s količinama s kojima raspolaže Hrvatska koja je više od 200 posto samodostatna, pa nam toliko ni ne treba, ali trebalo bi po realnim tržišnim cijenama veću količinu žitarica staviti u robne rezerve, pa onda vidjeti – rekao je Jakopović te dodao kako je u utorak, u odnosu na dan prije, cijena lagano počela rasti zbog čega je za očekivati da će se ovaj trend nastaviti i u narednim danima.

Ipak, stočarski sektor kojem su osnovne sirovine za uzgoj stoke pšenica, ječam i kukuruz u puno je težoj poziciji zbog čega Hrvatska poljoprivredna komora upozorava kako o tome treba na vrijeme voditi brigu. Naime, ako će otkupne cijene žitarica dodatno rasti, stočari, a prije svega mljekari bit će u nezavidnoj situaciji.

-Otkupna cijena u mljekarstvu unazad 6 mjeseci rasla je za otprilike 80 lipa i još se najavljuje mogući rast cijena od 15 lipa, što su velike mljekare najavile za sljedeći mjesec, dok je cijena u trgovinama išla od 4 do 5 kuna gore – kazao je Jakopović.

Prema studiji koju je Ministarstvo objavilo prošli tjedan mljekari su, uz sve subvencije, još uvijek u minusu za otprilike 80 lipa. S obzirom da se minus gomilao više od šest mjeseci, oni više nisu u mogućnosti funkcionirati, pa iz Hrvatske poljoprivredne komore strahuju da će se trend padanja broja grla krava nastaviti.

S obzirom da je u nekim dijelovima Hrvatske, poput Varaždinske županije došlo do nestašice plavog dizela, poljoprivrednici su prisiljeni kupovati običan dizel po cijeni od 13 kuna. Uzimajući u obzir činjenicu da je cijena litre plavog dizela do prije 2 godine iznosila 2,5 kune, poljoprivrednici su zbog nestašice ove vrste goriva prisiljeni plaćati 400 posto veću cijenu.

– Poljoprivredna proizvodnja gdje poljoprivrednici plaćaju 400 posto više bilo kakve inpute, a da je njihov proizvod pritom skuplji za 10 ili 15 posto je jednostavno neodrživa. U ovom trenutku „glavu iznad vode” drže samo oni koji imaju potpuno zaokružene farme, potpuno zaokruženi proizvodni ciklus i koji su koliko-toliko energetski neovisni – objasnio je Jakopović.

Međutim, 99 posto hrvatskih farmera još uvijek nije energetski neovisno, a upravo u tom smjeru Hrvatska poljoprivredna komora vidi izlaz iz sve teže situacije.

-Glavna poruka i glavni zahtjevi na svim međuresornim sastancima i kod premijera i ministara gospodarstva su da je hrvatskim poljoprivrednicima prije svega potrebna energetska neovisnost, bilo da se radi o prodaji energenata, bilo da se radi za vlastite potrebe i to ne za 3 ili 6 mjeseci nego sada, odmah i svima – zaključio je Jakopović.

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje