Povežite se s nama

Međimurje

U Udruzi umirovljenika Dekanovec otvorili vlastitu knjižnicu, posudbe ‘na povjerenje’

Objavljeno:

- dana

Članstvo Udruge umirovljenika Dekanovec izrazito je aktivno. Predvođeni entuzijastičnim umirovljenim učiteljem Josipom Globarom, iako postoje tek dvije i pol godine, inicijatori su raznih akcija kojima žele uljepšati i poboljšati svoje maleno mjesto, ali i okolicu.

Tako su nedavno službeno otvorili i biblioteku, odnosno knjižnicu Udruge. Još smo lani pisali kako su dobili donaciju od gotovo dviju tona knjiga, raznih naslova na više europskih jezika.

– Najprije smo mislili knjige razdijeliti mještanima, no onda nam je na pamet pala bolja ideja: kako je 2021. godina proglašena Godinom čitanja, u prostorima Udruge osnovali smo neformalnu knjižnicu pa će tako svatko moći posuditi i koristiti ono što želi.

Predsjednik Udruge umirovljenika Dekanovec, Josip Globar

Korištenje je besplatno, nema članarine, a svatko će posuđene knjige vraćati po svojoj savjesti. Za donirane police zahvaljujem tvrtki Sobočan interijeri – kaže Globar, inače nekadašnji ravnatelj Osnovne škole Podturen, koji je mirovinu dočekao na poziciji učitelja u Područnoj školi Novakovec.

Dobra volja

Zanimljivo je da dekanovska Udruga prima članstvo iz svih dobnih skupina – ne trebate biti umirovljenik kako biste se zajedno družili.

– Važno je samo da član ili članica sa sobom donesu dobru volju! – objašnjavaju iz Udruge. Njihov je logo ljiljan, simbol besmrtnosti i svetog Antuna, koji je zaštitnikom Župe Dekanovec. U prostorijama koje su dobili na raspolaganje imaju sve potrebno za viseću kuglanu, stolni tenis, kartaške igre ili pikado, što su im omiljeni hobiji.

Među knjigama koje su im donirane bilo je mnogobrojnih zanimljivih naslova. Jedan koji nam je “uhvatio” oko jest “Das harte Geschlecht”, odnosno “Jači spol” nacista Willa Vespera, koji je jedan od najzaslužnijih za provođenje cenzure u Trećemu Reichu. Najstariji naslov koji su pak dobili potječe čak iz 1909. godine – to je “Katolička školska Bilbija” Jakoba Eckera na njemačkome jeziku. Otisnuta je u Minhenu.

Dobre ideje

Ne sumnjamo da će svatko među ponuđenim naslovima pronaći nešto za sebe. Od knjiga koje su dobili donacijom, Udruga je tristotinjak poklonila srpskoj zajednici sa sjedištem u Varaždinu, stotinjak je otišlo za etno zbirku u Donjem Vidovcu, 70-ak štovateljima lika i djela Josipa Broza Tita, isto toliko u Knjižnicu i čitaonicu “Nikola Zrinski” u Čakovcu, 40-ak mađarskoj zajednici u Zagrebu, a još 20-ak u Osnovnu školu Podturen.

Globar za kraj dodaje da imaju puno dobrih ideja za još bolju kvalitetu života svih mještana Dekanovca, ali i okolnih naselja.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje