Povežite se s nama

Život i društvo

Preminuo Vinko Pošta (80), čovjek koji je zadužio marofske vatrogasce

Objavljeno:

- dana

– S tugom javljamo da je vatrogasnu obitelj napustio počasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Vinko Pošta – stoji na stranicama Hrvatske vatrogasne zajednice.

On je rođen je 24. travnja 1942. u Bisagu. Po zanimanju je inženjer zaštite od požara, sa zvanjem višeg vatrogasnog časnika I. klase.

Bio je član vatrogasne organizacije 66 godina te je u tom dugogodišnjem vatrogasnom stažu obnašao više različitih dužnosti na nivou dobrovoljnih vatrogasnih društava, Vatrogasnog saveza općine, Vatrogasnoj zajednici općine, Vatrogasnoj zajednici grada, Vatrogasnom savezu zajednica općina, Vatrogasnoj zajednici Varaždinske županije, Hrvatskom vatrogasnom savezu i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.

Bio je član DVD-a Bisag od 1956. do 1964., član DVD-a Varteks Novi Marof od 1964. do 1972. godine, od 1972. je član DVD-a Novi Marof . Dužnost tajnika Vatrogasnog saveza općine te Vatrogasne zajednice općine i grada Novog Marofa obnaša od 1969. pa sve do 2009. Od 1993. do 1999. bio je zapovjednik DVD-a Novi Marof i zapovjednik Zapovjedništva Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, od 1993. do 1997. obnašao je dužnost zapovjednika Zapovjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice.

Od 1982. do 1986. bio je predsjednik Vatrogasnog saveza regije Novi Marof, od 2001. do 2005. obnaša dužnost dopredsjednik DVD-a Novi Marof, a od 2005. do 2009. obnašao je dužnost predsjednika istog DVD-a. Obnašao je dužnost člana ili predsjednika više različitih povjerenstava na nivou VZG, VZŽ i HVZ. Od 2009. je počasni predsjednik DVD-a Novi Marof  i počasni tajnik VZG Novi Marof. Jedan je od osnivača VZ Varaždinske županije. A od 2015. je počasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.

Vinko Pošta je u svom šestdesetljetnom vatrogasnom stažu prošao sve strukture članstva u vatrogasnoj organizaciji, od članstva u vatrogasnoj mladeži u DVD-u Bisag, preko pripravnika i ispitanog vatrogasca pa sve do stjecanja najvišeg zvanja u vatrogastvu RH Višeg vatrogasnog časnika I. klase. Isto tako od izvršujučeg člana u vatrogasnom društvu svojim zalaganjem, trudom, edukacijom i sticanjem novih znanja obnašao je i najviše dužnosti u vatrogastvu sve do zapovjednika svih vatrogasaca u Republici Hrvatskoj u rezdoblju od 1993. do 1997.

Kao visoki vatrogasni dužnosnik uspješno je u raznim prilikama predstavljao hrvatsko vatrogastvo i van granica Republike Hrvatske, promovirajući i spajajući na taj način hrvatsko vatrogastvo sa inozemnim vatrogascima.

Nositelj je brojnih vatrogasnih odlikovanja, a odlikovanjem za životno djelo, Poveljom i plaketom s likom Gjure S. Deželića odlikovan je 2003. godine. Dobitnik je i brojnih međunarodnih odlikovanja. Za svoja postignuća i rad dodijeljena su mu državna odlikovanja Predsjednika Republike Hrvatske: Pohvala Predsjednika Republike Hrvatske (1993.), Spomenica Domovinskog rata (1996.), Red hrvatskog trolista (1998.), Spomenica domovinske zahvalnosti (2009.) i Red hrvatskog pletera (2019.).

Posljednji ispraćaj preminulog Vinka Pošte održat će se u ponedjeljak 18. srpnja 2022. godine na mjesnom groblju u Bisagu u 17 sati.

Život i društvo

Primalje Županijske bolnice Čakovec dale odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijska bolnica Čakovec/Facebook

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, se u Županijskoj bolnici Čakovec već tradicionalno održavaju Dani otvorenih vrata u Službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju.

Buduće roditelje provelo se kroz Odjele kako bi iz prve ruke mogli saznati odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja.

Pozdravnu riječ održao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn. te glavna primalja Karmen Cecarko, mag. obs. koja je zajedno sa svojim kolegicama provela sve prisutne kroz prostore Odjela, ali i održala kratku edukaciju te odgovarala na pitanja koja su zainteresirani postavljali. Također, svim prisutnima podijeljeni su informativni letci i prigodni pokloni.

Cilj Međunarodnog dana primalja podizanje svijesti o ulozi primalje u zajednici, ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majku i novorođenče. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unapređenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

To se vidjelo iz priloženog jer je odaziv bio velik te se ŽB Čakovec ovim putem zahvaljuje svim prisutnima što su došli i zajedno s primaljama proslavili njihov dan.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje