Povežite se s nama

Život i društvo

Nove javne slavine postavljene u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković je s direktorom gradske tvrtke Varkom Brunom Isterom obišao novopostavljene javne slavine u Varaždinu.

Slavine su postavljene uz dječja igrališta, na Trgu Antuna Gustava Matoša – popularnom Štuku, i u Poljani Biškupečkoj.

– Nove javne slavine postavljene su u najbolje vrijeme, kad našim građanima dobro dođe osvježenje zbog ljetnih vrućina. Nalaze se uz dječja igrališta, što će posebno obradovati djecu i roditelje koji se okupljaju ovdje u svako doba dana. Na Štuku je i dodatna slavina za kućne ljubimce koji su nam jednako važni i brinemo da se i njima osigura pitka voda. Ovo je dobar projekt kojeg potiče Europska unija te ga treba nastaviti i omogućiti dostupnu vodu našim građanima u svim dijelovima grada. Također, u skladu je s našom zelenom agendom i smanjenjem uporabe plastike – rekao je zamjenik Marković.

Direktor Ister ističe da Varkom provodi brojne radove i u gradu kao i cijeloj županiji, ali pažnju pridaju i ovakvim projektima koji vesele građane, kao i turiste u šetnji gradom.

– Javne slavine su dostupne na brojnim mjestima u gradu kao i u prigradskim naseljima i to je u skladu s politikom tvrtke koja osiguravanjem besplatne pitke vode građanima na javnim površinama omogućava jedan civilizacijski standard. U Europi se to prakticira već dugi niz godina, a cilj je poboljšati pristup čistoj pitkoj vodi svim građanima Europske unije, posebno onim skupinama koje imaju ograničen pristup vodi ili ga uopće nemaju te smanjiti potrošnju plastične ambalaže – rekao je Bruno Ister.

Život i društvo

Primalje Županijske bolnice Čakovec dale odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijska bolnica Čakovec/Facebook

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, se u Županijskoj bolnici Čakovec već tradicionalno održavaju Dani otvorenih vrata u Službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju.

Buduće roditelje provelo se kroz Odjele kako bi iz prve ruke mogli saznati odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja.

Pozdravnu riječ održao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn. te glavna primalja Karmen Cecarko, mag. obs. koja je zajedno sa svojim kolegicama provela sve prisutne kroz prostore Odjela, ali i održala kratku edukaciju te odgovarala na pitanja koja su zainteresirani postavljali. Također, svim prisutnima podijeljeni su informativni letci i prigodni pokloni.

Cilj Međunarodnog dana primalja podizanje svijesti o ulozi primalje u zajednici, ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majku i novorođenče. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unapređenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

To se vidjelo iz priloženog jer je odaziv bio velik te se ŽB Čakovec ovim putem zahvaljuje svim prisutnima što su došli i zajedno s primaljama proslavili njihov dan.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje