Povežite se s nama

Život i društvo

Šareni leptiri i čarobna fauna Nacionalnog parka Krka od sutra na izložbi u palači Herzer

Objavljeno:

- dana

SRIJEDA U MUZEJU

U sklopu Srijede u muzeju sutra, u srijedu, 18. siječnja, u palači Herzer bit će otvorene dvije prirodoslovne izložbe: “Podzemna fauna NP Krka“ i “Priča o leptirima”.

Izložbu “Podzemna fauna NP Krka” organizira Javna ustanova Nacionalni park Krka. Na području tog nacionalnog parka nalazi se 65 istraženih speleoloških objekata, u kojima je zabilježeno ukupno 175 svojti.

Podzemni životinjski svijet NP Krka

Dosadašnja istraživanja potvrdila su na tim staništima veliku raznolikost živoga svijeta, s vrlo važnim i rijetkim svojtama, kao i s nekoliko njih znanosti nepoznatih. Taj podzemni životinjski svijet, nedostupan očima “običnih” promatrača, prikazuju fotografije koje su snimili članovi Hrvatskoga biospeleološkoga društva i objedinili ih na izložbi, čiji je autor koncepcije Drago Marguš, a likovnoga oblikovanja Davor Šarić.

Izložbu “Priča o leptirima” predstavlja Hrvatski prirodoslovni muzej. Riječ je o informativno-edukacijskoj izložbi nastaloj u Hrvatskome prirodoslovnome muzeju. Leptiri, osobito danji, zbog svoje ljepote i lakog zapažanja pobuđuju pažnju ljudi i zato su indikatori promjena u okolišu, vidljivih svima. Pad njihove brojnosti i nestanak s nekog područja uočava se prije negoli kod većine drugih skupina, pa su oni zato znanstvenicima često izvor otkrivanja promjena u nekom ekosustavu. Uz pomoć prepariranih predložaka, fotografija i crteža, izložba o leptirima objašnjava obilježja tih bića i njihovu ulogu u živome svijetu, što je jedan od koraka u provođenju raznih mjera i akcija za njihovu zaštitu, koje se provode u Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim zemljama. Autorice izložbene koncepcije su Martina Šašić Kljajo i Iva Mihoci. 

Obje izložbe otvaraju se u 19 sati, a bit će otvorene sve do 5. ožujka.  

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Na 1. svibnja varaždinski će policajci posebno motriti mopediste i motocikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će u srijedu, 1. svibnja, u vremenu od 12 do 20 sati, operativnu akciju „Mopedisti i motociklisti“ s ciljem utvrđivanja prekršaja od strane ove skupine sudionika u prometu te prekršaja drugih sudionika u prometu, kojima se ugrožava sigurnost mopedista i motociklista.

Akcija će se provoditi na cijelom području Varaždinske županije, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih, javila je policija.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ožujak je na varaždinskom području bio iznadprosječno kišan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U većini Hrvatske je tijekom ožujka zabilježeno više oborine u odnosu na prosjek, a u Zadru je ožujak 2024. bio najkišovitiji u povijesti mjerenja na toj postaji. Samo je u istočnim predjelima količina oborine bila manja od prosjeka za ožujak, ukazuju najnoviji podaci DHMZ-a.

Prema raspodjeli percentila u ožujku 2024. godine ožujak je bio ekstremno kišan u Zadru, vrlo kišan u dijelu srednje Dalmacije (Split, Šibenik), središnje Istre (Pazin) i sjeverne Hrvatske (Varaždin i Zagreb).

Kišne prilike prevladale su u gorju (Parg, Zavižan, Gospić) te zapadnim predjelima kontinentalne Hrvatske, a u Slavoniji je bilo sušno.

Normalne količine oborine zabilježene su u središnjem dijelu kontinentalne unutrašnjosti, dijelu sjevernog primorja (Senj, Rijeka) te krajnjem jugu (Dubrovnik).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje