Povežite se s nama

U fokusu

Pothvat varaždinske tvrtke koja je brzopotezno armirala pristupne ceste prema Pelješkom mostu

Objavljeno:

- dana

Pelješki most ne samo da je spojio Hrvatsku nego je i uspješno povezao vrhunske stručnjake iz građevinskog sektora, poput varaždinskog poduzetnika i bivšega vrsnog nogometaša Anđelka Jagečića.

Oni su na terenu, između ostaloga, gradeći pristupne ceste pokazali i dokazali da primjena najnovijih inovativnih tehnologija donosi uštedu, vrhunsku kvalitetu i bržu gradnju najzahtjevnijih prometnica.

Od Kineskog zida do Sueskog kanala…

Primjerice, Jagečićeva tvrtka Kotonteks je primjenom moderne tehnologije armiranja tla omogućila brzu gradnju cesta, a upravo zbog te tehnologije Pelješki most otvoren je u zadanom roku.

– Riječ je o primjeni tehnologije koja je 30-ak % jeftinija od bilo kojeg drugog građevinskog rješenja. Štoviše, ona ima i poveznicu s najmnogoljudnijom zemljom našeg planeta jer joj korijeni sežu sve do izgradnje Kineskog zida. Nešto što je u svijetu u velikoj mjeri “in” sada osvaja hrvatske infrastrukturne projekte, poput gradnje pristupnih cesta do Pelješkog mosta. No, tehnologija armiranja tla iznimno uspješno implementira se u vodozaštiti te izgradnji željezničke infrastrukture i drugdje – govori osnivač i direktor varaždinskoga Kotonteksa.

Podsjećamo, inicijalni projekt izgradnje skupih pristupnih cesta za Pelješki most izradile su tvrtke Institut IGH, Inženjerski projektni zavod d. d. i projektni biro P45 d. o. o. Njime je na trasi s pelješke strane između ostaloga bila predviđena izgradnja vijadukta Doli, pa vijadukta Dumanja Jaruga te tunela Kamenice i Debeli brijeg… Dodajmo da su na dionici Šparagovići – Doli (tzv. stonska obilaznica) projektirani vijadukt Prapratno, tunel Polakovica i Most Ston, što već samo po sebi dovoljno govori o složenosti gradnje, ali i zahtjevima pred kojima su se našli projektanti. Srećom po njih, suradnju su im ponudili znalci za potporne konstrukcije od armiranog tla, koje su otporne i na seizmička opterećenja!

– Kad je IGH prije desetak godina projektirao pristupne ceste do budućeg Pelješkog mosta, ostvario je to primjenjujući klasična rješenja premošćivanja draga i dolina vijaduktima. Međutim, mi smo ponudili modernija i jeftinija rješenja izvedbe, poput potpornih konstrukcija od armiranog tla. Odnosno, riječ je o sustavu koji se sastoji od jednoosnih geomreža koje se iz svakog sloja dižu u novi sloj, pritom omotavajući prednje lice zida koje će na kraju zazeleniti raslinje. Opisanim Tenax Rivel sustavom zamijenjeni su spomenuti vijadukt Doli i nasipi upornjaka na vijaduktu Dumanja – Jaruga, gdje je armirano tlo korišteno i za krila upornjaka. Prvi zid Strabag je kao izvođač radova napravio uz potporu Tenaxovih i Kotonteksovih inženjera koji su demonstrirali sustav gradnje, s obzirom na to da Tenax u talijanskim Alpama ima takve zidove visoke i do 60 metara. Treba znati da je tako građen i dio Sueskog kanala – objašnjava Jagečić.

Posla imali i u tunelima

I dodaje:

– Uvidjevši sve koristi prvih dvaju odrađenih objekata, odmah je timovima dan nalog za preprojektiranje preostalih. Posebno se to odnosi na krila u čvorištu Brijesta, koje se oslanja na Pelješki most. Sve to je napravljeno u roku, a Kotonteks je prije tih projekata sklopio ugovor sa Strabagom za izvedbu hidroizolacije na tunelima Debeli brijeg i Kamenice. Sve to, dakako, ne bi bilo moguće odraditi pravovremeno da kompletno rukovodstvo talijanskog Tenaxa, a ponajviše komercijalni direktor Paolo Monteni, nisu dali prioritet i zeleno svjetlo svojim projektantima. Stoga su projekte izrađivali neprekidno, radeći čak i vikendima. Bez takvog angažmana proizvođača potpornog sustava ovakav poduhvat ne bi uspio. Sva preprojektiranja rađena su u suradnji s projektantima iz Tenaxa – zaključio je Anđelko Jagečić.

“Zbogom” armiranobetonskim konstrukcijama

Tehnologija izgradnje potpornih konstrukcija i osnovnih mehanizama nosivosti zidova od armiranog tla nesumnjivo imaju niz značajnih prednosti u odnosu na konvencionalne armiranobetonske konstrukcije. Stoga hrvatski stručnjaci ne dvoje o tome da će one doprinijeti povećanju broja takvih nasutih građevina na našim prostorima. Naime, iz dostupne stručne literature može se iščitati da se izgradnjom nasutih građevina od armiranog tla mogu postići znatne visine potpornih konstrukcija (visine veće od 50 metara). Takve potporne konstrukcije izvrstan su način smanjenja troškova izgradnje nasipa u geomorfološki složenim uvjetima koji zahtijevaju velike količine materijala za nasipe. Još jedna prednost je to što se materijal iz iskopa može koristiti za zatrpavanje, a s obzirom na to da se prednja strana može drugačije oblikovati, takva vrsta potporne konstrukcije je i estetski ugodno rješenje.

Zid izgrađen na lokaciji Doli
Gradnja armiranoga zida na pristupnim cestama Pelješkome mostu kod Brijeste (izvođač radova Strabag uz stručni suport tvrtki Kotonteks i Tenax)
Anđelko Jagečić s premijerom uoči otvorenja Pelješkog mosta
Anđelko Jagečić s Kotonteksovim inženjerom Mladenom Mikecom i direktorima Strabaga
Upornjak vijadukta na Lokaciji Dumanja-Jaruga visok je 25 metara

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje