Povežite se s nama

Međimurje

Nakon kratkog veselja u vinogradima tuga

Objavljeno:

- dana

FITOPLAZMA

Hitno treba donijeti terminski plan te način i obvezu financiranja hitnih mjera za suzbijanje i sprječavanje širenja bolesti vinove loze fitoplazme, odnosno “zlatne žutice”, rekao je saborski zastupnik HDZ-a iz Varaždinske županije Josip Križanić na zajedničkom tematskom sastanku saborskog Odbora za poljoprivredu, kojem je član i koji je sam inicirao.

Sastanak je sazvao da bi struka, vinogradari i vinari te predstavnici politike zajedno sa saborskim zastupnicima dali odgovor kako suzbiti ovu bolest s kojom muku muče vinogradari. Ta bolest ozbiljno ugrožava vinogradare i vinare na sjeveru Hrvatske, uključujući i Međimursku i Varaždinsku županiju, gdje je krajem prošle i ove godine više vinograda dobilo rješenje prema kojem moraju uništiti određeni dio nasada vinove loze.

– Od 2002. godine prati se ova bolest i od prošle godine provodi se krčenje vinograda u pet županija sjeverozapadne Hrvatske. Smatram da mjere i inicijativa za rješavanje ovog velikog problema trebaju krenuti s državnog vrha, a ne spustiti se na lokalnu sredinu, koja nema alata niti sredstva za efikasno provođenje mjere. Stoga ova sjednica treba rezultirati hitnim mjerama, rokovima za provođenje tih mjera i definiranjem jasnih izvora financiranja. Treba naći mehanizam financiranja za krčenje vinograda, pogotovo ona u vlasništvu staračkih domaćinstva, ali i obeštećenja za vinogradare i vinare – naglasio je između ostaloga Križanić te zaključio da, ako se ne odrede jasne mjere, rokovi i izvori financiranja, od svega neće biti ništa.

Suzbijanje prenosioca, američkog cvrčka, je obvezno

Inače, u Varaždinskoj, Međimurskoj i Zagrebačkoj županiji zbog fitoplazme treba iskrčiti dosta nasada zaražene vinove loze. Pomoćnica ministra poljoprivrede Jelena Đugum potvrdila je da su u prošloj godini najviše stradali vinogradi u Varaždinskoj, Međimurskoj i Zagrebačkoj županiji, gdje je potrebno iskrčiti 12 hektara. Podsjetila je da je bolest prvi put utvrđena 2009. u Karlovačkoj županiji, dok se do kraja 2016. proširila u deset županija.

– Od 2013. su na snazi mjere za suzbijanje i sprječavanje širenja te bolesti. S obzirom na ozbiljnost problema, u prosincu prošle godine formirana je radna skupina koja će uskoro pripremiti naredbu koja će sadržavati sve potrebno, ali i akcijski plan, za suzbijanje ove bolesti kao i sprječavanje daljnjeg širenja – kazala je Đugum.
Pojasnila je da će spomenuta naredba biti donijeta u prvom kvartalu ove godine, dok bi se u travnju trebao donijeti akcijski plan.

Novca još nema

Na Križanićevu inicijativu da se osiguraju i financijska sredstva pomoćnica ministra najavila je ozbiljne razgovore oko toga na razini Ministarstva. Na kraju je Križanić zaključio da svakako u sljedeća tri mjeseca treba napraviti konkretne pomake. Podsjećamo da je radi većeg broja upita vinogradara i potencijalno velike štetnosti za međimursko vinogradarstvo od zlatnih žutica vinove loze Savjetodavna služba, Podružnica Međimurske županije, tijekom “zimskog” razdoblja održala edukacije vinogradara o tipičnim simptomima, odnosno o razlikovanju od drugih uzročnika bolesti drva i drugih uzročnika žućenja lišća, širenju i novim spoznajama te mogućnostima suzbijanja patoloških žutica u vinogradima. Savjetodavna služba je lani zamolila zainteresirane vinogradare da putem udruga, općina ili mjesnih odbora osiguraju prostor i omoguće edukaciju što većeg broja vlasnika vinograda. No, jesu li poduzete sve preventivne mjere kako bi  se u Međimurskom vinogorju spriječile veće ekonomske štete (propadanje i krčenje zaraženih nasada), ostaje da se vidi.

12 hektara vinograda potrebno je već sada iskrčiti u Međimurskoj, Varaždinskoj i Zagrebačkoj županiji. Lani su najviše stradali vinogradi u spomenute tri županije.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Općina Podturen uputila javni poziv za e-upise u vrtić “Dječja mašta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Podturen poziva sve zainteresirane roditelje i skrbnike djece rane i predškolske dobi da zahtjev za upis djeteta u nadolazeću pedagošku godinu predaju putem elektroničke prijave (preko aplikacije e-građani).

Zahtjevi se zaprimaju od 9.05. do 17.05. 2024., do 12 h, za sve objekte u sklopu Dječje mašte u kojima ima slobodnih kapaciteta (matični objekt u Čakovcu te područni objekti u Sivici i Zebanec Selu).

Zahtjevi će se zaprimati za pedagošku godinu 2024./2025. za upis u redovne programe jaslica i vrtića.

U slučaju poteškoća s predajom zahtjeva za e-upise, kontaktirajte psihologinju u matičnom objektu na tel: 040 395 655 ili e-mail: [email protected]

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurska policija na svom području uočila veliki broj vozila kojima je istekla prometna dozvola

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uvidom u evidencije isteka valjanosti prometnih dozvola uočeno je da na području Međimurske županije postoji veliki broj motornih vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana, a vlasnici ih u zakonskom roku nisu odjavili u nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji.

Kako bi izbjegli prekršajne sankcije, Policijska uprava međimurska poziva vlasnike da odjave vozila kojima je istekla valjanost prometne dozvole.

Podsjećaju vlasnike vozila na obvezu pridržavanja odredbi čl. 250. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim je propisano kako je vlasnik vozila dužan odjaviti vozilo ako ne izvrši produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole.

Vlasnik registriranog vozila može odjaviti vozilo, a uz zahtjev za odjavu mora priložiti prometnu dozvolu radi evidentiranja odjave vozila i vratiti registarske pločice, odnosno priložiti potvrdu tijela koje je registriralo vozilo izvan Republike Hrvatske kojom se potvrđuje da su registarske pločice i prometna dozvola zadržane ili poništene.

Također, vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana prijaviti promjenu bilo kojeg podatka koji je upisan u prometnoj dozvoli, a u roku od 30 dana dužan je odjaviti registrirano vozilo te donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice, ako je vozilo uništeno ili otpisano ili ako je vozilo otuđeno ili nestalo.

Za nepridržavanje ovih odredbi predviđene su novčane kazne, i to za fizičke osobe, odnosno vlasnike vozila 90 eura, za pravne ili fizičke osobe obrtnike od 660 do 1990 eura, a za odgovorne osobe u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave od 190 do 660 eura.

Ujedno, policija podsjeća nove vlasnike vozila (kupce vozila) da su u roku od 15 dana od stjecanja vlasništva dužni registrirati vozilo na svoje ime ili ga odjaviti, a ako ga ne registriraju na svoje ime ili ne odjave, stanica za tehnički pregled vozila će, na zahtjev osobe na koju je vozilo registrirano (prodavatelj vozila), rješenjem ukinuti registraciju vozila.

Napominju da se sklapanjem Ugovora o kupoprodaji motornog vozila prodavatelj i dalje u službenim evidencijama MUP-a vodi kao vlasnik vozila, sve dok se vozilo ne odjavi u službenim evidencijama nadležne policijske uprave ili postaje, ili dok ga novi vlasnik ne registrira na svoje ime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje