Povežite se s nama

Život i društvo

Predstavila se kao maserka te u stanu 74-godišnjakinje ukrala vrijedan nakit

Objavljeno:

- dana

Varaždinka starije životne dobi pustila je u kuću ženu koja se predstavljala kao maserka, a koja ju je na kraju – okrala.

Naime, u petak, 12. kolovoza, oko 12 sati u ulici Stanka Vraza u Varaždinu, nepoznata je žena okrala 74-godišnjakinju, ističu iz PU varaždinske.

Nepoznata je žena došla do stana oštećene te joj ponudila uslugu masaže masažerom.

Kada je ušla u stan oštećene, iskoristila je njenu kraću nepažnju i ušla u sobu, gdje je otvarala ladice i otuđila razni zlatni nakit u vrijednosti od nekoliko tisuća kuna.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počiniteljice ovog kaznenog djela, ističu iz policije.

Život i društvo

Čakovec: više od 200 Malaca Genijalaca iz cijele Hrvatske natjecalo se u mentalnoj aritmetici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međunarodna škola za intelektualni razvoj djece „Malac Genijalac“ u suradnji s Međimurskim veleučilištem u Čakovcu organizirala je 19. svibnja Državno natjecanje u mentalnoj aritmetici. Riječ je o djeci u dobi od 5 do 12 godina koja uspješno računaju mentalno velike količine brojeva nevjerojatnim brzinama.

Voditeljica škole „Malac Genijalac” Ines Slunjski naglasila je kako je ovo treće izdanje natjecanja koje se održava u Hrvatskoj i na kojemu sudjeluje 200-tinjak natjecatelja iz cijele zemlje.

– Samo natjecanje odvija se u dvije kategorije, mentalna matematika i mentalna aritmetika. Natjecanje traje nekoliko sati, za što natjecatelji moraju imati gotovo savršene uvjete za koncentraciju, a sastoji se od pismenog dijela te mentalnog računanja – pojasnila je Slunjski.

Natjecanje se održava na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, čija je glavna organizatorica Ines Slunjski studentica.

– MEV je ponosni suorganizator ovog natjecanja. Time potičemo jednu kreativnost budući da je glavna organizatorica naša studentica. Naše razmišljanje, odnosno naš cilj je ne samo bavljenje obrazovanjem i visokom znanosti, već i poticanje naših bivših studenata da se što prije uključe u svijet poduzetništva. Na tom putu svojim diplomantima pružamo maksimalnu potporu – poručio je dekan fakulteta Igor Klopotan, dodavši da je takav primjer potpore upravo podrška Slunjski u organizaciji ovog događaja te je izrazio zadovoljstvo što se na natjecanju na MEV-u okupio veliki broj djece. Podsjetio je i da je Škola „Malac Genijalac“ 2022. godine osvojila „Franšiznu nagradu godine“ u kategoriji najbolja regionalna franšiza.

Na otvorenju natjecanja bio je i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je također izrazio zadovoljstvo što se natjecanje održava upravo u Međimurskoj županiji.

– Informatika, matematika, zapravo sva područja u STEM zanimanju su nešto čemu dajemo posebnu pozornost. Imamo odlične državne prvake i prvakinje, imamo kvalitetno Međimursko veleučilište, adekvatan prostor te STEM park. Suradnja sa školom „Malac Genijalac” nas je dovela do toga da 200-tinjak djece iz cijele Hrvatske može biti dio ovog natjecanja na MEV-u – kazao je Posavec te dodao kako je uvjeren da, tko god pobijedi, sigurno će dostojno predstavljati svoj kraj i Hrvatsku na europskim i svjetskim natjecanjima.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gdje je najbolje odložiti zimske gume tijekom ljetnih mjeseci? Evo koje tri stvari treba izbjegavati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gume, zimski uvjeti

S dolaskom ljeta veliko pitanje je gdje odložiti zimske gume. Mnogi ljudi svoje gume skladište na otvorenom jer nemaju mjesta u garaži ili podrumu.

Vrlo je važno pravilno skladištenje zimskih guma. Ako imate gume na naplatcima, treba ih objesiti na zid ili naslagati jednu na drugu, prema savjetima Udruge uvoznika guma u Norveškoj, a prenosi portal HAK revija.

To će spriječiti da se gume isprazne. Tri stvari uvelike pridonose pogoršanju svojstava guma: toplina, svjetlost i vlaga. Stoga je zid garaže možda mjesto koje je najmanje prikladno. Temperatura je jedan od najvažnijih faktora. Ako se gume dugo čuvaju na visokoj temperaturi, iznad 25 stupnjeva, guma će se osušiti i popucati, a u neizoliranoj garaži ljeti se lako mogu zabilježiti takve temperature, ako ne i više. Stoga, zapamtite najbolja temperatura za gumu je 10-15 stupnjeva. Isto tako, jaka sunčeva svjetlost ili svjetlost lampe koja emitira puno UV zračenja također je štetna za gume. To znači da guma brže ˝stari˝, postaje tvrđa i gubi svojstva brže nego što je potrebno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje