Povežite se s nama

Međimurje

Goričan poziva na druženje i zabavu uz Svjetsko prvenstvo u „ružđenju kruze“ i predstavu Kerekesh Teatra

Objavljeno:

- dana

Ove subote, 24. rujna, u Goričanu na Šuderici održava se manifestacija pod nazivom „Kulturna baština općine Goričan – kaj su jeli naši stari“ u organizaciji Općine Goričan.

U okviru manifestacije održati će se „Starinska brotva kuruze“ u organizaciji Udruge sportske rekreacije „Sport za sve“ na kojoj će se imati prilike uživo vidjeti kako je berba kukuruza izgledala nekada.

– Program započinje već od 8 sati međimurskim „pranjem usta“, domaćim međimurskim zojtrekom (vrući cvirki, kruzni žgonci, boci s truskovima, kosana mast, kruzni kruh itd.). Slijedi odlazak na polje domaće kruze konjima i kolima, žetva kurzinja, vezanje snopova, branje kruze i dovoz natrag na Šudericu. Nakon toga prikazat će se tradicijsko ljuštenje i spremanje ljuščija za pletenje cekera te poseban gastronomski doživljaj – ručno rezanje pršuta. Moći će se razgledati izložba cekera i ukrasa od ljuščija, a nastupiti će i djeca KUD-a Donji Vidovec s prikazom starinskih igara. Kroz program će vas voditi i dobro zabavljati poznati „Gruntovčani“ i puhački bend „Boemi“ – poručuju organizatori te dodaju da će se održati i Svjetsko prvenstvo u ružđenju kruze, a za najbrže su osigurane nagrade.

Nakon uprizorenja ovog starinskog običaja Općinom Goričan, članicom Europske grupacije za teritorijalnu suradnju, proširit će se mirisi jela od ekološki uzgojenih proizvoda koji će se pripremati u okviru ove turističke i kulinarske manifestacije prekograničnog programa suradnje Hrvatska – Mađarska, a manifestacija je sufinancirana od strane Europske unije.

Od 12 sati slijedi zajednički ručak i besplatna degustacija jela. Naime, udruge iz Goričana za sve prisutne pripremit će ukusna autohtona međimurska jela i na taj se način prisjetiti predivnog okusa hrane koja je bila redovito na jelovniku naših baka i djedova.

– U 15 sati očekuje se nastup Kerekesh Teatra s predstavom „Ja, trudnica“ koji će vjerujemo sve nasmijati do suza. Ulaz je besplatan. Ovo je manifestacija osmišljena na način da povezuje ljude stoga pozivamo sve mještane da je posjete, dobro se zabave i na taj način pridonesu očuvanju tradicije, kulturne baštine i običaja – zaključuju iz Općine Goričan.

Međimurje

Obavijest o početku priključenja na kanalizaciju u Goričanu – faza 1. prvi dio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Goričan obavijestila je da su Međimurske vode d.o.o. Čakovec započeti postupak za priključenje objekata na javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Goričanu za fazu 1- prvi dio, u skladu s važećim Općim uvjetima isporuke vodnih usluga Međimurskih voda d.o.o. od 28.12.2020. godine.

Od utorka, 19.03.2024. godine (ovisno o vremenu) su u Goričanu predstavnici Međimurskih voda d.o.o. obilaskom domaćinstva i prikupljali potrebne podatke i vršiti izradu skice budućeg priključka za objekte, a za potrebe sklapanja ugovora o priključenju na sustav javne odvodnje i korištenju usluga javne odvodnje i pročišćavanja.

Kada s predstavnikom Međimurskih voda građani dogovore položaj budućeg priključka na javni sustav odvodnje i dostavite potrebne podatke kopiju katastarskog plana i kopiju građevinske dozvole (ili izvatka iz gruntovnice) za nekretninu, a za određene korisnike gdje postoje usklađeni podaci iz katastra i gruntovnice, Međimurske vode d.o.o. su već pribavile potrebnu dokumentaciju).

Sklapanje ugovora o priključenju na javnu odvodnju održano je 13.05.2024. (ponedjeljak) u prostorijama društvenog doma Goričan, u razdoblju od 12 do 18 sati. Izvedba radova i priključak je besplatan za domaćinstva, dok će radove spajanja od kuće do priključka dogovarati i angažirati domaćinstva o svom trošku.

Za sklapanje ugovora potrebna je osobna iskaznica i OIB vlasnika nekretnine odnosno budućeg korisnika javne kanalizacije.

Nastavite čitati

Međimurje

Ekipa OŠ Podturen u polufinalu natjecanja “Pametna pitanja za pametne glave”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ekipa OŠ Podturen u sastavu Dora Blažon, Iva Jalušić i Juraj Tot koju vodi vjeroučitelj Alen Sambolec plasirala se u polufinale natjecanja HKR-a “Pametna pitanja za pametne glave”.

U prvom susretu trećeg kola ova je ekipa poražena od ekipe OŠ Klanjec 11:17. U drugom susretu ekipa OŠ Podturen pobijedila je ekipu OŠ N. Hribara iz Velike Gorice 19:17.

U ponedjeljak, 6. svibnja, ekipa OŠ N. Hribara doživjela i drugi poraz, ovoga puta od ekipe OŠ Klanjec. Tako je ekipa OŠ Podturen zauzela drugo mjesto u svojoj skupini i plasirala se u polufinale.

Želimo im puno uspjeha u polufinalu i plasman u finale koji se održava u Zagrebu u studiju HKR-a.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje