Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Desetak vjernika moli ispred varaždinske bolnice, a Jura i njegov pas protestiraju

Objavljeno:

- dana

Molitvom za nerođene

Jučer je, 1. ožujka, ispred glavnog ulaza u varaždinsku Opću bolnicu Udruga za promicanje dostojanstva ljudskog života i obrane nerođenog djeteta Betlehem započela s molitvom za spas svakog nerođenog djeteta koje je u opasnosti od pobačaja.

Članovi Udruge će, kažu, ispred bolnice moliti 40 dana  – tijekom cijele korizme do Uskrsa.

Prvog dana se poslijepodne na molitvi okupilo desetak vjernika. Točno toliko Udruga Betlehem ima svojih članova u Varaždinu, ali na molitvu su pozvani svi, a Udruga je samo organizator.

 

– Molimo za sve ljude koji su se našli u vrtlogu pobačaja, osobito da žene koje su pobacile pronađu svoj mir. Također molimo da se to više ne događa – rekao nam je Vjeran Grabant, predsjednik varaždinskog ogranka Udruge.

Na pitanje da li se zalažu za zabranu pobačaja, kaže da su se došli boriti molitvom, a ne zakonima.

– Neki dan sam slušao statistiku prema kojoj je Varaždin prije tri godine, kad smo mi počeli s kampanjom, sa 450 pobačaja bio grad s najviše pobačaja u Hrvatskoj. U zadnje dvije godine se ta brojka smanjila na stotinjak, što je dobar znak – kaže Vjeran Grabant, predsjednik varaždinskog Betlehema. On ističe kako je u uskom krugu oko Betlehema samo u ovoj godini rođeno sedmero djece.
 

Vjeran Grabant ima jedno dijete, drugo je na putu. Članica Udruge Alenka ima petero djece i s 50 godina čeka prvo unuče.

– Nije bilo lako, ali kad se čovjek otvori životu, Bog će to blagosloviti, a uz njegovu pomoć sve ide – kaže.

Kad je trebala dobiti prvo dijete ona je kao inženjerka poljoprivrede bila bez posla, živjeli su sa suprugovim minimalcom u malom stanu. – Ali se nismo ustručavali imati djecu. Kako su dolazila djeca, poboljšavala nam se ekonomska situacija – ispričala je.
 

Tu je bio i Jozo, 61-ogodišnjak i otac jednog djeteta. Pitamo ga zašto je došao na skup. – Što vas još zanima? Da ste vjernica, razumjela bih što mi tu radimo – oštar je Jozo.

On želi, rekao je, da se smanji broj pobačaja, da se rađa više djece. Od malena sam naučio da je abortus ubojstvo, tako i danas mislim i neću se predomisliti. To je moj stav i protiv nikoga nemam ništa – zaključuje Jozo.
 

Ivanka je došla jer se bori za svoja uvjerenja i želi ih prenijeti mladima.

– I ja sam bila mlada i nisam razumjela. Mislila sam da svatko radi sa svojim tijelom što želi. Mišljenje sam drastično promijenila. Imala sam priliku vidjeti puno mladih žena koje su pobačajem uništile svoj život. To je žalost o kojoj nitko ne govori. Svi  samo pričaju da je to jednostavno, brzo gotovo i ne košta puno – govori Ivanka.

I spominje problem nataliteta u Hrvatskoj. – Situacija je strašna, a i ovima mladima se govori da je bolje vani. Valjda se tamo otvori neka pipa iz koje umjesto vode curi novac – zaključuje.
 

Dok njih desetak tiho moli pognutih glava, desetak metara dalje se smjestio Jura Ščapec sa svojim psom. Oni, kaže Jura, iznose svoje mišljenje o prosvjedu.

– Mislim da cesta nije mjesto za molitvu i da takvoj ideologiji nije mjesto ovdje nego u crkvi – kaže.

Student elektrotehnike kaže da se ovime demonizira ono što se ne bi trebalo demonizirati. On je, nastavlja, odlučio kontrirati malobrojnom skupu.

– Želio sam dati svoje mišljenje o tome – zaključio je i, vrlo hrabro za mladića, ostao cijelo poslijepodne zagovarati svoj stav na ulazu u krug varaždinske bolnice

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje