Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Zanimljiva utrka autića ujedinila je učenike Strojarske i prometne škole Varaždin

Foto: Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Kada se spoje sva naučena znanja učenika u sektoru prometa i strojarstva te k tome doda podrška lokalne zajednice, nastaje jedinstven projekt na koji Strojarska i prometna škola Varaždin može itekako biti ponosna.

Naime, u srijedu, 19. listopada, prisustvovali smo realizaciji jedinstvenog projekta „Utrka autića“ u organizaciji Strojarske i prometne škole Varaždin, u suradnji s Tehnološkim parkom i Udrugom Makerspace.

Utrku autića otvorili su direktor Tehnološkoga parka Vedran Bubalo i ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin Snježana Klarić, uz podršku direktora Udruge Makerspace Ivana Todorovića te organizaciju prof. savjetnice strojarske skupine predmeta Ane Marketin-Sedlar.

– Riječ je o projektu koji je po prvi puta ujedinio sektore prometa i strojarstva. Zahvaljujem Udruzi Markerspace i gospodinu Ivanu Todoroviću koji nam je ponudio ovu suradnju, odnosno da sektor strojarstva radi na autićima i njegovim elektroničkim komponentama, 3-D printanju i laserskom izrezivanju pločica. Učenici su bili doista kreativni te su na kreativan, inovativan, drukčiji i novi način uspjeli osnažiti ne samo strukovne, već i životne vještine koje su itekako važne i imperativ su za tržište rada 21. stoljeća – izjavila je prof. savjetnica strojarske skupine predmeta Ana Marketin-Sedlar.

Pojašnjava da je suradnja s kolegama iz sektora prometa i logistike tekla vrlo složno te da su nakon svega mjesec dana od ideje uspjeli realizirati ovaj projekt, odnosno izraditi autiće te napraviti stazu te naposlijetku organizirati utrku.

– Učenici iz strojarstva uspješno su izradili autiće, bili su vrlo maštoviti, a dok je dio učenika iz sektora prometa napravio tlocrt cijele signalizacije, zamislili su ga kao tlocrt djela grada. Prvi puta surađujemo sa Udrugom Markerspace i Tehnološkim parkom, naši su naši učenici dio nastave odradili u njihovim praktikumima jer, bez obzira na to što mi imamo Regionalni centar kompetentnosti, nemamo sve strojeve i uređaje poput laserskog rezača – pojasnila je prof. Ana Marketin-Sedlar te dodala da su posjeti Tehnološkom parku bili izuzetno dobra prilika za učenike koji su na jednome mjestu mogli vidjeti sve mogućnosti koje u budućnosti mogu iskoristiti, bez obzira na to hoće li se nakon srednjoškolskog obrazovanja zaposliti ili dalje studirati.

U cijelom projektu sudjelovalo je oko 40 učenika iz sektora strojarstva i prometa, a na vrijedne učenike je posebno ponosna ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin Snježana Klarić.

– Kao škola, uvijek podržavamo projekte i suradnje s drugim institucijama koje postoje u gradu Varaždinu i u našoj županiji jer, iako imamo dobro opremljene učionice, nešto dodatno uvijek možemo i drugdje naučiti. Projekt je jako važan zato što naša dva velika sektora koja se obrazuju u našem centru: strojarstvo i promet, ovaj put sudjeluju zajedno. To je za učenike jedan velik izazov i jedno veliko iskustvo te su svi jako zadovoljni i sretni što je ovaj projekt realiziran. Sigurno ćemo i u budućnosti organizirati slične projekte, ovo je tek početak – naglasila je ravnateljica Snježana Klarić.

Podršku učenicima u utorak je dao i direktor Tehnološkoga parka Vedran Bubalo, koji je izjavio da je primarna uloga Tehnološkog parka inače, pa tako i u ovom slučaju, da stavi na raspolaganje svu infrastrukturu koju posjeduje.

– Moje iskustvo je takvo da bi u ovom našem društvu bilo puno više Elona Muskova i Rimaca koji bi napravili i bolje stvari od njih samo da imaju pristup tehnologiji i znanju koje mi trenutno imamo u Tehnološkom parku. I zato naglašavam, Tehnološki park zajedno sa Udrugom Markerspace svima i ubuduće stoji na raspolaganju. Ovo danas vrlo je svijetli primjer škole koja radi na razvoju mladih i na tome da zapali iskru interesa za tehnologiju, STEM i slično – zaključio je u 19. listopada direktor Vedran Bubalo.

„Sudjelujem u projektu izrade autića koji se mogao izraditi od drva ili pleksiglasa. Autić se pokreće putem aplikacije na mobitelu i glavni nam je cilj bio napraviti utrku. Ocjenjuje se brzina autića, kako je model izrađen i sl. Nalazili smo se u Tehnološkom parku neko vrijeme i jednostavno smo pokušavali te sve komponente napraviti sami, ali smo ponekad tražili pomoć jer ipak ne možemo sve sami. U projektu je sudjelovao cijeli razred, naš smo autić izradili od drva.“

Alanis Podbojec, učenica 4.a razreda

Život i društvo

Primalje Županijske bolnice Čakovec dale odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijska bolnica Čakovec/Facebook

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, se u Županijskoj bolnici Čakovec već tradicionalno održavaju Dani otvorenih vrata u Službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju.

Buduće roditelje provelo se kroz Odjele kako bi iz prve ruke mogli saznati odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja.

Pozdravnu riječ održao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn. te glavna primalja Karmen Cecarko, mag. obs. koja je zajedno sa svojim kolegicama provela sve prisutne kroz prostore Odjela, ali i održala kratku edukaciju te odgovarala na pitanja koja su zainteresirani postavljali. Također, svim prisutnima podijeljeni su informativni letci i prigodni pokloni.

Cilj Međunarodnog dana primalja podizanje svijesti o ulozi primalje u zajednici, ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majku i novorođenče. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unapređenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

To se vidjelo iz priloženog jer je odaziv bio velik te se ŽB Čakovec ovim putem zahvaljuje svim prisutnima što su došli i zajedno s primaljama proslavili njihov dan.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje