Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinska policija: Molimo vozače da u vrijeme proslave Martinja kad popiju ne sjedaju za volan

Objavljeno:

- dana

Povodom obilježavanja narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“, 11. studenoga, za očekivati je da će jedan dio građana u ugostiteljskim objektima ili na privatnim druženjima konzumirati vino i druga alkohola pića.

Zbog navedenog, u nadolazećem periodu, a posebno u noćnim i ranim jutarnjim satima na samo „Martinje“ (petak/subota, odnosno 11./12. studenoga), te u dane vikenda subota/nedjelja, nedjelja/ponedjeljak (12./13., 13./14., studenoga 2022. godine) PU varaždinska je najavila nadzor svih sudionika u prometu, a posebno vozača motornih vozila, bicikala i osobnih prijevoznih sredstava (električnih romobila) koji će konzumirati alkoholna pića, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica.

Vezano uz navedeno, policijski će službenici na području cijele Varaždinske županije, pojačano nadzirati promet na cestama, posebno na mjestima na kojima su se događale teže prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Analizom prometnih nesreća, utvrđeno je da je i nadalje vožnja pod utjecajem alkohola jedan od češćih uzroka prometnih nesreća, a naročito je taj problem izražen u vrijeme noćnih sati vikendom, kad se kao počinitelji prometnih nesreća u pravilu pojavljuju mladi vozači.

U prvih deset mjeseci ove godine, na području PU varaždinske dogodilo se 1080 prometnih nesreća od kojih je u 254 prometne nesreće bila utvrđena alkoholiziranost sudionika pod utjecajem alkohola.
Za prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, ovisno o utvrđenoj koncentraciji alkohola, vozača se može kazniti novčanom kaznom u iznosu od 700 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana. Izriče mu se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima određene kategorije u trajanju do 12 mjeseci te mu se u evidenciju upisuje do šest negativnih prekršajnih bodova.

– Također napominjemo da je za mlade vozače, propisano upravljanje motornim vozilom bez utjecaja alkohola u krvi, dok je za vozače bicikla i osobnih prijevoznih sredstava za upravljanje pod utjecajem alkohola predviđena samo novčana kazna u iznosu od 500 kuna. Zbog svega navedenog, radi zaštite svih sudionika u prometu, molimo vozače da u vrijeme proslave Martinja ne započinju upravljanje vozilima, ako su prethodno konzumirali alkohol, već da upravljanje vozilom odgode do otriježnjenja ili da koriste usluge javnog ili taxi prijevoza odnosno da angažiraju druge osobe koje nisu konzumirale alkoholna pića – ističu iz varaždinske policije.

Život i društvo

Ovako će izgledati sportski centar u Majerju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometno igralište s umjetnom travom, odbojka na pijesku, vanjska teretana, košarkaško igralište, atletska staza novi sportski centar i to u Majerju.

Nisu to nikakvi pusti snovi. Na tome se već dobrano radi. I priča je svakim danom sve realnija jer su nam odobrena sredstva Ministarstva turizma i sporta u iznosu od čak 210.000 eura.

– Za Općinu Petrijanec to je strašno važan projekt. Zbog odličnih rezultata koje postižu naši nogometni klubovi u 2. ŽNL i općinski nogometni centar, ali i zbog truda trenera i volontera u klubovima i sve te djece u nogometnom centru Orač – Nova Ves svim klubovima u našoj Općini ovo će biti nagrada za marljivi rad ali u olakšanje roditeljima koji podržavaju djecu u treniranju ovog popularnog sporta. S takvim centrom Petrijanec kao općina bila bi daleko prepoznatljivija, a bilo bi to i mjesto okupljanja i druženja svih mještana ne samo na nogometnom terenu, nego i u vanjskoj teretani, atletskoj stazi, košarci ili odbojci na pijesku. Zaista se veselim što ćemo napraviti najveći infrastrukturni projekt u području sporta od osnutka Općine Petrijanec – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje