Povežite se s nama

Kultura

U četvrtak i petak gostovanja dviju velikih ansambl predstava u varaždinskom HNK-u

Objavljeno:

- dana

Gostujuće predstave dođu, odu i najčešće se nikada ne vrate. Iz tog razloga pozivamo našu dragu publiku da svakako dođe na kazališne poslastice koje su na rasporedu ovaj tjedan na velikoj sceni varaždinskog Kazališta, rekli su iz HNK-a u Varaždinu.

„Guslač od marcipana“

U četvrtak, 10. studenoga, u 19,30 sati Varaždin će ugostiti HNK u Osijeku koji nam dolaze s predstavom „Guslač od marcipana“.

To je prvo gostovanju u Varaždinu u sklopu pretplate K-HNK, novog sustava razmjene predstava unutar konzorcija koji čine nacionalna kazališta u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Varaždinu, čime se publici osigurava uvid u recentne programe svih nacionalnih kuća.

Velika ansambl predstava, velika obiteljska priča, ali i priča o umjetničkom putu osječkog violiniste – virtuoza i skladatelja Franje Krežme. Predstava koja kroz kazivanje o umjetniku podastire osječku priču, ali i onu univerzalnu, umjetničku koja ne poznaje granice, ni toponime, koja je u posjedu cjelokupnog čovječanstva.

Redateljica je uvijek dojmljiva Dora Ruždjak Podolski, čija pronicavost i tankoćutnost istodobno jamči uvjerljivost i suštinsku bol spoznaje o ljudima koji gotovo nikad nisu proroci u vlastitim sredinama, o genijalcima čiju veličinu ljudi spoznaju tek kad zađu onkraj smrti.

Više: https://hnk-osijek.hr/show/guslac-od-marcipana/

Promotivni video: https://www.youtube.com/watch?v=NR5eSr-aNB4

„Smrt trgovačkog putnika“

U petak, 11. studenoga, s početkom u 19,30 sati dolazi Kazalište Virovitica s klasikom Arthura Millera „Smrt trgovačkog putnika“.

Američki književnik Arthur Miller (1915.-2005.) pripada grupi najvažnijih svjetskih dramatičare stasalih nakon Drugog svjetskog rata i iako je napisao dosta drama, najpoznatije i najizvođenije su Svi moji sinovi (1947.), Smrt trgovačkog putnika (1949.) i Kušnja (u hrvatskom prijevodu Vještice iz Salema, 1953.) u kojima se kroz pojedinačne sudbine bavi političkim i ekonomskim zbivanjima u američkom društvu (propast „američkog sna“, trka za profitom, progon političkih neistomišljenika i slično).

Kazalište Virovitica posegnulo je za dramom „Smrt trgovačkog putnika“ i mada je Miller uvjerljivo opisao poslovni i intimni krah ostarjelog trgovačkog putnika Willyja Lomana (63), dramaturg Patrik Gregurec i redatelj Vanja Jovanović „dopunili“ su priču uspoređujući sudbinu lika sa sudbinom glumca koji ga glumi.

Više: https://kazalistevirovitica.hr/prikazivanje/arthur-miller-smrt-trgovackog-putnika-4/

Promotivni video: https://www.youtube.com/watch?v=xePka_HE1lA

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kazališta ili online na: https://hnkvz.mojekarte.hr/hr/all.html

Kultura

Varaždin: u tijeku prijave šetača koji ne žele propustiti “Noć tvrđava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradski muzej Varaždin i ove godine se uključuje u Noć tvrđava, međunarodnu manifestaciju koja se održava treći put zaredom.

Njezin cilj je povezivanje i promoviranje fortifikacijskih lokaliteta u zemljama sudionicama: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Rumunjskoj i Srbiji, iz kojih je dosad sudjelovalo 45 utvrđenih lokaliteta s raznovrsnim programima.

Potaknuti velikim zanimanjem koje je pobudila prošlogodišnja manifestacija, u organizaciji varaždinskog muzeja ponovno će se održati večernja šetnja pod fenjerima po bedemima Staroga grada pod nazivom Noć na bašči u petak, 10. svibnja s početkom u 20 sati.

Posjetitelje će kroz bedeme voditi Davor Kraš, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a. Sudjelovanje je besplatno.

S obzirom na ograničen broj posjetitelja, dolazak je potrebno potvrditi na brojeve telefona: 042 658 773 / 658 760 (u vrijeme kad su izložbeni postavi GMV-a otvoreni za razgled; utorak – petak od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati).  

Nastavite čitati

Kultura

U Varaždin stiže hrvatski Indiana Jones, arheolog koji je svoje avanture predstavio u 40-ak zemalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Srijede u Muzeju 8. svibnja u palači Herzer GMV-a o svom profesionalnom putu, koji ga je odveo na brojne iznimne arheološke lokalitete, govorit će hrvatski arheolog Drago Obradović.

Tijekom 50 godina djelovanja Drago Obradović održao je brojna predavanja u 40-ak zemalja na pet kontinenata pred posjetiteljima te u televizijskim i radijskim emisijama.

Redovito sudjeluje na međunarodnim kongresima biblijskih arheologa, kao i u arheološkim studijskim ekspedicijama na Bliskom istoku. Višekratno je obišao i snimio zaboravljene gradove drevnih civilizacija koje, kako navodi, dosad nije posjetila nijedna filmska ekipa.

Trostruki je magistar znanosti i gostujući profesor na nekoliko fakulteta te autor više knjiga, među kojima su Arheologija potvrđuje Bibliju (prevedena na 11 jezika), Otkrijte čuda drevnog Egipta, Senzacionalna arheološka otkrića (tri izdanja), Nestali gradovi i civilizacije (prevedena na četiri jezika) i druge.

Ovog puta u središtu predavanja, umjesto tajni drevnih civilizacija, bit će njegove autobiografske referencije, na temelju kojih će posjetitelji doznati i zašto su mu neki nadjenuli naziv hrvatski Indiana Jones. 

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje