Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Žiškovec ugostio 11. Županijsku smotru međimurske narodne nošnje

Grad Čakovec

Objavljeno:

- dana

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva Žiškovec, Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije i Odbora za narodne običaje održana je 11. Županijska smotra međimurske narodne nošnje.

Ove godine u Domu kulture u Žiškovcu predstavili su se KUD “Katruža” Ivanovec, KUU “Veseli Međimurci” Čakovec, KUU Društvo žena Gornji Kraljevec, KUD Goričan, KUD Žiškovec, Cecilija Merkač Hudopisk iStanko Trstenjak, a program je uz temu “Kaj se k meši oblečeno nosilo, na velike cirkvene svetke, do 1950.-toga leta” vodila Snježana Sternad.

Sve prisutne, kako organizatore tako i sudionike, pritom je pohvalila prisutna gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. 

– Drago mi je da kod nas postoje KUD-ovi koji narodnu tradiciju ne samo čuvaju, već svoju ljubav prema našem kraju i običajima prenose na mlađe generacije. Na našu djecu i unuke, kojima od srca čestitam njihov dan – Svjetski dan djece, svjesna kako je na nama da radimo na njihovom zajedništvu, boljem razumijevanju u zajednici i njihovoj dobrobiti –rekla je Cividini.

Dodala je da je smotra na efektan način pokazala kako su se naši preci odijevali za odlazak na misu povodom crkvenih blagdana, pa su tako prikazane nošnje na osnovu starih fotografija, a posebno je bilo zanimljivo vidjeti da je velik dio odjevnih predmeta originalan i sačuvan iz nekih davnih, no ne i zaboravljenih vremena. 

– Čestitam i bravo sudionicima koji su oduševili sve prisutne i u nama samo dodatno produbili ljubav prema međimurskom i baštini naših starih – zaključila je.

Spomenimo i da je međimurske nošnje pomno pratio i ocjenjivački sud u sastavu prof. emer. Stjepan Hranjeci muzejska savjetnica Smiljana Petr Marčec.

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje