Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje-plin reagira na prozivke: „U diskriminirajućem smo položaju, nije nam osiguran plin po povlaštenoj cijeni“

Objavljeno:

- dana

Ne stišavaju se medijska prepucavanja o cijenama plina koje plaćaju korisnici usluga distributera Međimurje-plina. Naime, na prošlotjednoj konferenciji za medije predstavnici gradova Preloga i Murskog Središće te još devet općina iznijelo je podatke da je Međimurje-plin jedini od 11 hrvatskih distributera koji nije iskoristio pravo na povlaštenu cijenu plina za sve svoje korisnike u kategoriji povlaštenih pa osnove i srednje škole, dječji vrtići, domovi kulture i brojni drugi plaćaju višestruko veće račune. Ostali distributeri iskoristili su to pravo te su s tvrtkom HEP Plin sklopili ugovor o nabavi plina po cijeni od 41 euro po megavatsatu, dok velika većina povlaštenih korisnika iste usluge preko Međimurje-plina plaća i do četiri puta viši iznos.

Prelog, Mursko Središće i devet općina, ujedno i suvlasnici Međimurje-plina, zatražili su sazivanje izvanredne Skupštine Društva, a nakon što je njihov zahtjev prvotno odbijen kasnije je potvrđeno da će se Skupština ipak održati 10. siječnja 2023. godine.

Zašto Međimurje-plin nije iskoristilo mogućnost kupnje plina po povlaštenoj cijeni pitali smo samog distributera.

– Nakon donošenja Uredbe 14. rujna o povlaštenoj cijeni plina od 41 euro po megavatsatu, Vlada RH je 20. listopada donijela Odluku o cijeni i raspodjeli kapaciteta prirodnog plina kojeg je Hrvatska elektroprivreda d.d. preuzela od proizvođača prirodnog plina, koja je u suprotnosti s Uredbom. Istom Odlukom, koja je izrazito diskriminirajuća u odnosu na Međimurje-plin i naše kupce, pravo na plin od 41 euro po megavatsatu dato je samo HEP Plinu d.o.o. Osijek, ali ne i ostalim opskrbljivačima. Ponavljamo, Međimurje-plinu nije osiguran plin po cijeni od 41 euro po megavatsatu kao što je osigurano HEP Plinu Osijek – stoji u odgovoru iz Međimurje-plina na naš upit.

Doduše, u odgovoru se ne nalazi i objašnjenje kako je ostalih deset nacionalnih opskrbljivača uspjelo isposlovati povlaštenu cijenu, a Međimurje-plinu to nije pošlo za rukom.

Gdje je nastao problem objašnjava nam Ervin Vičević, načelnik Općine Selnica, jedne od potpisnice zahtjeva za održavanjem izvanredne Skupštine.

Kriva procjena dovela je do duga od čak 73 milijuna kuna?

– U rujnu 2021. godine Međimurje-plin je imalo dobit od oko devet milijuna kuna i tada su trebali kupiti plin. No, nisu nego su to učinili kasnije po daleko većoj cijeni. To je činjenica. Sad je dug Društva narastao na 73 milijuna kuna i vjerojatno se očekuje da mi kao suvlasnici Međimurje-plina te institucije kojima mi upravljamo, plaćamo skuplji plin i tako pokrijemo dugove. Naši troškovi su višestruko porasli. U studenom 2021. godine za grijanje Dječjeg vrtića smo platili 6000 kuna, a ove godine za isti mjesec čak 23.000 kuna – poručuje Vičević i dodaje.

– Općina Selnica se uključila u postupak objedinjene nabave za kupnju plina. Postupak uskoro završava i bilo bi stvarno apsurdna situacija da mi, koji imamo udjele u Međimurje-plinu, imamo drugog dobavljača plina.

Na takav „apsurd“, odnosno sasvim logični potez odlučio se Grad Čakovec.

– Ugovor o opskrbi plinom s Međimurje-plinom sklopljen je temeljem provedenog otvorenog postupka javne nabave na određeno vrijeme od 1. ožujka 2022. do 28. veljače 2023. godine. S obzirom na odluku Vlade RH, potpisat ćemo ugovor s HEP Plinom – potvrdili su nam iz Grada Čakovca.

Tu mogućnost već je iskoristio veliki broj drugih ustanova i tvrtki kojima je Grad Čakovec osnivač ili vlasnik.

– Nakon donošenja vladine Uredbe, s našim ustanovama (vrtićima, školama, ustanovama u kulturi) dogovorili smo da iskoriste mogućnost te se jave HEP Plinu, što su i učinile – zaključuju u Gradu Čakovcu.

A o kakvom je nesrazmjeru cijena uistinu riječ najbolje dokazuje i ovaj podatak: Grad Čakovec temeljem još uvijek važećeg ugovora s Međimurje-plinom plaća jediničnu cijenu ugovorenog plina od 0,5341 kuna po kilovatsatu, dok primjerice, u Osnovnoj školi Selnica koja ima ugovor s HEP Plinom plaćaju gotovo tri puta manji iznos, odnosno 0,1817 kuna po kilovatsatu.

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje