Povežite se s nama

U fokusu

Tržnica u MTČ-u, novi autobusni kolodvor gradi tvrtka iz Švicarske

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Čakovec bi sljedeće godine trebao dobiti novu, zatvorenu i grijanu tržnicu, koja će se vjerojatno nalaziti na prostoru bivšeg MTČ-a, a Grad istovremeno planira prodati odmaralište u Dramlju i još dva zemljišta, pri čemu je za jedno zainteresirana multinacionalna kompanija. 

Ustvrdio je to čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač (SDP) na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak, kad je većinom glasova prihvaćen proračun za 2017. godinu.

Zbog kanalizacije

Plan prihoda i rashoda za sljedeću godinu iznosi 139 milijuna kuna, pri čemu će 8,7 milijuna kuna otići na otplatu već uzetih kredita, a Grad će se zadužiti za novih 1,7 milijuna kuna. I dok je Kovač proračun nazvao razvojnim, oporbeni vijećnici su ustvrdili da je “promašen, nerealan i predizborni”. 

Upozorili su da će se samo povećati već ionako ogromni dugovi: manjak u gradskoj blagajni se na kraju listopada popeo na 19 milijuna kuna.
– Minus će rasti samo vani, ako ste mislili na vremenske uvjete. Mi smo minus već smanjili na 12 milijuna kuna i sve obveze plaćamo bez problema – uzvratio je Kovač vijećniku Tomislavu Vrbancu (HDZ). Istaknuo je da niti jedna kuna nije nepotrebno potrošena, a da je manjak isključivo posljedica sanacije cesta nakon izgradnje kanalizacije, u što je uloženo više od 20 milijuna kuna, kao i izgradnje dvorane u Ivanovcu.

– Vaša obećanja jako lijepo zvuče, ali ako smo sada u minusima, u 2017. od tržnice i drugih investicija, a ni od masovnih zapošljavanja neće biti ništa – poručio mu je vijećnik Predrag Kočila (nezavisni).

Za uređenje tržnice se u 2017. planira svega milijun kuna, a oporbu je zanimalo u što će taj novac biti uložen: u postojeći plac, čiji dio je bio uređen lani, ili u izgradnju novoga, u bivšem MTČ-u, koji je kupio BAT u vlasništvu Zlatka Đurkina.

– Ići će se u revitalizaciju bivšeg MTČ-a i tamo ćemo vjerojatno izmjestiti tržnicu, koja će biti natkrivena, zatvorena i grijana, bit će to tržnica kakvu imaju europski gradovi – rekao je Kovač.

Iz Istre

Minus u gradskoj blagajni Grad planira pokriti i prodajom imovine, a planiraju prihod od oko devet milijuna kuna. 

– I ove godine ste planirali ostvariti prihode od prodaje imovine, a izvršenje vam je deset posto. Što ćete prodati? – pitao je Vrbanec.
– U planu je prodaja odmarališta u Dramlju, za koje smo imali upite iz Istarske županije, pa sad čekamo ponude. Točno je da je ta stavka bila planirana i ove godine, ali ne želimo Dramalj prodati pošto-poto, želimo dobiti što veću cijenu – odgovorio je Kovač.

Oporba je proračun nazvala “promašenim, nerealnim i predizbornim

Najavio je da bi na prodaju išlo i zemljište nasuprot postojeće benzinske crpke Crodux, dok lokaciju druge parcele nije otkrio. 

– Za zemljište preko Croduxa zainteresiran je investitor koji bi također gradio benzinsku, dok je za kupnju atraktivne lokacije zainteresirana multinacionalna kompanija. Riječ je o višemilijunskom iznosu, ali o tome još ne bih pričao – rekao je Kovač.

Vrbanec je zaključio da to znači da se Grad, ne javi li se ta kompanija, neće izvući iz minusa. – Ne znam hoće li odabrati Čakovec. Međutim, s njima pregovaramo, pa zato prodaju moramo planirati u proračunu, jer ćete poslije reći da smo prodali nešto što nismo planirali u proračunu – rekao je gradonačelnik.

Da neće biti lako 2017., a ni sljedećih godina, upozorio je i vijećnik pozicije Nenad Hranilović (HNS). 
– Proračuni su bili opterećeni i izostat će nadogradnja Čakovca. Međutim, približava se kraj gradnje kanalizacije, a poslije toga će Čakovec doživjeti još veći uzlet – ustvrdio je.

Kovač je, međutim, uzvratio da razvoj neće izostati. – Sljedeće godine kreću i privatne investicije, slovensko-austrijski LTH počinje graditi tvornicu u kojoj će zaposliti oko 160 ljudi. Bivši MTČ je prodan, tržnica je u proračunu – naveo je i najavio još jednu veliku investiciju.

– Ne znam da li znate, ali autobusni kolodvor je prodan i već se rade projekti. Švicarska tvrtka će uz našeg Rudi expressa na istom mjestu graditi novi kolodvor, koji će biti poput onih u Švicarskoj ili Njemačkoj. Nisam to izmislio, to su stvari koje možete provjeriti, samo se morate malo potruditi – poručio je Kovač sumnjičavim vijećnicima.

139 milijuna kuna iznosi proračun Grada Čakovca za 2017., što je 12 milijuna kuna manje u odnosu na ovogodišnji
19 milijuna kuna je 31. listopada iznosio manjak u proračunu Grada Čakovca za ovu godinu

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje