Povežite se s nama

Međimurje

Nagrada za mliječnu farmu godine pripala farmi obitelji Murković iz Novakovca u Međimurju

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Objavljeno:

- dana

Državni tajnik Zdravko Tušek i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać su u srijedu, 25. siječnja, u nazočnosti župana koprivničko-križevačkog Darka Korena u Križevcima sudjelovali na Stručnom skupu u organizaciji Hrvatske mljekarske udruge, koja tradicionalno svake godine nagrađuje najuzornije proizvođače mlijeka u Republici Hrvatskoj.

Domaćin ovogodišnjeg skupa bilo je Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, a pokrovitelj Koprivničko-križevačka županija. Tom prilikom su dodijeljene Godišnje nagrade Mljekarskog lista, koji ujedno obilježava 60. obljetnicu djelovanja. Mljekarski list mjesečnik je s dugogodišnjom tradicijom, a svojim kontinuitetom i redovitošću izlaženja već je dugo u samom vrhu stručnih, edukativno-informativnih časopisa u Hrvatskoj, namijenjen poljoprivrednim gospodarstvima koja se bave proizvodnjom mlijeka. Putem Mljekarskog lista uspostavljena je kvalitetna suradnja s udrugama uzgajivača goveda, udrugama proizvođača mlijeka te stručnim službama Ministarstva poljoprivrede, kao i s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu.

Mliječna farma godine je farma obitelji Murković iz Novakovca u Međimurju, a najperspektivniji mladi proizvođač mlijeka Marko Ivančan iz Novačke u Prekodravlju, objavilo je Ministarstvo poljoprivrde.

Murkovići su iz podmjere 4.1.1. iz Programa ruralnog razvoja realizirali dogradnju postojeće staje s ciljem poboljšanja dobrobiti mliječnih krava, a izgrađena su i spremišta za stočnu hranu i mehanizaciju te je nabavljena nova poljoprivrednu mehanizaciju. Na farmi je danas ukupno 340 različitih kategorija od čega je 186 krava holstein pasmine, a obrađuju 126 ha poljoprivrednog zemljišta.

Sa 150 krava i prosječnom proizvodnjom od 8300 litara po kravi obitelj Ivančan pripada najuspješnijim proizvođačima mlijeka, a razlog tomu je racionalno raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, poštivanje sjetvene strukture kultura podređenih hranidbi visokomliječnih krava, ali i pravilno i postupno ulaganje u proizvodnju uz slušanje savjeta struke. Iz podmjere 4.1.1 Programa ruralnog financirali su tri robota za mužnju i nadogradnju farme i nabavu opreme za farmu, traktora i priključne mehanizacije, dok su iz podmjere 4.1.2. financirali izgradnju lagune za stajski gnoj.

Uviđajući izazove u sektoru mljekarstva, Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano reagira različitim mjerama.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje