Povežite se s nama

Međimurje

Sastanak Cividini i Kajtazija: u Kuršancu će se dograditi škola i izgraditi nova sportska dvorana

Objavljeno:

- dana

Čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini ugostila je saborskog zastupnika iz redova romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija. Sastanak je održan i na inicijativu mještana Mjesnog odbora Kuršanec s ciljem rješavanja aktualne problematike i otvorenih pitanja vezanih uz programe i projekte koji se odvijaju u romskom naselju Kuršanec Lug.

– Na sastanku je predstavljen veliki broj investicija koje se odvijaju u naselju, ali i potreba mještana. Naglašeno je da su u posljednje dvije godine izdvojena sredstva potrebna za financiranje dokumentacije za izgradnju i sanaciju prometnica te rješavanje pitanja oborinske odvodnje, a dogovorena je i daljnja izgradnja komunalne infrastrukture. Veliki dio projekata i programa usmjeren je prema djeci i mladima. Također je rečeno da će se uskoro dograditi škola te izgraditi nova sportska dvorana, a u suradnji s Unicefom otvoren je „Centar igre“ u Kuršancu koji je vrlo dobro prihvaćen kod mještana – rečeno je po završetku sastanka u čakovečkoj Gradskoj vijećnici.

Također je istaknuto da Grad Čakovec u suradnji s Udrugom „Prijatelji životinja“ provodi program zbrinjavanja pasa za što je samo lani osigurano oko 40.000 eura, a Grad je na sebe preuzeo i trošak odvoza otpada iz naselja.

– U proteklih godinu i pol dana napravljeno dosta da bi se konačno riješio problem nepostojeće infrastrukture u naselju. Izrađena je projektna dokumentacija za uređenje prometnice prema Gornjem Kuršancu duge 1,3 kilometra, vrijedne oko 400.000 eura. Također, u izradi je projekt uređenja prometnica, oborinske odvodnje i javne rasvjete koji bi trebao biti gotov do sredine godine. Uložena su i sredstva u šljunčanje prometnica, izgradnju upojnih bunara, čišćenje ilegalnih odlagališta otpada i uređenje naselja. Velika većina tih sredstava osigurana je iz domaćih i stranih izvanproračunskih izvora, a u suradnji sa saborskim zastupnikom Kajtazijem – istaknula je gradonačelnica Cividini.

Ono što nije riješeno su imovinsko – pravni odnosi, no tu je, rečeno je tijekom sastanka, na potezu država kojoj je poslan zahtjev za prijenos vlasništva zemljišta kojima prolaze prometni koridori.

U raspravi su sudjelovali i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Matijaš Oršuš, njegov zamjenik i vijećnik Skupštine Međimurske županije Elvis Kralj, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Čakovca Josip Petrović, predsjednica Udruge „Kali Sara“ Suzana Krčmar te stanovnici naselja Kristijan Tadić, Mladen Selimović i Dragan Bogdan. Svi oni redom kao najveći problem naveli su neuređenu komunalnu infrastrukturu te neriješene imovinsko – pravne odnose koji im onemogućavaju priključenje na komunalne sustave.

– Stojim na raspolaganju Gradu Čakovcu i ostalim jedinicama lokalne samouprave za pomoć u posredovanju prema ministarstvima. Cilj mi je da se uvjeti života u romskoj zajednici poboljšaju te ću nastojati poduprijeti svaki čakovečki projekt koji je tako usmjeren. Koristit ćemo sve raspoložive kanale i mogućnosti da bi s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine što prije riješili imovinsko-pravne odnose – dodao je saborski zastupnik Kajtazi.

Gradonačelnica Cividini iskoristila je priliku i uputila zamolbu da se zajedničkim snagama napravi veći iskorak prema sigurnosti u naselju Kuršanec, ali i na cijelom području grada Čakovca.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje