Povežite se s nama

U fokusu

Jasminka Begić na pisanju zapisnika zarađivala 300.000 kuna godišnje, a onda potjerana iz Međimurja

Objavljeno:

- dana

AKTUALNA ZAMJENICA V. D. RAVNATELJA

Aktualna zamjenica v. d. ravnatelja Opće bolnice Varaždin, diplomirana pravnica i članica SDP-a Jasminka Begić bila je privatna poduzetnica.

Od 1995. godine vodila je tvrtku Libecod d.o.o. za menadžment i usluge, i to zajedno s partnericom Lidijom Belcar-Prstec, koja danas vodi istoimeni Odvjetnički ured u Varaždinu. Čak 15 godina su ta tvrtka, a kasnije Odvjetnički ured – u kojem je Begić bila i zaposlena – odlično zarađivali pružajući intelektualne usluge zdravstvenim ustanovama u Međimurskoj županiji. 

Nelogična suradnja

Oko 300.000 kuna godišnje su dobivale od tamošnjih Doma zdravlja Čakovec, Zavoda za javno zdravstvo i Ljekarna Međimurske županije, i to za pisanje zapisnika, odluka i sličnih dokumenata! Dugogodišnja suradnja prekinuta je 2010. godine: tadašnji župan Ivica Perhoč (SDP) utvrdio je da je riječ o prevelikom iznosu te je zatražio da sve tri ustanove prekinu tu suradnju.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije potvrdili da je suradnja trajala od 1995. do 2010. godine.

Pitanje zanimljivoga poslovnog puta Jasminke Begić otvorio je u petak na sjednici Županijske skupštine vijećnik HDZ-a Robert Maček.
– Jasminka Begić je u Općoj bolnici Varaždin, prema riječima v. d. ravnatelja Nenada Kudelića, angažirana kao njegova zamjenica jer se razumije u pravne poslove. Ona, međutim, nema status odvjetnice, ali nije to jedino sporno. Trebali biste istražiti kojim se poslovima bavila, jer je po 300.000 kuna godišnje u Međimurju navodno dobivala za pisanje zapisnika za tri zdravstvene ustanove – rekao je Maček.

U javnosti je Begić postala poznata kad je 2012. godine imenovana za ravnateljicu tada novoosnovanog Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije. Prije toga je radila u Odvjetničkom uredu Lidije Belcar- Prstec, no odgovor na pitanje na kojim poslovima i u kojem točno razdoblju iz toga odvjetničkog ureda nismo dobili. No, ako je suditi prema odgovoru iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, do 2010. godine sigurno.

– Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije 1. rujna 1995. godine zaključio je na neodređeno Ugovor o poslovnoj suradnji s poduzećem Libecod d.o.o. zastupanim po direktorici Jasminki Begić i Odvjetničkom kancelarijom Lidije Belcar-Prstec radi obavljanja pravnih poslova (izrađivanje pismenih izvješća prilikom stupanja na snagu novih zakonskih i podzakonskih akata, izrada akata odluka i zaključaka…). Dana 1. srpnja 2002. godine zaključen je Ugovor o poslovnoj suradnji samo s Odvjetničkom kancelarijom Lidije Belcar-Prstec, u kojem je radila Jasminka Begić na pravnim poslovima (usmene upute za primjenu propisa, izrada akata, zapisnika, odluka, materijala za sjednicu Upravnog vijeća…) i to do zaključno 31. prosinca 2010. godine – odgovorili su.

Na tim poslovima ju je angažirala tadašnja ravnateljica čakovečkog Doma zdravlja Nevenka Krčar, liječnica opće medicine. To nam je potvrdio bivši međimurski župan Ivica Perhoč.

– Više se ne sjećam je li ugovor o djelu bio potpisan s Odvjetničkim uredom Belcar-Prstec ili direktno s gospođom Begić. No, znam da mi je bilo nelogično da vanjski odvjetnički ured pruža takve usluge zdravstvenim ustanovama. Smatrao sam da je bolje i racionalnije rješenje raspisati natječaj za pravnika kojeg ćemo imati na raspolaganju 24 sata, a ne da angažiramo vanjski odvjetnički ured kojeg plaćamo – rekao je Perhoč.Detalja oko iznosa koji su im se isplaćivali se više ne sjeća.

– Mogu samo reći da je svoj posao Begić radila korektno i u skladu s potpisanim ugovorom. Ako je u ugovoru pisalo da je dužna pisati zapisnike i odluke, onda je to i radila. Ponavljam, nisam to ugovorio, a smatrao sam da nam za pisanje zapisnika ne treba vanjski suradnik – jasan je bio bivši međimurski župan.

Suradnja je otkazana krajem 2010., no Begić i Belcar-Prstec vrlo su brzo uspjele pronaći nove poslove, ovaj put u Varaždinskoj županiji. Begić se javila na javni natječaj i postala je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, a njezina partnerica Belcar-Prstec u ožujku 2012. potpisuje ugovor s Općom bolnicom Varaždin za pružanje pravnih usluga na godinu dana! Konačno, Begić je iz Zavoda ove godine prešla u Opću bolnicu, na mjesto zamjenice v. d. ravnatelja, gdje je angažirana zbog velikog iskustva na pravnim poslovima u zdravstvenim ustanovama.

Izvor: RT
Foto: Arhiva Rt

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje