Povežite se s nama

U fokusu

SDP-ovci traže da Stričak sazove sjednicu o zdravstvu: liste čekanja, dugovi u zdravstvu, digitalizacija i briga o pacijentima su prioritet

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

SDP je danas uputio apel županu Varaždinske županije Anđelku Stričaku da sazove tematsku sjednicu na kojoj će tema biti zdravstvo. Pritom su pobrojali probleme u zdravstvu, kao što su liste čekanja, ogromni dugovi koje generiraju zdravstvene ustanove, ali i sporni ugovori koje imaju liječnici te nemali broj slučajeva gdje se izgubi liječnička dokumentacija pacijenata.

Na toj bi se sjednici trebalo, kako su istaknuli, utvrditi stanje, problemi, ali i predložiti mjere koje će rezultirati određenim pomacima i u smislu zaštite prava pacijenata, ali i u smislu smanjenja lista čekanja.

Na konferenciji za medije govorili su SDP-ovi vijećnici županijske Skupštine Ruža Jelovac, Mario Klapša i Željko Posavec.

– Povodom nadolazećih promjena najavljenih reformom u zdravstvenom sustavu, Klub vijećnika SDP-a predlaže predsjedniku Skupštine, kao i županu Varaždinske županije, da se sazove posebna sjednica Županijske skupštine sa navedenom točkom dnevnoga reda. Svi smo donekle upoznati s činjenicom da stanje u zdravstvenom sustavu u cijeloj Hrvatskoj nije na zavidnoj razini te je prijedlog Kluba vijećnika SDP-a da župan sa suradnicima i čelnicima zdravstvenih ustanova na navedenoj sjednici prikaže aktualno stanje zdravstvenog sustava u Varaždinskoj županiji – rekao je Posavec. Dodaje da bi sve političke opcije u Županijskoj skupštini na temelju dobivenih informacija trebale imati mogućnost predložiti promjene u zdravstvenom sustavu,

Na njega se nadovezao Mario Klapša koji je istaknuo da je pravo na zdravlje temeljno ljudsko pravo. Također, SDP-ovci ističu da bi ljudi trebali biti na prvom mjestu, a da je cilj boljitak svih građana Varaždinske županije i svih korisnika zdravstvenih usluga u ustanovama čiji je osnivač Varaždinska županija.

– Smatramo da svatko od nas ima dužnost prema ljudima koji su nas birali, svatko sa svoje pozicije, upozoriti na probleme koji ne samo da utječu na zdravstvo kao sustav, već na temeljno ljudsko pravo, a to je pravo na liječenje, pravo na zdravlje i pravo na zdravstvenu skrb – rekao je Klapša.

O stanju u zdravstvu govorila je Ruža Jelovac koja je istaknula da zdravstvo nije u problemima od jučer te apelirala na župana da sazove spomenutu tematsku sjednicu kako bi sve političke opcije koje participiraju u županijskoj Skupštini, ali i svi građani imali uvid u pravo stanje u zdravstvu.

– Na mjesečnoj razini, na razini države, akumulira se dugova oko 13 milijuna eura. Samo jedna ustanova u Varaždinskoj županiji, a to je OB Varaždin, će prema procjeni 2022. godinu završiti za 60 milijuna eura gubitka – rekla je među ostalim Ruža Jelovac i istaknula da ta ustanova zahtjeva posebnu pažnju, ali i odgovornost svih koji su izabrani u županijskoj Skupštini.

Rekla je i da u Varaždinskoj županiji zdravstvo funkcionira na specifičan način. OB Varaždin, kao krovna ustanova, ima bolnice na tri lokacije, a uz to je i paviljonski tip organizacije koji je ujedno i najskuplji, kaže Jelovac.

– Čudimo se kad se u medijima pojave priče o pacijentima kojima se izgube kartoni ili nalazi, ali nemojmo se čuditi. Proces digitalizacije sustava je davno pokrenut, uložena su znatna sredstva, a čak je i Varaždinska županija financirala razvijanje informatičkih programa vezanih za nalaze i ostalu zdravstvenu dokumentaciju. No, sustav i dalje ne funkcionira. Stoga tražimo da se održi tematska sjednica vezana uz položaj i daljnje pravce funkcioniranja zdravstvenog sustava. Inzistiramo na procesu sanacije, a ne na riječi reforma. Jer se reforme u zdravstvenom sustavu ne mogu provoditi prije teritorijalne reforme i gospodarskog oporavka. Da bi uopće provodili reforme trebamo jasno utvrđeni okvir, a toga nema. Imamo čak 64 bolnička objekta na razini Hrvatske. Teme su otvorene i treba im se posvetiti sa puno pažnje – rekla je Jelovac. Na kraju je istaknula i pitanje zašto gotove sve privatne zdravstvene institucije posluju s dobiti, a javno zdravstvo iz godine u godinu akumulira samo gubitke.

U fokusu

Bakić o Varteksu: Pokušava li netko već duže vrijeme jeftino otkupiti dugove od banaka?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radnici nekadašnjeg tekstilnog diva Varteksa trenutno su u štrajku zbog neisplata plaća.

>>FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Na njihov štrajk i tešku situaciju u tvrtki osvrnuo se Nenad Bakić, nekadašnji najveći dioničar.

– Kod Varteksa je ključna stvar sljedeća: da li netko već duže vrijeme pokušava jeftino otkupiti dugove od banaka? Ako da, znate što to znači.

Da li moguće da takvi pokušaji odlažu mogućnost razrješenja krize prodajom neaktivne imovine, što Varteks i dužan napraviti prema predstečajnoj nagodbi? Jer naravno ako netko pokušava otkupiti dug, nije mu u interesu da se prije toga taj dug zatvara.

Kome odlaze novci od prodaje imovine? S druge strane, postoje li vjerovnici koji su predložili otpis dugova? Tko naplaćuje kamate i je moguće da one idu i do 12%?

To su ključne stvari – sve ostalo je magla.

Ohrabrujem one koji možda znaju više o tome, naročito sindikate, da upoznaju javnost s time – ističe Bakić na svojem Facebooku.

Nastavite čitati

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje