Povežite se s nama

Život i društvo

Kroz Ivanec vode migrantske rute, a pijanih vozača za trećinu više nego 2021. godine

Objavljeno:

- dana

Stanje sigurnosti na administrativnom području grada Ivanca je zadovoljavajuće, objavio je Grad Ivanec nakon sjednice Vijeća za prevenciju kriminaliteta kojoj je u srijedu, 1. ožujka, u Gradskoj vijećnici Ivanec predsjedao gradonačelnik Milorad Batinić.

Suradnja svih nadležnih ustanova i institucija s Policijskom postajom Ivanec na zavidnoj je razini, međutim, ona će u predstojećem razdoblju sadržajno i opsegom još više jačati, a sve kako bi Ivanec i dalje ostao siguran grad i to unatoč aktualnoj globalnoj situaciji od čijih utjecaja i posljedica nije pošteđeno ni ivanečko područje.

– Činjenica je, naime, da Ivanec postaje sve veći, da se u njega doseljava sve više novih stanovnika te da kroz područje našega grada vode migrantske rute. Također, uz već poznate, standardne oblike kriminaliteta, i naši građani suočavaju s novim oblicima kriminala, što potvrđuju i podaci o rastućem brojem računalnih prijevara. Posebno je istaknuto da baš nijedan incident nije bio vezan uz ponašanje ili postupke stranih radnika u Ivancu – objavio je Grad Ivanec na svojoj internetskoj stranici.

Na sjednici Vijeća je načelnik Policijske postaje Ivanec Danijel Leskovar iznio najvažnije podatke o stanju sigurnosti na području grada Ivanca u 2022. godini.

-Na području grada Ivanca u lanjskoj godini evidentirano je ukupno 138 kaznenih djela. Najveći dio, 83, odnosi se na djela općeg kriminaliteta (krađe i teške krađe). U oči upada i podatak o porastu broja računalnih prijevara, prvenstveno kod kupoprodaje putem računalnih mreža – istaknuo je Leskovar.

-Nadalje, lani su na području grada evidentirane 92 prometne nesreće, što je 10% više nego u 2021. Alkohol i brzina i dalje predstavljaju najrizičnije faktore za stradavanja u prometu. Na području grada Ivanca policija je lani zatekla u vožnji 279 osoba pod utjecajem alkohola (gotovo trećinu više nego godinu dana prije), što je i rezultiralo propisanim sankcijama – izjavio je Leskovar.

U raspravu su se u daljnjem tijeku sjednice uključili predstavnici svih nazočnih ustanova i institucija: Vatrogasne zajednice, Ivkoma d.d., osnovnih škola u Ivancu i Radovanu, Dječjeg vrtića Ivančice, Srednje škole Ivanec, Gradskog društva Crvenog križa, Centra za socijalnu skrb, Odgojnog doma Ivanec i Grada Ivanca.

Pritom je istaknuta potreba rješavanja prometnih zastoja i problema na određenim lokalitetima u Ivancu (kod Osnovne škole), a na čemu Grad već uvelike radi pa su u završnoj fazi pripreme za početak radova na rekonstrukciji raskrižja Gajeva-Šabanova i na dovršetku uređenja Preradovićeve ulice kod OŠ (okretište školskog autobusa).

Ponovno su aktualizirani problemi na prometnicama u nadležnosti ŽUC-a i Županije, pogotovo onima koje su kritične za sigurnost djece (na županijskoj cesti kroz Seljanec te na ŽC kod škole u Radovanu i drugdje). Na nekima od županijskih cesta situacija je sa sigurnosnog aspekta toliko loša da je ocijenjeno da će se sa ŽUC-om na tu temu morati održati ozbiljan sastanak radi pronalaženja rješenja za sanaciju tih prometnica.

Istaknuta je i potreba postavljanja kamera uz prometnice na kojima vozači vole stisnuti gas te nadzornih kamera na više mjesta u Ivancu.

Dogovorena je daljnja suradnja, koordinacija i umrežavanje aktivnosti koje će se provoditi u nastavku godine, pri čemu je gradonačelnik Batinić potvrdio da će Grad nastaviti financirati i pomagati sve aktivnosti (kroz daljnje opremanje civilne zaštite i DVD-ova) i sve preventivne programe kojima je cilj sigurnost i zaštita ljudi i imovine.

Život i društvo

Primalje Županijske bolnice Čakovec dale odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijska bolnica Čakovec/Facebook

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, se u Županijskoj bolnici Čakovec već tradicionalno održavaju Dani otvorenih vrata u Službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju.

Buduće roditelje provelo se kroz Odjele kako bi iz prve ruke mogli saznati odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja.

Pozdravnu riječ održao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn. te glavna primalja Karmen Cecarko, mag. obs. koja je zajedno sa svojim kolegicama provela sve prisutne kroz prostore Odjela, ali i održala kratku edukaciju te odgovarala na pitanja koja su zainteresirani postavljali. Također, svim prisutnima podijeljeni su informativni letci i prigodni pokloni.

Cilj Međunarodnog dana primalja podizanje svijesti o ulozi primalje u zajednici, ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majku i novorođenče. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unapređenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

To se vidjelo iz priloženog jer je odaziv bio velik te se ŽB Čakovec ovim putem zahvaljuje svim prisutnima što su došli i zajedno s primaljama proslavili njihov dan.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje