Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici iz Švedske u okviru Erasmus+ projekta posjetili Varaždin i VI. osnovnu školu

Objavljeno:

- dana

VI. osnovna škola Varaždin sudjelovala je u Erasmus+ projektu „Inkluzivnost i Vijeće učenika“ u kojem se održala fizička mobilnost učenika iz švedske škole Hedda Wisingskolan u grad Varaždin i VI. osnovnu školu Varaždin.

Između dviju partnerskih škola nastavljena je suradnja koja je započela Erasmus+ KA2 projektom „Breaking Barriers“ koji je započeo 2020. godine i trajao 2 godine.

Cilj projekta „Inkluzivnost i Vijeće učenika“ je osvijestiti kod djece kako smo svi različiti i svi želimo biti prihvaćeni u sredini u kojoj živimo. Važno je prihvatiti svakoga, posebno ako neki se neki učenik upiše u novu školu pa mu je još i više potrebno prijateljsko lice koje će mu olakšati inkluziju.

Gosti iz Švedske stigli su u Varaždin u nedjelju, 19. ožujka, kako bi se smjestili u hotelu „Varaždin“, gdje su odsjeli učitelji, ili u obitelji domaćina, gdje su odsjeli učenici.

U ponedjeljak je formalni prijem započeo u 9 sati u školskoj zbornici VI. osnovne škole Varaždin. U školu je stiglo šestero učenika i troje učitelja iz Švedske. Tu su ih dočekali učitelji i učenici VI. osnovne škole Varaždin, a pozdravio ih je ravnatelj Mario Stančić prigodnim govorom.

Prisutni su bili i učenici iz Vijeća učenika VI. osnovne škole iz sedmih i osmih razreda. Razgovaralo se o primjerima dobre prakse i razmjenjivala su se iskustva učenika i učitelja. Poslijepodne su učenici proveli družeći se u obiteljima hrvatskih učenika kod kojih su bili smješteni.

U utorak su sudionici projekta obilazili nastavne predmete i upoznavali se sa školom te učenicima i učiteljima u školi. Poslijepodne je bilo rezervirano za vođeni razgled Varaždina i upoznavanje s kulturom i običajima grada.

Srijedu ujutro učenici su proveli u obiteljima učenika, a poslijepodne su imali organizirane radionice, kao što su debata, mali tehničari te sportske aktivnosti. Učenici su izrađivali padobran po uzoru na Fausta Vrančića, razgovarali o umjetnoj inteligenciji te se bavili sportom.

Četvrtak je bio rezerviran za igranje društvenih igara u školskoj knjižnici, što je djecu posebno razveselilo, a nakon ručka pekli su se tradicionalni hrvatski kolači, kao što su varaždinski klipići i orehnjača. U 16 sati svi partneri krenuli su na kuglanje u Trgovački centar „Lumini“.

Petak, zadnji dan mobilnosti, prema riječima svih sudionika, došao je prebrzo jer sve što je lijepo, kratko traje. Prije samog odlaska učenici i učitelji podijelili su s nama svoje dojmove o samom projektu.

Posljednji su dan sudionici projekta proveli u Zagrebu, gdje su vidjeli Zrinjevac, Gornji grad, katedralu, Dolac i sve ostalo čime se naš glavni grad može pohvaliti. Nakon ručka, organiziran je odlazak u Trgovački centar „Arena“, a poslije su gosti otišli na željeznički kolodvor kako bi vlakom nastavili putovanje u Švedsku.

Koordinatorica europskih projekata u VI. osnovnoj školi u Varaždinu Tina Ivčić, koja je jedna od najzaslužnijih osoba što je domaćinstvo proteklo u najboljem redu, ispričala nam je kako je izrazito zadovoljna domaćinstvom i obiteljima domaćina koji su se potrudili da učenicima iz Švedske bude veoma ugodno u našoj domovini i zahvaljuju na trudu svim sudionicima.

Gosti su bili oduševljeni samom školom, organizacijom, izgledom, srdačnošću učitelja te odličnim komunikacijskim vještinama naših učenika.

Ovakvo iskustvo fizičkog sudjelovanja u projektu od neizmjernog je značaja za učenike i učitelje te pridonosi jačanju samopouzdanja, komunikacijskih vještina te stvaranju novih prijateljstava. Svi željeno iščekuju sljedeće projekte i vesele se novim iskustvima, poručili su iz varaždinske VI. osnovne škole.

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje