Povežite se s nama

Međimurje

Nagrade „Zrinski“ primit će Ivan Senčar, Slavko Markač, Antun Horvat, Vladimir Kalšan i Društvo žena Mursko Središće

Objavljeno:

- dana

Skupština Međimurske županije je na sjednici održanoj u četvrtak, 13. travnja, donijela odluku o dobitnicima najvišeg županijskog priznanja Nagrade „Zrinski“. Na svečanoj sjednici Skupštine, povodom Dana Međimurske županije koja je na programu u subotu, 29. travnja, nagrade će primiti poduzetnik Ivan Senčar iz Slakovca za naročito uspješno organiziranje rada i poslovanja te nesebičan društveni angažman, Slavko Markač iz Preloga za nesebičan angažman i poseban doprinos u Domovinskom ratu, kao i Antun Horvat iz Donje Dubrave za istaknute rezultate u stručnom i pedagoškom djelovanju, za nesebično poučavanje i poticanje ljubavi prema glazbi kod djece i odraslih, kao i za promicanje kulturne baštine te velika ostvarenja na području glazbe.

Također, Nagradu „Zrinski“ za 2022. godinu primit će i Vladimir Kalšan iz Čakovca za izniman doprinos u istraživanju kulturne povijesti Međimurja i obitelji Zrinski te promicanje kulturne baštine. Najviše županijsko priznanje ide i u ruke članica Društva žena Mursko Središće za izniman doprinos u očuvanju kulture i tradicije, a posebno za izradu tradicijske maske cimeri.

Povelje Međimurske županije dodijelit će se Mladenu Obadiću, Miroslavi Novak Hranjec i Kulturno umjetničkom društvu „Društvo žena“ Gornji Kraljevec.

Skupština je dala suglasnost za sklapanje sporazuma o suradnji i prijateljstvu između Međimurske županije i mađarskog grada Nagykanizse.

– Važno je jačati suradnju sa susjedima iz Mađarske u kojoj živi i velik broj Hrvata, posebno u pomurskoj regiji s kojom planiramo i velike zajedničke projekte u okviru prekogranične suradnje. Sporazumom će biti osnažena suradnja u područjima kulture, obrazovanja, turizma i sporta te u drugim područjima od zajedničkog interesa, posebno u smislu zajedničkog korištenja izvora financiranja iz fondova Europske unije – naglasio je župan Matija Posavec.

Jedna od odluka Skupštine odnosila se na prihvaćanje prijedloga kojim se bivša ambulanta Doma zdravlja u Čakovcu u Ulici Matice hrvatske daje na korištenje Obiteljskom centru za obavljanje djelatnosti njihove područne službe. Donijeta je i odluka o osnivanju specijalističke postrojbe civilne zaštite Međimurske županije za traganje i spašavanje u ruševinama.

Odlučeno je o da mrežu programa centara izvrsnosti u Međimurskoj županiji čine programi centara izvrsnosti iz informatike čiji je nositelj udruga Mladi informatički stručnjaci, zatim STEM centar izvrsnosti iz prirodoslovnog područja, energetike i šaha sa sjedištem u Gimnaziji Josipa Slavenskog, gdje je sjedište i centra izvrsnosti iz umjetničkog područja. Mrežu čini i centar izvrsnosti za umjetničku keramiku sa sjedištem u Graditeljskoj školi Čakovec.

Također, prihvaćena su izvješća o poslovanju Zavoda za javno zdravstvo, Ljekarne Čakovec, Zavoda za prostorno uređenje, Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA, Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju „Metalska jezgra“, MESAP-a, MIN-a, Međimurske energetske agencije MENEA, Županijske uprave za ceste, Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec te Centra za pomoć u kući.

Međimurje

Općina Podturen uputila javni poziv za e-upise u vrtić “Dječja mašta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Podturen poziva sve zainteresirane roditelje i skrbnike djece rane i predškolske dobi da zahtjev za upis djeteta u nadolazeću pedagošku godinu predaju putem elektroničke prijave (preko aplikacije e-građani).

Zahtjevi se zaprimaju od 9.05. do 17.05. 2024., do 12 h, za sve objekte u sklopu Dječje mašte u kojima ima slobodnih kapaciteta (matični objekt u Čakovcu te područni objekti u Sivici i Zebanec Selu).

Zahtjevi će se zaprimati za pedagošku godinu 2024./2025. za upis u redovne programe jaslica i vrtića.

U slučaju poteškoća s predajom zahtjeva za e-upise, kontaktirajte psihologinju u matičnom objektu na tel: 040 395 655 ili e-mail: [email protected]

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurska policija na svom području uočila veliki broj vozila kojima je istekla prometna dozvola

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uvidom u evidencije isteka valjanosti prometnih dozvola uočeno je da na području Međimurske županije postoji veliki broj motornih vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana, a vlasnici ih u zakonskom roku nisu odjavili u nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji.

Kako bi izbjegli prekršajne sankcije, Policijska uprava međimurska poziva vlasnike da odjave vozila kojima je istekla valjanost prometne dozvole.

Podsjećaju vlasnike vozila na obvezu pridržavanja odredbi čl. 250. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim je propisano kako je vlasnik vozila dužan odjaviti vozilo ako ne izvrši produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole.

Vlasnik registriranog vozila može odjaviti vozilo, a uz zahtjev za odjavu mora priložiti prometnu dozvolu radi evidentiranja odjave vozila i vratiti registarske pločice, odnosno priložiti potvrdu tijela koje je registriralo vozilo izvan Republike Hrvatske kojom se potvrđuje da su registarske pločice i prometna dozvola zadržane ili poništene.

Također, vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana prijaviti promjenu bilo kojeg podatka koji je upisan u prometnoj dozvoli, a u roku od 30 dana dužan je odjaviti registrirano vozilo te donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice, ako je vozilo uništeno ili otpisano ili ako je vozilo otuđeno ili nestalo.

Za nepridržavanje ovih odredbi predviđene su novčane kazne, i to za fizičke osobe, odnosno vlasnike vozila 90 eura, za pravne ili fizičke osobe obrtnike od 660 do 1990 eura, a za odgovorne osobe u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave od 190 do 660 eura.

Ujedno, policija podsjeća nove vlasnike vozila (kupce vozila) da su u roku od 15 dana od stjecanja vlasništva dužni registrirati vozilo na svoje ime ili ga odjaviti, a ako ga ne registriraju na svoje ime ili ne odjave, stanica za tehnički pregled vozila će, na zahtjev osobe na koju je vozilo registrirano (prodavatelj vozila), rješenjem ukinuti registraciju vozila.

Napominju da se sklapanjem Ugovora o kupoprodaji motornog vozila prodavatelj i dalje u službenim evidencijama MUP-a vodi kao vlasnik vozila, sve dok se vozilo ne odjavi u službenim evidencijama nadležne policijske uprave ili postaje, ili dok ga novi vlasnik ne registrira na svoje ime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje