Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U podrumu Županijske palače posjetitelje će dočekati zmaj i hologram Tome II. Erdődyja

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Završeni su građevinsko-obrtnički radovi na uređenju podruma Županijske palače u Varaždinu.

Već tijekom svibnja očekuje se da će prvi posjetitelji moći posjetiti podrum te doživjeti brojne interaktivne sadržaje. Ulaz će za posjetitelje biti besplatan prvih pet godina, jer se radi o europskom projektu.

Varaždinska županija provodi EU projekt „Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area – [email protected]“, čija je ukupna vrijednost 1.545.287,06 eura, a s 85 % se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. Partneri iz Hrvatske su Varaždinska županija kao vodeći partner i Turistička zajednica Varaždinske županije, dok su mađarski partneri Općina Csurgó i Sveučilište Pannon, Nagykanisza kampus. Slogan projekta je “Gdje rijeke spajaju”.

Putem projekta se u podrumu Županijske palače uspostavlja Centar za posjetitelje u kojem će pomoću moderne tehnologije biti prezentirana kulturna i povijesna baština manje poznatih ruralnih dijelova Varaždinske županije.

Zamjenica župana Silvija Zagorec rekla je da je završen tehnički pregled, a proteklog tjedna je dobivena uporabna dozvola. Dodala je da su radovi počeli 2022. godine u srpnju te su bili iznimno zahtjevni. Upravo zbog toga sve se odvijalo pod budnim okom stručnog nadzora te je zahvalila Gradskom muzeju Varaždin i Konzervatorskom odjelu u Varaždinu. Pojasnila je i da su tijekom izvođenja radova u podrumu površine 375 metara četvornih otkrivene i nove prostorije. Zagorec je rekla da ju posebno veseli što će Centar za posjetitelje biti polazišna točka za turiste koji će otkrivati ruralna područja.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen govorio je o važnosti ovog europskog projekta te o komunikaciji koju će posjetitelji u Varaždinu moći ostvariti s posjetiteljima u mađarskoj Općini Csurgó. Majhen je objasnio da je glavni cilj projekta aktivno poticanje zaštite baštine kroz razvoj turističke atrakcije.

Za prikazivanje bogate i slojevite prošlosti Varaždinske županije u podrumu će se koristiti moderna tehnologija te će oživjeti i neki povijesni likovi. Upravljanje Centrom preuzet će Turistička zajednica Varaždinske županije, kojoj će se trebati prijaviti posjetitelji koji žele razgledati podrum.

Posjetitelje podruma Županijske palače dočekat će zmaj, vulkan, kviz i još puno toga.

– Drago mi je da je Posjetiteljski centar smješten upravo u Županijskoj palači koja je još 1770. izgrađena prema nalogu carice Marije Terezije. Koncept Centra je da turisti i grupe krenu u kružni obilazak podruma na način da obilaze 16 atraktivnih audio-vizualnih točaka te demonstriraju ono što se događalo kroz našu bogatu povijest. Krećemo od Velikog praska, preko vulkana, neandertalaca do dolaska Huna, Avara i Rimljana u naše krajeve. Uvrstili smo i mitske likove te legende o našemu kraju. Posjetitelje će glavom i bradom pozdraviti prvi nasljedni župan varaždinski Toma II. Erdődy, u obliku holograma – samo je dio onoga o tome što će se moći vidjeti u podrumu Županijske palače rekao je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.

Također, putem aplikacije za pametne telefone posjetitelji će se i s drugih pet ruralnih lokacija diljem Varaždinske županije putem QR koda moći doznati osnovne informacije o lokalitete i odigrati igre proširene stvarnosti.

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje