Povežite se s nama

Kultura

Mlada varaždinska violinistica Ruta Bobić nastupala u Lisinskom

Objavljeno:

- dana

Mlada varaždinska violinistica Ruta Bobić imala je veliku čast nastupiti ove nedjelje, 28. siječnja, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Ruta Bobić nastupala je u okviru programa „Zagrebački solisti i mladi glazbenici“, kojeg tradicionalno 61. put organizira Hrvatska glazbena mladež i znameniti ansambl Zagrebačkih solista.

Među petero odabranih kandidata koji su ove godine imali priliku nastupiti na koncertu, Ruta Bobić posebno se iskazala dojmljivom izvedbom suvremenog djela, rad njezina oca Davora Bobića, uglednog varaždinskog skladatelja „Koraci kroz Yad Vashem“ za violinu i gudače, a koji je ona upravo i praizvela 2016. godine na Koncertu nagrađivanih učenika Glazbene škole u Varaždinu uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra.

Isto djelo izvela je i uz pratnju Hrvatskog komornog orkestra pod vodstvom dirigenta Mirana Vaupotića. Ovo je prvi puta da jedan učenik Glazbene škole u Varaždinu solistički nastupi uz renomirane Zagrebačke soliste.

Koncertu je prisustvovala i veleposlanica Države Izrael, njezina ekselencija Zina Kalay Kleitman, koja nije skrivala oduševljenje Rutinim nastupom, pa je tako mlada varaždinska glazbenica pozvana da već ove srijede 31. siječnja s ovom kompozicijom nastupi uz pratnju mlade varaždinske pijanistice Monike Zlatarek na otvaranju izložbe posvećenu Danu sjećanja na Holokaust pod nazivom „Više od dužnosti“, a koju organizira Veleposlanstvo Države Izrael u Republici Hrvatskoj u suradnji sa Muzejom za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Biografija

Ruta Bobić rođena je 2001. godine u obitelji glazbenika.Violinu je počela svirati sa tri godine u sklopu jedinstvenog predškolskog programa „Mala škola violine“ na Glazbenoj školi u Varaždinu, kojeg vodi njezina majka Lidija Bobić.

Sudionik je mnoštva natjecanja u Hrvatskoj, Italiji, Bosni i Hercegovini te Srbiji, na kojima osvaja brojne nagrade. Na međunarodnim natjecanjima “Fantast” u Bečeju te  „Susreti violinista“ u Novom Sadu osvaja prve nagrade.

Solistički je više puta nastupila sa Varaždinskim komornim orkestrom na Varaždinskim  baroknim večerima. Kao solist nastupala je i uz znamenite Zagrebačke soliste te Hrvatski komorni orkestar.

Praizvela je djelo „Koraci kroz Yad Vashem“ za violinu i gudače , njezina oca skladatelja Davora Bobića.

Pohađala je seminare kod uglednih violinističkih pedagoga  kao što su Goran Končar, Taras Pecheny, Evgenia Epstein i Anđelko Krpan.

Posljednjih godinu dana aktivno uči violinu pod vodstvom prof. Gorana Končara.

Kultura

U Čakovcu 8. i 9. svibnja 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom mjesecu svibnju očekuje nas u Čakovcu 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“.

Prvi dan ove manifestacije, u srijedu 8. svibnja u 13 sati u zgradi Scheier, održat će se koncert studenata Muzičke akademije u Zagrebu, točnije, gudačkog kvarteta imena Visio quartet u sastavu Lea Tvrtković, violina, Vid Krešimir Pavčnik, violina, Vid Ilčić i Lovre Tunuković, violončelo.

Drugi dan, 9. svibnja, u 19 sati slijedi otvorenje izložbe radova učenica i učenika Odjela za likovnu umjetnost i dizajn i smjera Web dizajner Graditeljske škole Čakovec pod nazivom „Tragovima Slavenskog“.

Nakon izložbe program se nastavlja u dvorani Zrinski zgrade Scheier, svečanom dodjelom Nagrade grada Čakovca i koncertom u čast nagrađenoj skladateljici i dakako, Josipu Štolceru Slavenskom.

Ovogodišnja laureatkinja Mirela Ivičević, onima koji iz godine u godinu prate Majski, poznata je kao skladateljica koja nije prvi put dobitnica Nagrade Grada Čakovca. Iako nagrađenu skladbu zbog tehničkih uvjeta nećemo čuti na Večeri laureata, solistica Lucija Stilinović i Ansambl Synchronos izvest će dva izabrana djela iz njenog opusa, dok će nam uživanje u nastavku koncerta i djelima Slavenskog omogućiti Kvartet Sebastian uz sopranisticu Katarinu Toplek Horvat.

Ulaz na programe je slobodan.

Nastavite čitati

Kultura

Noći tvrđava u Trakošćanu uz zanimljivu izložbu, promatranje zvijezda i koncert J.R. Augusta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvor Trakošćan s velikim zadovoljstvom poziva sve zainteresirane da im se pridruže 10. svibnja, u petak, kada povodom Noći tvrđava pripremamo zanimljiv i bogat program.

Program će započet u 19 sati otvorenjem izložbe „Žena u životu samostana Arouca“. Muzej Arouca smješten je u opatiji svetog Bartola koja je kroz većinu svoje povijesti bila jedno od najutjecajnijih vjerskih središta u regiji. Izvorno je bila riječ o dvostrukom samostanu za muškarce i žene koji je slijedio pravila sv. Benedikta, ali od 1154. godine postao je isključivo ženskim samostanom.

Izložba se bavi kompleksnim pitanjem zašto su žene iz feudalnih obitelji uopće odlazile u spomenuti samostan?

Nakon otvorenja izložbe, u 20 sati astronomsko društvo „Meteor” održati će zanimljivo predavanje te će se nakon toga s njima moći promatrati i zvijezde.

Program će zatvoriti J.R. August koji će od 21 sat izvoditi sve svoje najpoznatije hitove.

Ulaz na događanja u sklopu Noći tvrđava u potpunosti je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje