Povežite se s nama

Kultura

FOTO Varaždinske Toplice: više od 400 posjetitelja razgledalo arheološki postav i novu izložbu Zavičajnog muzeja

Objavljeno:

- dana

Više od 400 posjetitelja sudjelovalo je na Noći muzeja u Zavičajnom muzeju Varaždinske Toplice. Zbog povećanog zanimanja vrata Muzeja ostala su otvorena i duže od planiranog.

– Stigli su nam posjetitelji iz svih dijelova Varaždinske županije, ali i okolnih. Posebno nas je razveselio dolazak grupe izviđača s njihovim voditeljima iz Lepoglave. S obzirom na broj posjetitelja, ali i na dojmove koje su podijelili s nama vezano uz programe koje smo organizirali u sklopu Noći muzeja, možemo biti itekako zadovoljni ovogodišnjom izvedbom ove popularne manifestacije – navela je Spomenka Vlahović, ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice. U Muzeju su se potrudili posjetiteljima pripremiti vrhunski doživljaj muzejskog postava. Naime, u sklopu programa „Otvorena vrata Muzeja“ posjetitelji su mogli razgledati arheološki postav antičkog naselja Aquae Iasae, arheološkog lokaliteta koji se nalazi u centru Varaždinskih Toplica. U postavu su izloženi najvažniji arheološki nalazi ovog antičkog naselja. Kako postav prati ambijentalna glazba i moderna 3D vizualizacija antičke baštine, doživljaj antičkog naselja bio je još upečatljiviji. Program je uključivao i razgledavanje nove izložbe pod nazivom „80 godina Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice“. Organizirano je i stručno vodstvo kroz arheološki postav Muzeja te Galeriju „Toplissa“. Cilj stručnog vodstva bio je predstaviti publici najvažnije antičke eksponate arheološkog lokaliteta Aquae Iasae i predstaviti novootvorenu Galeriju „Toplissa“ s prigodnom izložbom.

Kultura

U srijedu u HNK-u smotra mladih pijanista: nastupit će više od 100 sudionika iz cijele Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Na Međunarodni dan klavira koji se obilježava 29. ožujka održat će se smotra mladih pijanista u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u organizaciji Međužupanijskog stručnog vijeća nastavnika klavira Republike Hrvatske te u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu i uz potporu Koncertnog ureda Varaždin i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Na smotri mladih pijanista predstavit će se više od 100 mladih pijanista iz cijele Hrvatske, a stručno predavanje u okviru stručnog vijeća održat će red. prof. art. Srđan Čaldarević s Muzičke akademije u Zagrebu.

Pet koncerata talentiranih mladih pijanista održat će se u 10, 12, 15, 17 i 19 sati u velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Međunarodni dan klavira obilježava se 88. dan u godini, što je podsjetnik da klavijatura ima 88 tipki. Iako je temeljni instrument europske glazbe još od druge polovice 18. stoljeća, klavir se u varaždinskoj Glazbenoj školi podučava tek od 1936. godine.

Umjetničko i pedagoško nasljeđe i iskustvo stvorilo je osnovu za međunarodno pijanističko natjecanje u Glazbenoj školi u Varaždinu – Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix, koji je u kratkom vremenu stekao veliki ugled te privukao velik broj natjecatelja iz cijelog svijeta.

Nastavite čitati

Kultura

Novi Marof: u Gradskoj knjižnici uskoro počinju radionice “Vesele stranice“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof na tjednoj se bazi provode participativne aktivnosti poticanja čitanja i podizanja javne svijesti o važnosti čitanja u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Radionice „Stranice sjećanja“ uskoro će biti završene, nakon čega slijede „Kreativno pisanje“ i „Vesele stranice“.

U udruzi „Sunce“ iz Novog Marofa koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, stručnjaci će provesti 16 radionica „Vesele stranice“ koje su ritmičko-glazbene naravi. Izvođači će zajedničkom suradnjom izvesti autorsku interpretaciju priča i pjesama koje će se uz interaktivne zadatke i glazbu prezentirati polaznicima. U tome će im pomoći muzički instrumenti koje je knjižnica nabavila u siječnju ove godine.

Osim radionica „Vesele stranice“, uskoro će početi i radionice „Kreativno pisanje” namijenjene svima koji žele razviti svoj kreativni potencijal u pisanju priča i pjesama. Kroz 20 radionica polaznici će naučiti kako se izražavati u formi poezije i proze te izraziti svoje unutarnje osjećaje.

Radionice „Vesele stranice“ počinju 11. svibnja te će se održavati četvrtkom u poslijepodnevnim satima u prostorima udruge „Sunce“. O početku održavanja radionica „Kreativno pisanje“ knjižnica će obavijestiti sve zainteresirane putem web stranice i društvenih mreža.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje