Povežite se s nama

U fokusu

Gdje je zapela ideja o različitim registarskim tablicama za šest županijskih gradova?

Objavljeno:

- dana

Račun bez krčmara

Ministarstvo unutarnjih poslova je u travnju 2015. godine „ponudilo“ hrvatskim gradovima koji nisu imali registarske pločice s vlastitim oznakama da ih dobiju. Bilo je predviđeno da umjesto dotadašnjih 34 grada, vlastite oznake ima njih 94.

Ivanec je trebao dobiti oznaku – IV, Novi Marof – NM, Ludbreg – LU, Lepoglava – LE i Varaždinske Toplice TO. Regionalni tjednik je o svemu piosao pod naslovom “Bolja prepoznatljivost ili obična bedastoća?”. 

Gradovi su raspravljali o inicijativi MUP-a. Jedni su bili zadovoljni, drugi smatrali da ima pametnijih stvari, a neki nisu bili zadovoljni predloženom oznakom. Pločice su se, najavljeno je, trebale izdavati od 1. srpnja 2015., s ulaskom Hrvatske u Schengen.

Hrvatske je u schengenskoj zoni već godinu i pol, a vlastite registarske oznake još uvijek imaju samo županijska središta i gradovi s većim brojem registriranih vozila. Ideja je zamrla negdje usput, bez objašnjenja.

Gradski identitet?

O svemu se poprilično i raspravljalo, potrošeni su sati radnog vremena, dopisa i analiza. Gradonačelnici su dobili rok za izjašnjavanje, prije kojega su morali provesti analize u svojem gradu. Razgovaralo se o dupliranju i o alternativnim rješenjima. Tako su se recimo Varaždinske Toplice zbog zauzete VT oznake (Virovitica) odlučile za oznaku TO. Ideja o gradskom identitetu uglavnom je bila podržana. 

Sve se to događalo nakon što je Hrvatska ulaskom u EU raspisala natječaj za novi izgled pločica, koje su osim oznaka gradova trebale nositi i oznaku Unije. Ali niti to  nije prošlo bez problema.

Nakon što je raspisan natječaj, odabrano rješenje i uručen novac nagrađenim dizajnerima, HDZ je podignuo glas protiv uklanjanja državnog grba s tablica, što je bilo dijelom novog rješenja.

Tadašnji vođa oporbe Tomislav Karamarko uklanjanje grba je komentirao kao “rastakanje svega što je nacionalno”. Nakon prigovora u kojemu je glavnu ulogu odigralo pitanje nacionalnog identiteta, grb je vraćen.

Više nema Karamarka niti Ostojića ali niti ideje o pločicama kao dijelu gradskog identiteta.

Još su se prije godinu i pol, 1. srpnja, očekivale nove tablice na županijskim cestama. Nema ih. Na pitanje što se dogodilo, iz varaždinskog MUP –a kratak odgovor: – Vezano uz Vaš upit od 22. veljače 2017. godine, obavještavamo Vas da s obzirom da prijedlozi za izdavanje reg. pločica sa oznakom nabrojenih gradova (NM, IV, TO, LU, LE), nisu ni zakonski, ni na koji drugi način potvrđeni,  nije bilo, niti  za sada nema mogućnosti za izdavanje reg. pločica sa navedenim oznakama.

Jedino se može zaključiti da je netko radio račun bez krčmara.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje