Povežite se s nama

U fokusu

Trostruko više: “San Martin” do nogu potukao Varaždin u broju ostvarenih noćenja za vrijeme Eura

Objavljeno:

- dana

Je li se Varaždinu i koliko isplatilo domaćinstvo rukometnog Eura?

Iako su se utakmice igrale u varaždinskoj Areni, sad i brojke neumoljivo pokazuju kako su od rukometnih turista puno više profitirali Međimurci.

Mjesec dana nakon završetka prvenstva,  gradska turistička zajednica objavila je prve brojke koje trebaju pokazati (ne)isplativost investicije od milijun kuna, koliko je Grad koštalo Europsko prvenstvo u rukometu.

Turistička zajednica grada Varaždina, novinarima je poslala podatke iz eVisitora.

Trostruko više

Tako javnost može saznati da su u gradu od 11. do 25. siječnja boravila 1.182 turista, koji su ostvarili 4.312 noćenja, od čega su 3.797 noćenja ostvarili strani turisti. To je pet puta više – točno 506 posto – nego u  isto vrijeme lani.

Najveća konkurencija Varaždinu za rukometne turiste je bio međimurski Sveti Martin na Muri.

Nakon sumiranja svih brojki, bila je to konkurencija s velikim „K“.

Mala međimurska općina je u 14 dana Eura ugostila 4.276 turista i ostvarila gotovo tri puta više noćenja od Varaždina – 11, 491, od čega su 6.676  noćenja ostvarili stranci.

U oba slučaja je riječ o turistima iz Danske, Španjolske, Njemačke, Češke i Makedonije, a zanimljivo je da u Varaždinu prema službenim podacima nije prespavao niti jedan Slovenac, dok je u Svetom Martinu prenoćilo njih čak 3.177.

Varaždin je domaćinstvo koštalo 1,5 milijuna kuna, a troškove su – prema potpisanom ugovoru – zajednički snosili Grad Varaždin, Varaždinska županija i Grad Čakovec. Dok je grad platio milijun kuna, Županija i Čakovec su u troškovima sudjelovali sa po 25o tisuća kuna svaki.

Svi do jednog reprezentativca su bili smješteni  u Svetom Martinu na Muri.

Via Međimurje

Istina je da se Varaždin ne može podičiti brojem turističkih kreveta,ali u četiri gradska hotela (Park boutiqe hotel, Turist, Istra i Varaždin) našlo bi se mjesta barem za jednu reprezentaciju sa stožerom.

Međutim, organizatori su odlučili sve ih smjestiti u Međimurje. Varaždinski hoteli, očigledno, iz nekog razloga nisu dobili prolaznu ocjenu. Kao niti ostali hoteli, pansioni, toplice…. u Varaždinskoj županiji.

Turistička zajednica Grada poslala je novinarima i podatke iz Porezne uprave Varaždin, prema kojima je u vrijeme Eura ugostiteljstvo i turizam imalo 43,3 milijuna kuna prometa. Brojka zvuči velika, ali to je tek 14 posto više nego lani u isto vrijeme pa trgovci i ugostitelji ne trljaju ruke zbog “velike” zarade.Također, najveći dio tog prometa, 37,3 milijuna  je potrošeno u trgovinama, dok su ugostitelji imali šest milijuna kuna prometa, što je 30 posto više nego lani. U gradskim kavanama i kafićima vele da oni od tog prometa nisu vidjeli ništa, nego da je to uglavnom promet objekata koji nude hranu. Koliko je od svega ovoga zaradio Grad, kad se sve zbroji i oduzme pa izračuna profit, nije poznato. Ne znamo također, niti koliko je 4,3 tisuće turista potrošilo u Međimurju.

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje