Povežite se s nama

Život i društvo

Dvjema međimurskim tvrtkama veliko priznanje za održivost, Humana Nova ukupni pobjednik natječaja

Objavljeno:

- dana

Vrijeme je kada se sve više poslovanja okreće održivijem načinu poslovanja osiguravajući tako pozitivni utjecaj na gospodarstvo i na budućnost nadolazećih generacija.

Održivi razvoj visoko je na ljestvici ciljeva društveno odgovornih tvrtki, a Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca mnogima je primjer prepoznat i na europskoj razini.

Upravo je u Čakovec, u Humanu Novu, stigla još jedna važna nagrada i mogućnost da sudjeluju na međunarodnom natjecanju.

Hrvatski heroj održivosti je iz Čakovca i ide u Bruxelles

Zagreb – Generali osiguranje d.d. je, zajedno s partnerima projekta Privrednom bankom Zagreb i Udrugom Glas Poduzetnika, uspješno proveo novo izdanje natječaja SME EnterPRIZE, usmjerenog malim i srednjim poduzećima s ciljem podrške u njihovoj održivoj transformaciji. 

Na natječaj su, i to u dvije kategorije: Zajednica i Okoliš, svoje projekte mogla prijaviti hrvatska mala i srednja poduzeća koja su klijenti Generali osiguranja, klijenti Privredne banke Zagreb ili članovi udruge Glas Poduzetnika.

Stručni žiri, koji su činili istaknuti domaći stručnjaci iz akademske zajednice, medijski djelatnici i poduzetnici, odabrao je po dva finalista u svakoj kategoriji te su nagrađeni prvoplasirani i drugoplasirani projekti.

Socijalna zadruga Humana Nova proglašena je pobjednikom u kategoriji Zajednica, ali i Herojem održivosti, tj. sveukupnim pobjednikom natječaja.

Ovo je ujedno prilika da sudjeluju na međunarodnom natjecanju Generali SME EnterPRIZE u Bruxellesu u studenom 2023. Više o dodjeli i o kakvoj se nagradi radi, pročitati možete ovdje.

Do kategorije najboljih može se i zajedničkim snagama

Konkurencija je bila velika te se više od 140 poduzeća prijavilo na ovaj natječaj. U kategoriji Okoliš finalist je bila još jedna međimurska tvrtka, i to Sobočan iz Murskog Središća koja je u toj kategoriji osvojila drugo mjesto, odmah iza Projekt O₂.

Zanimljivo je to što dva međimurska poduzeća finalista, Humana Nova i Sobočan od samih početaka Humane Nove imaju odličnu suradnju. Sobočan je tvrtka koja je Humani Novoj pružala podršku od samog starta te su tako zajedničkim snagama, tj. suradnjom doprinijeli razvoju zajednice.

Humana Nova u samim je počecima ovisila o pojedinim tvrtkama koje su odmah prepoznale vrijednost tog eko društvenog poduzeća, a Sobočan je jedna od lokalnih poduzeća koja im je pružila ruku.

– Prije 8 godina, kad nas nitko nije htio slušati, oni su bili tu. Najveću podršku dali su nam kupnjom naših proizvoda. No, ne samo to. Ako smo trebali kakav stol, dobili smo ga. Ako smo trebali pozajmicu, dobili smo je. Hvala im jer su jako zaslužni što imamo priliku danas biti ovdje – bile su riječi Ivana Božića, upravitelja Humane Nove kada je primio nagradu za sveukupnog pobjednika natječaja, odnosno za Heroja održivosti.

Pozitivni utjecaj dvaju međimurskih poduzeća na okoliš i zajednicu 

Humana Nova u sve svoje radne procese uključuje osobe s invaliditetom i druge društveno isključene skupine tražeći inovativna i održiva rješenja za njihovo zapošljavanje.

Kroz gospodarenje tekstilnim otpadom, sakupljanje, ponovnu upotrebu i recikliranje tekstila, Humana Nova nudi ekološki održiva rješenja i smanjuje negativan ugljični otisak i utjecaj na okoliš. Drugo mjesto u kategoriji Zajednica osvojila je križevačka tvrtka Hedona. 

Tvrtka Sobočan d.o.o. iz Murskog Središća bavi se proizvodnjom namještaja i opreme. Jedna je od rijetkih proizvodnih kompanija u Hrvatskoj koja gotovo 70% svojih potreba za energijom u proizvodnji zadovoljava iz sunčeve energije i aktivno provodi kampanju sadnje drveća s novo zasađenih 8500 sadnica hrasta u okviru kampanje pošumljavanja.

Pozitivni utjecaji ovih međimurska poduzeća na okoliš i zajednicu od velike su važnosti te su kao takvi i prepoznati, što je veliko priznanje i motivacija za daljnji rad.

S obzirom na razvoj Humane Nove u kojem je Sobočan odigrao važnu ulogu, ova je priča o uspjehu poziv svima onima koji žele podržati ovakve inicijative.

Upravo podrška u vidu suradnje te kupnje proizvoda i usluga od poduzeća koja djeluju na ekološkoj i društvenoj razini mogu biti zamašnjak za još puno pozitivnih utjecaja na zajednicu.

Život i društvo

Radovi na dječjem vrtiću u Hrašćici dobro napreduju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradilište novog Dječjeg vrtića u Hrašćici, prigradskom naselju Grada Varaždina, obišao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Kako se uvjerio u pratnji svojih suradnika i u razgovor s predstavnicima izvoditelja radova, radovi na vrtiću napreduju dobro te bi trebali biti završeni na vrijeme kako bi na jesen bile upisane prve skupine djece.

Do sada su već izvedeni temelji, postavljena je konstrukcija koja je zatim zatvorena panelima te pokrov. Trenutno se izvode radovi na postavi stolarije, postava podova te instalaterski radovi.

Javna zgrada dječjeg vrtića biti će namijenjena za dvije skupine djece jasličke dobi i dvije skupine djece vrtićke dobi. Predviđeni kapacitet vrtića je oko 68 djece.

Zgrada će sadržavati ukupno četiri sobe za četiri skupine djece sa popratnim sadržajem (sanitarni čvor i vanjska natkrivena terasa), ispred svake skupine nalaze se garderobe, ukupno dvije za po dvije skupine.

U dječjem vrtiću također će se nalaziti administrativni dio koji se sastoji od ureda, prostor za izolaciju, sanitarnog čvora i spremišta te dio gdje se nalazi čajna kuhinja, spremišta, kotlovnica i sanitarni čvorovi za osoblje i posjetitelje.

U središnjem dijelu zgrade smještena je polivalentna dvorana s polivalentnom terasom i popratnim sadržajem. Glavni ulaz u zgradu dječjeg vrtića smješten je na sjevernoj strani kroz natkriveni ulaz.

Radove izvodi „KONTURA “ d.o.o. , a vrijednost radova je 1.272.982,09 eura s PDV-om.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općini Vidovec dodatna sredstva za rekonstrukciju parka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općini Vidovec dodijeljena su dodatna bespovratna sredstva u iznosu 41.172,89 eura za provedbu EU projekta “Rekonstrukcija parka u Vidovcu”.

Sredstva su dodijeljena temeljem uspješne prijave na prošlogodišnji Javni poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, objavila je Općina Vidovec.

Ugovor o sufinanciranju provedbe EU projekta potpisao je općinski načelnik Bruno Hranić.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova za projekt “Rekonstrukcija parka” iznosi 121.069,93 eura. Temeljem EU natječaj za provedbu Podmjere 7.4 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ kojeg je raspisao LAG Sjeverozapad, Općina Vidovec ostvarila je intenzitet potpore u visini od 38.724,15 eura.

Dodatnim sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, navedeni će projekt biti većinski sufinanciran bespovratnim europskim i nacionalnim sredstvima (79.897,04 eura ili 66 %), dok će se ostatak potrebnih sredstava izdvojiti iz općinskog proračuna ( 41.172,89 eura ili 34%).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje