Povežite se s nama

Crna kronika

Dvije žene i dvoje djece u Varaždinu se otrovali ugljičnim monoksidom

Objavljeno:

- dana

Zbog povrata dimnih plinova u stambeni prostor, jučer 22. veljače između 10 i 11 sati, u Ulici Bartola Kašića u Varaždinu uslijed trovanja ugljičnim monoksidom ozlijeđene su dvije žene starosti 41 i 66 godina, te dvoje djece starosti 12 i 15 godina.

Liječnička pomoć pružena im je u varaždinskoj Općoj bolnici. Policijski službenici u suradnji sa Inspektorom za zaštitu od požara i eksplozija, kao i tehničkih službi poduzeća za održavanje plinskih instalacija obavili su očevid kojim je utvrđeno da je u obiteljskoj kući uslijed korištenja plinskog protočnog bojlera zbog pomanjkanja kisika došlo do neispravnog izgaranja zemnog plina uslijed čega je došlo do povrata plinova u stambeni prostor.

– Kako bi se izbjegli tragični događaji, ponovno upozoravamo građane, kako je obavezno da plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) servisiraju ovlašteni stručni serviseri jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva – ističe PU varaždinska.

Što se tiče dimnjaka, također je potrebno da ih barem jednom godišnje redovito pregledavaju ovlaštene i stručne osobe, dok se izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva.

 Policija savjetuje: 

  • ne palite krute energente u kućištima za gorivo
  • prilikom korištenja peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara (sklonite lakozapaljive stvari)
  • očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata, pa vrući pepeo nemojte bacati u kontejnere za smeće ili druga odlagališta
  • provjerite i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem
  • tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade
  • plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali
  • ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah isključite plin.

 Obavezno pozovite dimnjačara:

  • u koliko dimnjak dobro “ne vuče”
  • kada se u prostoriji glatke površine orošavaju – vlaže jer je moguće je da se radi o povratu dimnih plinova
  • ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi, takav problem može biti povezan s dimnjakom
  • ukoliko se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega.

 

Crna kronika

Provalili u trgovinu u Cestici te ukrali veću količinu piva i cigareta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Policija je javila o više krađa.

U srijedu, 1. svibnja, oko 22.30 sati, nepoznati su počinitelji provalili u trgovinu u Gajevoj ulici u Cestici i otuđili veću količinu piva i cigareta. Visina materijalne štete utvrdit će se naknadno.

U četvrtak, 2. svibnja, tijekom jutarnjih sati, u Gornjem Vratnu, nepoznati je počinitelj iz garaže u vlasništvu 48-godišnjakinje, otuđio električni bicikl. Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 2 300 eura.

Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja navedenih kaznenih djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

Uzeo crnu boju i ljepljivu traku pa u Ludbregu preinačio brojeve i slova na registraciji auta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: MUP/Ilustracija

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 26. travnja 2024., podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog državljanina starog 43 godine zbog počinjenog kaznenog djela krivotvorenja isprave iz Kaznenog zakona.

– Optužnicom se okrivljenog 43-godišnjaka tereti da je početkom 2023. godine u Ludbregu, koristeći crnu boju i ljepljivu traku, na originalnim automobilskim registarskim pločicama preinačio brojeve i slova te takve preinačene registarske pločice montirao na svoj osobni automobil kojim se koristio za vožnju – objavio je DORH.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje