Povežite se s nama

U fokusu

Nakon zubara i turističkog radnika u Gradski muzej Varaždin dolazi netko bliži kulturi?

Objavljeno:

- dana

Ivan Mesek, Ljerka Šimunić, Darwin Butković, Iva Potočnik i Vesna Pascuttini–Juraga. Netko će od ove petorke za koji mjesec najvjerojatnije postati novi ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin.

Nakon što je Muzej iznimno uspješno završio 2017. godinu, ravnatelj Miran Bojanić Morandini je na Noć Muzeja, 29. siječnja, podnio ostavku. Bio je tada na polovici svoga drugog mandata ravnatelja, a iz Muzeja odlazi zbog nove funkcije – direktora Turističke zajednice Varaždinske županije, nakon što je s tog mjesta smijenjena Elizabeta Dolenec. Miran Bojanić Morandini danas je na godišnjem odmoru, a službeno će ga s ravnateljske funkcije razriješiti gradski vijećnici na svojoj sjednici u srijedu. Ovo će biti njegov povratak u turističku branšu, iz koje je i došao u Gradski muzej Varaždin.

Vijećnici će, također, za v. d. ravnateljice imenovati muzejsku savjetnicu Spomenku Težak i očekuje se raspisivanje natječaja za mjesto ravnatelja GMV-a, što će se najvjerojatnije dogoditi u ožujku, ako ne odmah.

Iako nitko zasad još nije javno najavio svoju kandidaturu, gradom se proširila priča o petero zainteresiranih

Na taj se natječaj, saznajemo, planira javiti petero spomenutih kandidata. Pretendenti za ravnateljsku funkciju su ovog puta svi po struci kulturnjaci. Tako će Muzej nakon stručnjaka u turizmu i zubara – iznimno aktivnog u kulturi – Branka Speveca, koji je bio ravnatelj prije Mirana Bojanića Morandinija u dva mandata, voditi netko bliži kulturnom sektoru.

Iako nitko zasad nije javno najavio svoju kandidaturu, gradom se proširila priča o petero zainteresiranih. Njihova imena se vrte u različitim krugovima – umjetničkima, muzejskima i političkima.

Šimunić i Mesek

Ljerka Šimunić, muzejska savjetnica na Kulturnopovijesnom odjelu, potvrđuje nam da će se javiti na natječaj kad bude raspisan. Ova informacija neće nikoga začuditi. Štoviše, Ljerki Šimunić su do 2004. godine tepali kao „vječitoj ravnateljici“. Odradila je tri i pol ravnateljska mandata, otišla je u vrijeme mandata gradonačelnika Čehoka, kad ju je zamijenio HDZ-ov kadar, stomatolog Branko Spevec, ali i nakon toga se javljala na svaki natječaj. Za nju kažu da je iznimna stručnjakinja, provela je Muzej kroz tranziciju, unaprijedila Entomološki odjel sa zbirkom kukaca, danas najposjećeniji postav, ishodila novac za početak uređenja Herzerice i kule stražarnice…

Odlično je, kažu, iskoristila mandat ministra kulture Bože Biškupića, poznatoga kao ministra koji je bio sklon muzejima. Kakva je njezina vizija GMV-a? – Muzej nema strateški plan, što je uvjet prijave na fondove i to treba hitno promijeniti. Treba promijeniti odnos s agencijama i dogovarati redovne posjete gostiju, kao što nam dolaze sad jedino Amerikanci s kruzera. Ima tu jako puno prostora, a za sve je u modernom vremenu potreban jaki marketing. Naime, kulturu je teško prodati, u nju se ne oblači niti se jede – realna je.

Kandidat je i Ivan Mesek, aktualni ravnatelj Galerijskog centra i nekadašnji zamjenik gradonačelnika Čehoka. Budući da će se Galerijski centar, navodno, zatvoriti, Meseku je, opet navodno, ponuđeno mjesto ravnatelja GMV-a. Iako je Ivan Mesek cijenjen u umjetničkim krugovima, rijetko ga tko može makar i zamisliti u ulozi ravnatelja Muzeja. Jer Muzej je veliki pogon s 30 zaposlenih u kojem je, osim ljubavi za umjetnost, potrebno imati i menadžerske sposobnosti, ali i službeničko strpljenje. Sve to, smatra se, nisu osobine koje krase Ivana Meseka. On sam kratko kaže: – Koliko je meni poznato, GMV još uvijek službeno ima ravnatelja, a natječaj za mjesto novog ravnatelja nije objavljen pa niti mogu komentirati ili prejudicirati bilo kakve odluke ili poteze koje bi natječaj eventualno mogao potaknuti.

Kipar Darwin Butković bez krzmanja kaže da će se kandidirati, da ima ideju kako bi Muzej trebao izgledati i da bi je želio ostvariti prije odlaska u mirovinu za osam godina. Smatra da su njegove šanse male jer nije “politički igrač”. – Muzej radi dobro i to treba zadržati, ali, uz barok, uvesti i nove sadržaje, koji bi zainteresirali mlađe generacije. Malo više se posvetiti 20. stoljeću o kojemu im roditelji pričaju, ali oni si ga teško mogu predočiti – kaže kipar.

U kuloarima se spominje i ime Vesne Pascuttini Juraga iz Ministarstva kulture – Konzervatorskog odjela u Varaždinu, međutim, ona kaže da nema komentara. Iako, trenutak kasnije dodaje „zasad“ pa joj ideja vjerojatna i nije skroz strana.

Jedina od koje nismo dobili ni „da“ ni „ne“ ili „nemam komentara“ je Iva Potočnik, mlada doktorica povijesti umjetnosti, trenutno zaposlena u franjevačkoj knjižnici.
Mlada doktorica je u Muzeju bila na stručnom osposobljavanju, struka smatra kako će jednog dana biti dobar stručan kadar. Pitanje je. ispunjava li ona zakonske uvjete za poziciju ravnatelja muzejskih ustanova koji se odnose na staž u kulturi.

Bez stresa

Od ove petorke bi netko trebao uskoro postati ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin.
Tko god da dođe, doći će na dobro, izuzmu li se problemi koji se ionako ne rješavaju godinama, poput manjka galerijskog prostora, nadolazeće krize s manjkom stručnoga kadra, a Grad je zabranio zapošljavanje, problema s radnim vremenom… Srećom, svi programi za 2018. godinu su definirani, pa novom ravnatelju neće biti stresno. Moći će se u potpunosti posvetiti razvoju svoga koncepta i novim idejama za kojima ionako vape gradske vlasti.

Ako će ih onaj tko bude izabran – imati. A ako će ih i imati, pitanje je hoće li ih znati i provesti u djelo.

Najveći problem: manjak zaposlenih stručnjaka

Iako je GMV primjer uspješnoga kulturnog projekta, koji iz godine u godinu ima sve bolje rezultate poslovanja, gradske vlasti Muzej baš i ne maze. To se najbolje vidi u brojkama: dok je 2007. godine Grad iz proračuna za Muzej izdvajao više od 5,2 milijuna kuna, ove je godine to čak pola milijuna kuna manje. Također, do pred godinu dana je Muzej imao 32 zaposlena, danas ih je 30, a uskoro vjerojatno i manje. Ovih je dana otkaz dao i noćni čuvar pa otputovao za Irsku.

Problemi

Muzej gubi i stručnjake, a Grad je zabranio zapošljavanje novih, osim u slučajevima kad bi se time direktno kršio Zakon. Prije pet godina je otišao kustos iz Staroga grada, otišla je i njegova kolegica s povijesnog odjela, ali zamjene za njih nisu zaposlene. U travnju odlazi u mirovinu i voditeljica Etnografskog odjela, muzejska savjetnica Ljerka Albus. Kad je lani u mirovinu otišla voditeljica najposjećenijega, Entomološkog odjela, Antica Bregović, Muzej nije dobio dozvolu za zapošljavanje, pa ona danas, iako umirovljenica, radi pola radnog vremena.

Jedina zamjerka Muzeju je radno vrijeme, s obzirom na to da ne radi subotom poslijepodne, niti nedjeljom, a u tjednu se zatvara u 17 sati. Dosadašnji ravnatelj Miran Bojanić Morandini kaže da ispada kako je „Muzej glavni krivac za gradsko poslijepodnevno mrtvilo“ i nedostatak turističkog sadržaja. – Tražili smo ili plaćanje prekovremenih sati ili zapošljavanje vanjskih suradnika, ali ni za jedno nismo dobili dozvolu. Subotom bismo trebali raditi dvokratno, a Stari grad bi u sezoni trebao raditi produljeno. Međutim, iz Grada nema ideje, a Muzej ne može sam riješiti problem – kaže.

Na primjedbu da je Muzej stanar najprestižnijih gradskih adresa, iz Muzeja će preokrenuti očima. Istina je da Muzej „živi“ u palači Sermage, palači Herzer, Starom gradu i kuli stražarnici, ali zbog neadekvatnoga izložbenog prostora u tim zgradama – građenima s drukčijom namjenom – ne može se govoriti o ozbiljnom izložbenom prostoru. Muzej ima više od 200 tisuća muzejskih predmeta u 50 zbirki.

Spasonosnim rješenjem se smatrao prostor bivše Varteksove robne kuće na Korzu, čiju su kupovinu vijećnici u bivšemu mandatu odbili, a sad je kupljena, ali za Knjižnicu.
Iako je, kažu, ta zgrada bila idealna: bila je građena kao izložbeni prostor.

Muzej također ima ogroman problem, o kojem se šuti. Iako je Državna revizija naložila osiguravanje muzejske građe, to do danas nije napravljeno. Prvi uvjet za takvo što je osiguranje objekata u kojima se oni nalaze. Podsjećamo, Muzej ima četiri zgrade, ukupno stare 2000 godina, a Grad nije osigurao nijednu.

– Poslali smo Gradu službeni dopis, a oni su tražili ponudu osiguravajućeg društva. Međutim, nikad je nismo dobili jer objekti u kojima se građa čuva nisu osigurani – zaključio je Bojanić Morandini.

Inače, ovih se dana u kuloarima kulturnjaka govori da je za izložbenu poziciju u palači Sermage zainteresiran jedan od najvećih hrvatskih kolekcionara. Riječ je o poznatom Varaždincu, ali navodno se naš gradonačelnik protivi takvoj ideji.

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje