Povežite se s nama

U fokusu

Novi direktor Centra kompetencije Kišić planirao u Beograd, no uletio mu posao u gradskoj tvrtki

Objavljeno:

- dana

Centar kompetencije za obnovljive izvore energije (CKOIE) od ponedjeljka ima novog direktora, bivšeg dožupana Alena Kišića iz SDP-a. Na tom je mjestu zamijenio Nikolu Plaveca iz HNS-a, koji je na zadnjim lokalnim izborima bio kandidat za zamjenika upravo Kišiću, kandidatu za varaždinskoga gradonačelnika.

Daj kaj daš?

Sigurno je da Kišićevo imenovanje na čelo tvrtke koja je u 100-postotnom vlasništvu Grada Varaždina ne bi bilo toliko zanimljivo da se ne radi o bivšem dožupanu koji je do novog posla došao bez provedenoga javnog natječaja. No, predsjednik Nadzornog odbora Mario Lešina tvrdi da Statut to ne predviđa, što smo i objavili.

>>Kišić imenovan direkotrom gradske tvrtke isti dan kad je oformljen novi Nadzorni odbor Centra kompetencije?

Imenovanjem Kišića za direktora Centra završila su nagađanja, koja su se zadnjih tjedana mogla čuti u javnosti, da bi bivši zamjenik varaždinskog župana iz redova SDP-a mogao zasjesti na mjesto direktora Tehnološkog parka.

Sam Kišić potvrdio nam je da je razmišljao o tome i da se želio javiti na natječaj kada bude raspisan. No, u Gradu Varaždinu očito su imali drugačiji plan.
– Prvo me je tijekom vikenda kontaktirao predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Mario Lešina, budući da se znalo da sam u fazi traženja posla. Razgovarao sam s njim, a poslije i s ostalim članovima Nadzornog odbora, koji je formiran 16. veljače i koji je morao promptno pronaći direktora jer je Nikola Plavec podnio ostavku. Na kraju sam razgovarao i s dogradonačelnikom Zlatanom Avarom, koji je Skupština tvrtke. Odluku sam morao donijeti brzo, pa sam prihvatio – rekao je Kišić, koji odbacuje sve navode da je njegovo imenovanje posljedica dogovora s aktualnom gradskom vlašću te da je zbog toga svoj mandat gradskog vijećnika stavio u mirovanje.
– Mandat sam još u studenome stavio u mirovanje budući da sam trebao početkom godine otići u Beograd na jedan odličan posao. No, to se odugovlačilo i na kraju sam se zahvalio na ponudi. Osim toga, još sam u kampanji obećao da će umjesto mene u Gradsko vijeće ući Ljubica Križan, bez obzira na to kako prođem na izborima – rekao je Kišić iz SDP-a, koji je u Gradskom vijeću oporba.

Markoviću 4000 kuna?

No, budući da je gradski SDP krajem siječnja donio zaključak prema kojem je članstvo u upravljačkim tijelima stranke nespojivo s članstvom u upravljačkim strukturama gradskih ustanova i poduzeća te pročelničkim pozicijama u Gradu Varaždinu, Kišić tvrdi da je obavijestio svoje članove da do daljnjega neće sudjelovati u radu Gradskog odbora SDP-a.
– Međutim, dva su otvorena pitanja takve odluke: zašto nisu obuhvaćeni i članovi Nadzornih odbora gradskih tvrtki i je li to predsjednik Marković predložio kako bi mogao ostati u Nadzornom odboru Termoplina gdje je mjesečna naknada 4000 kuna? Pitanje je i koliko je statutarna odluka, budući da smo mi izabrani u Gradski odbor glasovima članstva po sustavu „jedan čovjek, jedan glas“ – rekao je Kišić, inače potpredsjednik županijskog SDP-a i član Glavnog odbora SDP-a Hrvatske.

Upola manji prihodi Centra

Inače, Centar kompetencije za obnovljive izvore energije osnovan je 2009. Riječ je o razvojno-istraživačkom centru usmjerenome na primijenjena istraživanja i komercijalizaciju istraživačkih rezultata u području korištenja obnovljivih izvora energije. Centar trenutno ima četiri zaposlena, a prošle je godine ostvario prihod od oko 1,3 milijuna kuna, što je znatan pad u odnosu na godine prije, kada je prihod bio gotovo dvostruko veći.
– To je zato što je HAMAG BICRO sufinancirao rad Centra kao razvojno-istraživački projekt kroz program Tehcro od osnutka tvrtke 2011. Od sredine prošle godine to je sufinanciranje završilo i danas je tvrtka u cijelosti na tržištu. Moj je cilj, uz ostalo, komercijalizirati proizvode koji su kroz godine razvijeni – poručio je Kišić.

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje