Povežite se s nama

Život i društvo

U Hrvatskoj kolaju lažni euri, u sedam mjeseci nađeno ih je u vrijednosti većoj od 150.000 eura

euro, novac, poskupljenje
Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

U Hrvatskoj je došlo do poplave lažnih eura.

U sedam mjeseci uhvaćeno je milijun kuna lažnjaka, više od 150.000 eura, objavio je danas.hr.

Krivotvori se sve, pa čak i 5 eura. Stoga stiže upozorenje Hrvatske narodne banke da posebno provjerite novčanice od 50 eura koje imate ili primate.

Iz HNB-a upozoravaju, špica je sezone pa pazite što primate. Na dijelu najčešće krivotvorenih novčanica, čak i piše da nisu zakonsko sredstvo plaćanja, a ipak je netko s njima u Hrvatskoj prevaren. Iako su loše kvalitete.

– Već na licu te krivotvorine piše – this is not legal it is be used for motion props, a također neke imaju na naličju piše prop copy dakle prilikom zaprimanja novčanice važno je pogledati tu novčanicu i s lica i s naličja da bi se barem na kratko pružila pozornost odnosno vidjelo da li se radi o originalu ili kopiji – rekla voditeljica Odjela za analizu gotovog novca HNB-a Martina Skenderović Božičević.

Da situacija u Hrvatskoj s krivotvorenim eurima nije nimalo bezazlena i da oni kolaju posvuda pokazuju brojke HNB-a.

Samo u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je 2380 krivotvorenih euronovčanica vrijednosti gotovo 150.000 eura. Najviše se krivotvori novčanica od 50 eura, slijedi ju ona od 20. Na visokom trećem mjestu je ona od 100, kojih je ove godine popisano 347.

Život i društvo

FOTO Rekordan broj sudionika utrke grada anđela trčao za plemeniti cilj – za osobe s intelektualnim oštećenjima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ulicama i trgovima uže gradske jezgre Varaždina ove je subote trčalo gotovo 800 malih i velikih trkača na 5. humanitarnoj utrci grada anđela.

Trkači nisu sudjelovali samo zbog rekreacije, nego i zbog plemenitog cilja, a ove godine utrka je bila posvećena varaždinskoj udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem “Sunce”.

Idejni začetnik ove utrke plemenitog cilja bio je sadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja, Damir Habijan.

– Od početka, kada smo krenuli, rekli smo da bi voljeli da postane tradicionalna utrka. Krenuli smo skromno i s nekom rezervom. Nikada ne znate kako će teći prva utrka. Ovo je peta, mali jubilej. Nikada više prijavljenih, mislim da ćemo doći do broja 800, jedan respektabilni broj. Prošle godine oko 700. Iz godine u godinu rastemo, s novim sadržajima – rekao je Habijan te zahvalio svim sponzorima, Varaždinkama i Varaždincima i svima koju su sudjelovali u utrci.

Dodao je kako su na utrci sudjelovali i državljani Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, čime je utrka poprimila i međunarodni karakter.

Utrka je u planu i slijedeće godine, a kako je rekao Habijan, sigurno će biti nekih pozitivnih noviteta.

– Kako je krenulo, mislim da ćemo iz godine u godinu samo rasti – kazao je Habijan.

Budući da se radi o humanitarnoj utrci, krajnji plasman nije bio u prvom planu, no troje najboljih iz apsolutne muške i ženske kategorije dobili su simbolične nagrade.

Tako je u kategoriji muškaraca prvo mjesto osvojio Zoran Križanić iz AK Varaždin. U istoimeni klub otišla je i druga nagrada koju je osvojio Matej Nötig, dok je treće mjesto pripalo Ivanu Golubu iz TK Marathon 95 Varaždin.

U ženskoj kategoriji pobjedu je odnijela Simona Jambrošić iz AK Sloboda, drugo mjesto pripalo je Niki Svetec iz AK FIT, dok je treće mjesto osvojila Diana Lesar.

Dodajmo da je u sklopu utrke održana i javnozdravstvena akcija “Znaš li svoj broj?” koju je organiziralo Hrvatsko društvo za aterosklerozu HLZ-a i platforma kolesterol.hr u suradnji s Hrvatskom ligom za hipertenziju, Kliničkim bolničkim centrom Zagreb te ostalim uvaženim Partnerima akcije.

Gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj, izrazio je zadovoljstvo spajanjem utrke i javno-zdravstvene akcije, kao i činjenicom da je ovogodišnja utrka imala rekordan broj sudionika. Za akciju “Znaš li svoj broj?” naglasio je kako je vrlo važna.

– Kolesterol, trigliceridi su tihi ubojice i građani toga trebaju postati svjesni, ali i redovito kontrolirati – naglasio je Bosilj dodajući još jednom da je bitno spojiti ovakve dvije akcije budući da su i građani, ali i trkači došli provjeriti “svoj broj”.

Ivan Pećin, jedan od organizatora javno zdravstvene akcije “Znaš li svoj broj?”, kazao je kako je to jedno od najvažnijih pitanja u javnom zdravstvu ove, ali i u godinama koje slijede.

-Većina ljudi u Hrvatskoj ne zna svoje brojeve. Ne znaju koliki im je tlak, šećer, a poglavito kolesterol – kazao je Pećin koji je pohvalio činjenicu što je Varaždin drugi grad u Hrvatskoj koji je prihvatio ovu akciju.

Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju dodao je kako je važnost ovakve akcije osvijestiti javnost o važnosti očuvanja vlastitog zdravlja. Naglasio je kako je sport važan za očuvanje zdravlja i da mu je drago što je javno-zdravstvena akcija u Varaždinu bila vezana uz sportski događaj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Baby Lasagna osvojio srca publike, ali žiri poklonio pobjedu Švicarcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je dobio uvjerljivo najviše glasova publike, Baby Lasagna na Eurosongu je osvojio drugo mjesto. Pobijedio je Švicarac Nemo zahvaljujući glasovima žirija iz 37 zemalja.

Pobjednik Nemo je s pjesmom “The Code” ukupno osvojio 591 bod (365 bodova žirija i 226 publike).

Naš Baby Lasagna je s pjesmom “Rim Tim Tagi Dim” osvojio 547 bodova (210 od žirija i 337 od publike).

Spomenimo i da ovaj mladi istarski glazbenik ne bi ni bio na Eurosongu da se slušalo samo žiri. Za naš žiri bio je tek zamjena. Isto tako, Eurosong već godinama nije ono što mu sam naziv govori, već je to isključivo show, a jučer se opet dokazalo da o pobjedniku ne odlučuje europska publika već žiri, odnosno politika.

Ipak, trebamo biti zadovoljni jer, ako ništa drugo, Hrvatska je još jednom pokazala kako se navija u zajedništvu, a na “Rim Tim Tagi Dim” u zadnja dva tjedna plesalo je staro i mlado.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje