Povežite se s nama

Kultura

U Varaždinu 2. rujna prva likovna kolonija pod nazivom „Varaždinski purgar“

Objavljeno:

- dana

U palači Patačić u srijedu, 9. kolovoza, predstavljen je novi kulturni projekt udruge Varaždinska građanska garda.

Riječ je o prvoj likovnoj koloniji pod nazivom „Varaždinski purgar“ koja će biti održana u subotu, 2. rujna, u zapadnom grabištu na Starom gradu.

Projekt je zamišljen kao novi kulturni sadržaj u Varaždinu s ciljem razvoja vizualne umjetnosti te poticanja promocije kulturne baštine grada. Dvorac Stari grad savršena je kulisa i motiv koji će se naći na platnima likovnih umjetnika koji će sudjelovati u likovnoj koloniji.

Projekt su osmislile Marija Vuković i Vesna Loparić, članice udruge te organizatorice kolonije, a uz njih su program likovne kolonije medijima su prezentirali i Dražen Loparić, tajnik udruge VGG te Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin.

– Za sudjelovanje u likovnoj koloniji početkom rujna svoj dolazak je potvrdilo više od 50 likovnih umjetnika iz cijele Hrvatske, a posebno veseli i uključivanje domaćih umjetnika. Osim vizualno atraktivnog dvorca Stari grad, sudionici će kao motiv za svoje radove zasigurno iskoristiti i prisustvo Dama u povijesnim haljinama i Varaždinskih purgara koji će sudjelovati u samom programu kolonije. Sve u svemu jedan novi, zanimljivi i turističko atraktivni događaj s kojim želimo doprinijeti razvoju i daljnjem promicanju kulturnih sadržaja u gradu Varaždinu – istaknula je organizatorica kolonije Marija Vuković.

– Nakon likovne kolonije bit će organizirana izložba radova ostvarenih na likovnoj koloniji, a potom i donatorska večer na kojoj će se ti isti radovi moći otkupiti. Prikupljena sredstva od radova i sponzora namijenjena su dobavi i postavi igrala za djecu s invaliditetom koja će se, u suradnji s Gradom Varaždinom i stručnim služba te Parkovima d.d., postaviti na dječjem igralištu. Nastavak je to naših aktivnosti humanitarnog karaktera s kojima se udruga intenzivno bavi kroz svoj rad – pojasnila je Vesna Loparić, organizatorica kolonije.

Inicijativu o organizaciji prve likovne kolonije „Varaždinski purgar“ podržali su Grad Varaždin, Gradski muzej Varaždin, Turistička zajednica grada Varaždina i HDLU Varaždin. Organizatori pozivaju sve zainteresirane da podrže te da se pridruže ovom događaju koji će biti održan kod dvorca Stari grad u subotu, 2. rujna, u jutarnjim satima od 8 do 14 sati.

Kultura

Turska će biti zemlja partner ovogodišnjeg, 28. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Republika Turska će biti zemlja partner ovogodišnjeg, 28. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, objavila je Turistička zajednica Grada Lepoglave.

Dogovoreno je to na sastanku u Lepoglavi prilikom posjeta izaslanstva Turskog kulturnog centra „Yunus Emre”. Izaslanstvo je ugostio lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić sa suradnicima i predstavio im tradiciju lepoglavske čipke i festival, istaknuvši pritom i popratni program ovog značajnog festivala koji se svake godine priređuje u suradnji sa zemljom – partnerom.

Gosti iz Turske su s čelnim ljudima Festivala dogovorili kako će na ovogodišnjem izdanju u rujnu predstaviti jedinstvenu tursku čipku, a da će posjetitelji festivala moći uživati i u turskoj glazbi te u raznovrsnim gastronomskim delicijama.

O detaljima programa 28. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi razgovaralo se i na sastanku u zagrebačkom Turskom kulturnom centru „Yunus Emre”, na kojem su direktoricu Turističke zajednice grada Lepoglave Ljubicu Dubovečak i direktora Doma kulture Kristijana Bizeka ugostili Fuat Korkmaz, direktor Turskog kulturnog centra i Helena Jandričko, tajnica Centra te predstavnik turske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Na tom je sastanku dogovoreno kako će program zemlje – partnera na ovogodišnjem festivalu osmisliti i provesti Turski kulturni centar iz Zagreba i Bari Ahmedi, predstavnik turske nacionalne manjine u Zagrebu, uz potporu Veleposlanstva Republike Turske.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Prostor bivše knjižnice u varaždinskom kazalištu postaje Dvorana „Petar Veček“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko narodno kazalište Varaždin završilo je prvu fazu obnove Dvorane „Petar Veček“ kojom su obuhvaćene četiri prostorije.

Riječ je o prostorima u zgradi varaždinskog kazališta u kojima je do travnja 2021. djelovala gradska knjižnica i čitaonica. U svim prostorijama nekadašnje knjižnice obnovljeni su zidovi i podovi, zamijenjene su sve elektroinstalacije i postavljenje nove sa priključcima za scensku rasvjetu, a postavljena je i nova osnovna rasvjeta.

U glavnoj prostoriji i prostoriji do nje postavljeni su akustični paneli koji su riješili problem akustičnosti prostora. Uređena je ulazna prostorija i prostorija koja ja predviđena za potrebe rasvjetne i tonske kabine.

Ovu fazu radova financirali su Ministarstvo kulture i medija RH te Grad Varaždin.

Hrvatsko narodno kazalište Varaždin će također pristupiti nabavci najmodernije tonske i rasvjetne opreme te uređenju sanitarnog čvora, a sve će financirati iz vlastitih sredstava.

U drugoj fazi obnove predviđeno je uređenje popratnih prostorija koje će se koristi kao garderobe i prostorije za pripreme izvođača. U završnoj fazi planira se preuređenje sustava grijanja i stolarije, a vezano je za energetsku obnovu kompletne zgrade HNK Varaždin.

Dvoranom Petar Veček, nazvanoj po poznatom kazališnom redatelju koji je ostavio dubok trag u dramskoj umjetnosti Varaždina i cijele Hrvatske, Varaždin će dobiti još jedan višenamjenski prostor.

Dvorana će se moći koristiti za razne društvene događaje, manje koncerte, predavanja, književne večeri, pokuse za predstave HNK Varaždin te izvođenje manjih predstava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje