Povežite se s nama

Život i društvo

Počinje rekonstrukcija Doma kulture u Lepoglavi

Objavljeno:

- dana

Nakon provedenog postupka javne nabave 9. kolovoza je potpisan ugovor u početku radova na rekonstrukciji Doma kulture u Lepoglavi.

Ugovor su potpisali u ime Grada, gradonačelnik Marijan Škvarić te u ime izvođača radova, tvrtke TTG, d.o.o, Tomo Zgrebec.

Riječ je o ugovoru kojim započinju radovi druge faze uređenja objekta, točnije prostora ispod ulaza u Dom kulture, a koji će biti preuređen u modernu multifunkcionalnu galeriju te u njega smješten stalni postav lepoglavske čipke.

Ukupna vrijednost radova iznosi 44.974,78 eura, a sredstva su dijelom osigurana i kroz potporu Ministarstva kulture i medija koje je prepoznalo vrijednost projekta.

Očekivani završetak radova je sredina listopada ove godine.

Život i društvo

FOTO Na Fakultetu organizacije i informatike u tijeku 16. Dani međunarodne suradnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu organizacije i informatike trenutno se održavaju 16. Dani međunarodne suradnje – događaj koji okuplja domaće i inozemne profesore, istraživače i studente iz Europe, SAD-a i Južnoafričke Republike.

Glavni fokus ove je godine na održivim akademskim partnerstvima, a organizatori su okupili oko šezdeset stranih i domaćih gostiju iz deset zemalja s tri kontinenta!

Glavni cilj je istaknuti međunarodizaciju kao prioritet Fakulteta i omogućiti pristup raznim mogućnostima mobilnosti putem programa poput Erasmusa i kratkih intenzivnih programa (BIP), rekla je dekanica FOI-ja, prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa.

Posebno zahvaljuju prorektoru za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Jurici Pavičiću, koji je danas istaknuo važnost međunarodizacije FOI-ja.

– Ovo usmjerenje podržava Sveučilište u Zagrebu, kao jedan od najvećih sastavnica Sveučilišta, i dio je #UNIC mreže (Europsko sveučilište postindustrijskih gradova). Važno je da ove europske alijanse zažive na našem prostoru – poručio je Pavičić.

Panel na temu ❞𝐄𝐦𝐩𝐨𝐰𝐞𝐢𝐧𝐠 𝐒𝐮𝐬𝐭𝐚𝐢𝐧𝐚𝐛𝐥𝐞 𝐏𝐚𝐫𝐭𝐧𝐞𝐫𝐬𝐡𝐢𝐩𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐅𝐫𝐢𝐧𝐞𝐝𝐬𝐡𝐢𝐩𝐬 𝐭𝐡𝐫𝐨𝐮𝐠𝐡 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧❞ privukao je posebnu pažnju sudionika, a moderirala ga je prodekanica izv. prof. dr. sc. Martina Tomičić Furjan. Isto tako vrlo konkretne i vrijedne inpute moglo se čuti tijekom predavanja o održivosti akademskih partnerstava od stručnjaka poput Marca van Houta, kreativnog direktora Digital Society Schoola na Amsterdamskom sveučilištu primijenjenih znanosti te prof. dr. sc. Christophera McGrewa iz Centra za globalno povezivanje na Sveučilištu Indiana u SAD-u!

Dani međunarodne suradnje, u organizaciji Ureda za međunarodnu suradnju, pružaju priliku za radionice s međunarodnim timovima studenata i/ili nastavnika i prezentacije novih sveučilišta s kojima FOI planira intenzivirati akademsku suradnju.

Nastavite čitati

Život i društvo

Tim učenika OŠ Petrijanec prvi na državnom natjecanju s videoigrom koju su napravili pomoću umjetne inteligencije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici Osnovne škole Petrijanec sudjeluju u aktivnostima projekta STEMwave – Škola budućnosti od 2021. godine, s ponosom ističe ravnateljica OŠ Petrijanec, Valerija Paljak.

– Tijekom godina stekli su znanja i vještine u nizu područja te su ove godine iznimno uspješno izradili videoigru uz pomoć umjetne inteligencije te osvojili prvo mjesto na državnom natjecanju STEMwave Škola budućnosti, u kategoriji AI videoigra OŠ. Velike čestitke učenicima 6. razreda Janu Fabijančiću, Domagoju Darabušu i Dori Tomašek kao i njihovoj mentorici učiteljici Jasminki Belščak – rekla je Paljak.

Kroz prvu godinu upoznali su se s Globalnim ciljevima za održivi razvoj, kroz aktivnosti Izrada AI chatbota izrađivali su virtualne digitalne pomoćnike ili chatbote Očuvanje života na zemlji i Svijet bez gladi.

Školske godine 2022./2023. učenici su sudjelovali u dvije aktivnosti projekta. U aktivnosti izrada AI chatbota 2.0 učenici su napravili dva rada. FORce4 program decider je chatbot koji korisniku, kroz niz pitanja, pomaže da odluči koji će programski jezik koristiti. Falajmos Tech učitelj Linker pomaže u učenju raznih predmeta tako što šalje poučne linkove kao pomoć pri učenju određenih predmeta. Te su se godine učenici upoznali s robotom STEMI Hexapod i aktivnošću Robotika i automatizirani sustavi. Nakon što su naučili sastaviti robota i izradili program za njega, učenici su osmislili i plesnu točku pod nazivom STEMI Hexapod se zaljubio u kojoj su roboti plesali na kompilaciju glazbe kojom predstavljaju geografski položaj OŠ Petrijanec. Učenici su sudjelovali i u aktivnostima Equinox challenge izazovu proširene stvarnosti kroz koje su otišli na virtualno putovanje tijekom kojeg su rješavali kvizove kroz interaktivna iskustva.

I 2023./2024. školske godine učenici su opet iznimno uspješnosudjelovali u projektu STEMWave Škola budućnosti. Robot je ove godine zaplesao na pjesmu koju su učenici komponirali pomoću alata umjetne inteligencije SongR, sudjelovali su u izazovu Equinox te proučavali kako se chatbot programira u alatima Answers i RASA. No, učenici su odlučili kako će sudjelovati u još jednoj aktivnosti projekta – AI videoigra. Istraživali su napredne naredbe programskog jezika Scratch, posebice naredbe koje su povezane s umjetnom inteligencijom.

Za završni projekt učenici su programirali igru “Pokupi i recikliraj”. Motivacija za ideju učenicima je bio školski godišnji projekt R.O.J.C. – održivi razvoj koji znači: Razvijamo – kritičko i kreativno razmišljanje i potičemo na rješavanje problema vezanim uz ljudski utjecaj na prirodu; Omogućavamo – stvaranje društva temeljenog na održivom razvoju; Jačamo – empatiju i solidarnost pojedinca i lokalne zajednice kako bi svojim ponašanjem očuvali prirodne izvore za ljudske djelatnosti; Cijenimo – djelovanje u skladu s načelima održivosti.

Jan Fabijančić, Domagoj Darabuš i Dora Tomašek učenici su 6. razreda OŠ Petrijanec dodatnu nastavu iz informatike polaze treću godinu i upoznati su s mnogim alatima umjetne inteligencije, programskim jezicima i robotikom. Svoja su znanja prenijeli u svoju igru „Pokupi i recikliraj“. Stručno povjerenstvo čiji su članovi stručnjaci iz institucija STEMI, Infobip i A1 nakon pregledavanja i ocjenjivanja svih pristiglih radova iz više od 250 škola za osma različitih kategorija, tj. aktivnosti projekta, odlučili su kako je upravo program, tj. AI videoigra „Pokupi i recikliraj“ najkvalitetnija i najbolja igra prijavljena na natjecanje.

Stoga su Jan, Domagoj i Dora zajedno sa svojom mentoricom učiteljicom Jasminkom Belščak, mag. inf., izvrsnom savjetnicom, bili pozvani da u subotu, 11. svibnja, posjete završnu konferenciju projekta pod nazivom Innovation Day. Tamo su učenici predstavili svoju videoigru i dobili priznanja i nagradu za osvojeno prvo mjesto na državnom natjecanju STEMwave Škola budućnosti u kategoriji AI videoigra OŠ.

Obzirom kako se OŠ Petrijanec istaknula u provedbi aktivnosti tijekom ovog projekta od samog početka, na završnu konferenciju su bili pozvani i drugi učenici i učitelji informatike iz škole. Učenici Dominik Ivetić i Leon Šimunek te učiteljice informatike Valentina Hosnjak i Mislava Matković bodrili su pobjedničku ekipu te je prezentacija igre bila opuštena, bez treme i besprijekorna za što su učenici nagrađeni i velikim pljeskom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje