Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U općini Martijanec podignut klopotec: „Predanost i stručnost rezultirali su obiljem plodova“

Objavljeno:

- dana

U općini Martijanec počele su pripreme za ovogodišnju berbu grožđa.

Antun Jug domaćin je ove tradicije već 25 godina, a uvodno je pozdravio stotinjak mještana koji su se okupili kako bi tradicionalno proslavili početak priprema, odnosno podizanje klopotca, čime se u Martijancu nastavlja s jednim od glavnih obilježja općine – njegovanjem tradicije.

– Ova godina je bila vrlo izazovna za nas, jako smo teško branili plodove našeg truda i rada, ali uspjeli smo obraniti! Nadam se da će nam i ovaj klopotec pomoći, a onda vjerujem da ćemo imati što i brati! Hvala svima koji su i najmanje pripomogli u stvaranju ove predivne tradicije – rekao je Jug.

Pozivu se odazvao i načelnik Općine Martijanec Branimir Nađ, koji vjeruje da je, unatoč izazovnim vremenskim uvjetima, pred vinarima uspješna godina.

– Predanost, stručnost i trud uloženi u vinograde rezultirali su obiljem plodova koji krase našu općinu, a zbog toga moram najprije zahvaliti, a potom i čestitati svim našim vinarima. Neka ovaj uspjeh bude samo početak vaših dostignuća. Uvijek računajte na podršku i poticaj Općine kako biste i dalje razvijali svoju struku i stvarali vrhunska vina koja će nas ponositi – naglasio je Nađ.

Načelnik Nađ također podržava svaku inicijativu koja će dovesti Općinu Martijanec na turističku kartu ruralnog turizma, s naglaskom na čuvanje kulturne baštine.

– Tradicija je srž našeg identiteta i kulture te je od vitalnog značaja da je prenosimo budućim generacijama. Očuvanje tradicije je obaveza prema našim precima i dar budućim naraštajima te se mora njegovati kao dragocjeno blago koje nas povezuje i osnažuje – objasnio je načelnik.

Život i društvo

Varaždin: župnici moraju odgovorno upravljati povjerenim im dobrima, dobili i priručnik

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Susretom svećenika Varaždinske biskupije održanim u ponedjeljak, 6. svibnja, u Pastoralnom centru u Varaždinu između ostalih dominantna je bila tema o upravljanju dobrima povjerenim župnicima.

Susret je otvorio vikar za kler Varaždinske biskupije preč. Anđelko Košćak koji je na početku pozdravio okupljene. Nakon molitvenog uvoda, molitve srednjeg časa, uslijedio je nagovor varaždinskog biskupa Bože Radoša.

Biskup se za govor o Duhu Svetom poslužio slikom Isusova otvorena srca o kojem govori evanđelist Ivan.

– Duh Sveti je ljubav koja prolazi iz čestog i probodenog srca, srca koje se daruje. Ivan pretpostavlja da naše srce želi drugoga zatvoriti i od njega imati neki vid koristi. Prava ljubav se ne zatvara. Zatvara se razočarano srce – rekao je, između ostaloga, mons. Radoš.

Nakon biskupovog nagovora kancelar Varaždinske biskupije preč. Ivan Rak održao je kratko predavanja o upravljanju crkvenim dobrima. Podsjetio je na pojedine odredbe Zakonika kanonskoga prava (ZKP), upozorio na određenu problematiku te potaknuo da se svećenici, župnici, odgovorno odnose prema upravljanju dobrima koja su im povjerena jer su pozvani od Crkve na uredno upravljanje.

– Ideal je da sve što činimo bude uzorno. Lako je upravljati prosječno, ali svi smo pozvani upravljati na uzoran način – rekao je preč. Rak osvrnuvši se i na pojedine odredbe kanona koji govore o spomenutoj problematici.

Upozorio je kako su za neodgovorno upravljanje crkvenim dobrima, iz nemara ili nehaja, prema ZKP-u propisane i određene kazne. Novi kanon iz 2021. predviđa kao kaznu i oduzimanje službe župniku kao i obvezu nadoknade štete. Istaknuo je također i važnost prisutnosti ekonomskog vijeća u župi koje je savjetodavnog karaktera.

Podsjetio je kako svećenik dobrima upravlja uime Crkve te da pred očima treba imati svrhu upravljanja dobrima: uređenje bogoštovlja, djela apostolata i dobrotvornosti.

U svom predavanju preč. Rak poseban naglasak stavio je na transparentnost u vođenju financija te o redovitom polaganju financijskih izvješća te potaknuo svećenike da se obrate biskupijskom ekonomatu ili Ustanovi za uzdržavanje klera (BUZUK) za savjet i pomoć.

Podsjetio je također na nedavno osnovan biskupijski Ured za projektnu podršku i vanjsku suradnju koji svećenicima može biti od pomoći. Potom je kancelar predstavio Priručnik za upravljanje župom koji je uručen svim svećenicima.

Nakon kraće stanke, u drugom dijelu susreta predstavljeno je i financijsko izvješće koje su uime biskupije iznijeli ekonom preč. Josip Hadrović te ravnatelj BUZUK-a preč. Mirko Horvatić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Položen kamen temeljac novog dječjeg vrtića u Radovanu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Ivanec

Velik je i veseo, a mnogi kažu i povijesni dan, bila je srijeda, 8. svibnja, u Radovanu. Na velikom gradilištu na površini koju je još prije nekoliko godina za potrebe gradnje vrtića otkupio Grad Ivanec, simbolično je položen kamen temeljac novog dječjeg vrtića.

U temelje objekta položena je i posebna kapsula s porukama koje su za buduće generacije napisala djeca i njihove odgojiteljice, a nakon toga temeljac su zajedno zabetonirali državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Iva Ivanković, gradonačelnik Milorad Batinić, njegov zamjenik Marko Friščić, predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras i ravnateljica Dječjeg vrtića Ivančice Milena Golubić.

Službeni dio programa održan je u vatrogasnom domu u Radovanu, koji su pjesmom i plesom uljepšali mališani dječjeg vrtića Radovan te izmamili buran pljesak svih okupljenih.

A među njima bili su i gradski vijećnici, pročelnici Grada Ivanca, Upravnog vijeća DV Ivančice, predstavnici OŠ Metela Ožegovića u čijim prostorima se nalazi sadašnji vrtić, predstavnici izvođača radova, tvrtke MIPCRO Ivanec, projektanta, voditelja projekta, stručnog nadzora i dr.

Ističući da je današnji dan posebno emotivan i za njega samog kao nekadašnjeg đaka škole Radovan, predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras zahvalio je svima uključenima u ovaj projekt.

– Gradnja vrtića u Radovanu važna je za cijeli istočni dio Grada Ivanca i sva naselja koja mu gravitiraju. Ovo je projekt koji smo godinama čekali te o njemu i raspravljali na puno sjednica Gradskog vijeća. Osobno sam vrlo ponosan što sam na čelu Vijeća za čijeg će se mandata realizirati gradnja dva vrtića i drugih projekata. Ovo je prava slika brige o našim najmlađima – rekao je, među ostalim, Đuras.

Zamjenik gradonačelnika Marko Friščić naglasio je da će novi vrtić imati više od 850 m2 površine, a bit će namijenjen smještaju 64-ero djece za četiri mješovite skupine jasličkog i vrtićkog uzrasta.

Za njih će biti sagrađene četiri smještajne jedinice s garderobama, sanitarijama i otvorenim nadstrešnicama. Objekt će raspolagati i višenamjenskom dvoranom, kuhinjom,blagovaonicom, spremištima i upravnim prostorijama.

– Vrtić se gradi po svim suvremenim pedagoškim standardima i već sada se veselimo njegovu puštanju u rad. Na vanjskim površinama bit će uređeno i parkiralište te veliko dvorište za igru i boravak djece, okrenuto na Sunčanu stranu. U planu je i uređenje pješačkog poteza – napomenuo je Friščić.

Gradonačelnik Milorad Batinić zahvalio je svima koji su pridonijeli početku realizacije ovog projekta vrijednog 2,5 milijuna eura. Od toga većinu sredstava (1,77 milijuna eura) osigurava Grad Ivanec, dok ostatak od 726.500 eura predstavljaju EU sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

Podsjetio je također da se paralelno dograđuje i dječji vrtić u Ivancu, vrijedan daljnjih 1,3 milijuna eura.

Sveukupno, projekti gradnje i opremanja oba vrtića su, prema raspisanim javnim nabavama, vrijedni 3,8 milijuna eura, od čega 64 % sredstava osigurava Grad Ivanec, a ostatak je iz EU sredstava.

– U Ivancu bilježimo povećano doseljavanje i građevinski bum po pitanju stambene gradnje. A upravo gradnja vrtića i povećanje vrtićkih kapaciteta osnovna su pretpostavka za ostanak mladih obitelji i doseljavanje novih – istaknuo je Batinić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje