Povežite se s nama

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU otvorenje izložbe „Letters“ autora Roberta Gečeka

Objavljeno:

- dana

U utorak, 5. rujna, u 19 sati u Galeriji HDLU u Varaždinu održat će se otvorenje izložbe Roberta Gečeka pod nazivom „Letters“.

Izložba ostaje otvorena do 29. rujna.

– Likovni ciklus Letters (što u doslovnom prijevodu znači slova, pismo ili vizualne razglednice) spoj je stručnosti Roberta Gečeka u grafičkom dizajnu i njegove strasti prema fotografiji. Na fotografijama s putovanja umjetnik primjećuje sveprisutne znakove, točnije slova, na koja smo, kao prolaznici, postali imuni. Motiviran potrebom za kreativnim izražavanjem, skrivene kadrove ručno uvećava i dodatno naglašava žarkim bojama kako bi, na posljetku, jedva uočljivi efemerni detalji postali dominantnim dijelom vizuala. Geček korištenjem fotografskog medija kao likovne podloge zadire u pojam primijenjene grafike koja je digitalni spoj fotografije i vizualne komunikacije. Spajanjem apstraktnog i konkretnog, odnosno inkorporacijom dvaju umjetničkih izričaja (grafičkog dizajna i fotografije), autor dokazuje da je za njega svijet bogatstvo izvora inspiracije koja ga potiče da oživi skriveno te pritom uspostavi dojam opće razigranosti. Pretvaranjem putopisnih fotografija u umjetničko djelo, Geček stvara jedinstveni likovni doživljaj te nas vodi na estetsko putovanje puno osobnih dojmova. Tako putopisne fotografije iz Rio de Janeira, Bangkoka, Phuketa, Istanbula, ali i lokalne špilje Vindije postaju podloga za autorovo kreativno izražavanje. Intervencijom snimljene fotografije ne samo da zaustavljaju stvarni životni trenutak u kojem se dokumentira kultura određenog kraja, ljudski običaji ili povijest, već prezentiraju spomenuta mjesta iz umjetnikove perspektive – stoji, među ostalim, u predgovoru Klare Macolić Kuparić.

Izv. prof. art. dr. sc. Robert Geček rođen je 1970. u Varaždinu. Trenutno obnaša dužnost Pročelnika odjela Multimedije na Sveučilištu Sjever, neumorno radi na premošćivanju jaza između umjetnosti i tehnologije.

Izvanredni profesor je u umjetničkom području, polju dizajna vizualnih komunikacija i primijenjene grafike, a doktor znanosti postaje iz tehničkog područja na Grafičkom fakultetu u Zagrebu obranom disertacije na temu: „Determinacija vizualne percepcije organskih i poligonalnih oblika u procesima grafičkih komunikacija“, tako da vrlo uspješno u svojem radu spaja područje umjetnosti i tehnologije. Njegova strast i predanost stvaranju mostova između ovih dvaju svjetova, motivira kako kolege umjetnike tako i buduće generacije.

Kultura

Mladi talenti Glazbene škole predstavljaju se publici uz podršku Varaždinskog komornog orkestra

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert učenika uz Varaždinski komorni koncert svake se godine već tradicionalno održava na posljednji dan Varaždinskih baroknih večeri i na tradicionalnom, proljetnom koncertu, gdje su učenici Škole u prilici izvest nešto slobodniji program od onog na Festivalu.

Učenici Glazbene škole u Varaždinu posljednji su puta nastupali uz Varaždinski komorni orkestar na Varaždinskim baroknim večerima, a 16. svibnja 2024. godine predstaviti će se zainteresiranoj publici u Glazbenoj školi u Varaždinu i to ponovno uz podršku Varaždinskog komornog orkestra.

Na koncertu će biti zastupljeni gotovo svi odjeli Škole, a mladi umjetnici već s nestrpljenjem očekuju ovaj nastup.

– Nastupiti uz orkestar poseban je užitak i zasigurno događaj koji se pamti za cijeli život te mi je iznimno zadovoljstvo da ćemo i ovog puta biti u mogućnosti pružiti učenicima priliku za ovaj nastup – istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Ne propustite priliku uživati u nastupu mladih talenta Glazbene škole u Varaždinu u četvrtak 16. svibnja 2024. godine s početkom u 19 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu. Ulaz na koncert je slobodan.

Nastavite čitati

Kultura

Alternator i varaždinski HNK donose dvije predstave na znakovnom jeziku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastojeći omogućiti osobama sa senzornim poteškoćama ravnopravnu participaciju u kulturnom životu kroz konzumaciju umjetničkih sadržaja u prilagođenoj formi, Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti „Alternator“ tijekom svibnja u Varaždinu provodi inicijativu “Uključi me kulturno”.

Ovogodišnje izdanje projekta usmjereno je na osobe s oštećenjem sluha, a podrazumijeva izvedbe dviju predstava varaždinskog HNK prilagođenih na znakovni jezik i uz pratnju titlova.

Na Sceni Rogoz HNK-a u Varaždinu, 17. svibnja u 20 sati, moguće je pogledati poetsku dramu Ivone Marciuš pod nazivom “Kisela krv”. Predstava govori o povratku u traumatično djetinjstvo, a donosi obračun triju generacija žena – Mame, Bake i Unuke koje su žrtve patrijarhalnih obrazaca dovedenih do ekstrema te metaforično predočenih krvavim običajem jedne međimurske obitelji – svinjokoljom. Predstavu je režirala Marina Pejnović, a izvode Ljiljana Bogojević, Barbara Rocco i Dea Presečki.

Dva dana kasnije, 19. svibnja u 20 sati, također na Sceni Rogoz, slijedi izvedba nagrađivanog lutkarsko-dramskog projekta Tamare Kučinović za djecu i odrasle “Šapat duše”. Predstava se bavi izbjeglištvom i ksenofobijom kao jednima od ključnih političkih i etičkih problema ovog stoljeća, pritom otvarajući pitanje nejednakosti između protjeranih i onih koji slobodno oblikuju svoju egzistenciju. U predstavi igraju Filip Eldan, Nikša Eldan, Sunčana Zelenika Konjević, Sara Ipša i Marinko Leš.

Projekt “Uključi me kulturno” nastao je u suradnji s korisnicima Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije i HNK-a u Varaždinu, a dugoročno nastoji osvijestiti važnost prilagođavanja umjetničkih sadržaja osobama sa senzornim oštećenjima, potaknuti povećanje ponude i dostupnosti prilagođenog repertoara u kulturnim ustanovama te posljedično smanjiti diskriminaciju i potaknuti inkluzivnost i participaciju ranjivih skupina u kulturno-umjetničkim programima hrvatskih gradova.

Uključi me kulturno je na rasporedu 17. i 19. svibnja, 20 sati, Scena Rogoz (HNK u Varaždinu).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje