Povežite se s nama

U fokusu

Sporazum o suradnji potpisala još dva župana, Čačić najavio: imamo projekte, samo čekamo poziv Plenkovića

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu je danas održan radni sastanak petorice župana sjevernih županija: župana Bjelovarsko-bilogorske županije Damira Bajsa, Koprivničko-križevačke županije Darka Korena, Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, Međimurske županije Matija Posavca i domaćina, župana Varaždinske županije Radimira Čačića.

Nakon radnog sastanka potpisan je Sporazum o suradnji. Taj sporazum su prošle godine u lipnju već potpisali župani Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije, a danas su se pridružili i župani Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije.

Posavec: trebamo paket mjera za prerađivačku industriju

– Vlada Republike Hrvatske je predvidjela oko dvije milijarde eura za program razvoja Slavoniji i od Vlade očekujemo isto za više od 660.000 stanovnika sjeverne i središnje Hrvatske, koje ne dobivaju dovoljno ni sredstava, ni pažnje. Trećina hrvatskih građana govori kajkavski, a dvije trećine proračuna puni se upravo s tog područja na kojem se govori „kaj“ – rekao je domaćin, varaždinski župan Radimir Čačić.

Dodao je da je cilj današnjeg sastanka bio pripremiti se za razgovor s Vladom, s obzirom da je dogovoreno da će Vlada sa svoje strane analizirati projekte koje će predložiti Savjet za razvoj središnje i sjeverne Hrvatske, koji predstavlja pet županija koje su potpisale Sporazum.

– U kratkom vremenu očekujemo poziv Andreja Plenkovića. Mi smo s projektima spremni i cilj je ubrzati procese jer je, nažalost, dinamika realizacije projekata daleko od onoga što bi nas zadovoljilo – rekao je Čačić.

Župan Međimurske županije Matija Posavec osvrnuo se na projekte važne za pet županija.

– Krenuli smo s jednim velikim projektom koji povezuje Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku županiju i Međimursku županiju. Riječ je o željezničkoj pruzi od Čakovca do Zagreba. Vlada je potpisala Sporazum s Europskom investicijskom bankom u iznosu od 300 milijuna eura i veći dio tog novca bit će prugu. Sljedeće na čemu želimo raditi je zaštita dostojanstva naših radnika. Ministarstvo financija mora napraviti paket mjera za tekstilnu, obućarsku i drvno-prerađivačku industriju. Očekujemo da se malo više trgnu i Hrvatske ceste, jer cestogradnja je nešto za čim vapimo u ovim županijama. Imamo puno ideja i inicijativa te ćemo tako dugo biti dosadni središnjoj vlasti dok ne počne štititi interese ljudi gdje god oni živjeli – rekao je Posavec.

Koren: o Piškornici više ne želim reći ni jednu riječ

Koprivničko-križevački župan Darko Koren podsjetio je da je drugi veliki projekt značajan za sjevernu i središnju Hrvatsku projekt gospodarenja otpadom.

– Jedan od projekata koji su zajednički za nekoliko županija je taj famozni centar za gospodarenje otpadom Piškornica, o kojem više ne želim reći ni jednu riječ. Za našu županiju posebno je važan nastavak gradnje brze ceste od Križevaca prema Koprivnici, odnosno, projekt Podravske magistrale. Taj projekt izlazi iz okvira ove regije jer spaja krajnji istok zemlje sa zapadom, odnosno s Varaždinskom županijom – istaknuo je Koren.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs istaknuo je kako je važna suradnja sjevernih županija te je najavio suradnju na nizu gospodarskih, socijalnih i drugih projekata.

– Podržavamo investiranje u Slavoniju, no želimo da država stane i iza naših projekata. Mislim da zajedno možemo napraviti više i želimo da projekti važni za žitelje ovog kraja budu realizirani – rekao je Bajs.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar upozorio je da su plaće na sjeveru Hrvatske među najnižima u Hrvatskoj.

– Stalno se govori da su sjeverne županije razvijenije, da je veća zaposlenost i veći standard, no s druge strane smo svjedoci toga da u prerađivačkoj industriji imamo izuzetno niske plaće. Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija uspjela je sačuvati dio te industrije i imamo nešto višu zaposlenost nego ostatak Hrvatske, ali niske plaće – podsjetio je Kolar i podsjetio da je jedan od preduvjeta za razvoj infrastruktura.

U fokusu

HDZ i DP postigli dogovor o Vladi  predvođenoj i u 3. mandatu premijerom Andrejom Plenkovićem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Marko Milić, član pregovaračkog tima HDZ-a potvrdio je da je na današnjem sastanku postignuto suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana, a potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

U grahu pronađena polovica mrtvog štakora, Konzum je proizvod povukao iz prodaje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U konzervi smeđeg graha pronađena je polovica – štakora! Tvrdi to kupac koji se požalio udruzi za zaštitu potrošača.

Proizvođač konzerviranog smeđeg graha je talijanska tvrtka, a bio je na polici velikog trgovačkog lanca u Hrvatskoj. O svemu je javnost u utorak izvijestila potrošačka udruga “Halo, inspektore” koja je objavila i fotografije.

– Potrošač je taj nemili slučaj uredno reklamirao Konzumu koji mu (još kao ni nama) nije odgovorio. Potrošač ne traži nikakvo obeštećenje, ali sasvim sigurno neće više kupovati grah te tvrtke i tog branda.

Potrošač dva dana ne može pojesti ništa od bilo kakve hrane od sjećanja na smrad i doživljenog šoka nakon što je otvorena sporna konzerva – kažu iz “Halo, inspektore”.

Reagirali su iz Konzuma te su proizvod povukli s polica.

– Žao nam je zbog situacije koja se dogodila našem kupcu. Nastavno na zaprimljenu reklamaciju kupca, u koordinaciji s proizvođačem i svim nadležnim institucijama, poduzeli smo sve potrebne radnje sukladno internoj proceduri.

Obavijestili smo proizvođača i zatražili očitovanje. Iako u ovom trenutku ne raspolažemo svim potrebnim informacijama, u kontaktu smo s proizvođačem te smo iz predostrožnosti i s ciljem zaštite naših kupaca, na vlastitu inicijativu, navedenu seriju proizvoda povukli iz prodaje.

Dodatno, proveden je inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je Konzum proveo sve potrebne aktivnosti i provjere. Još jednom želimo izraziti naše žaljenje te ćemo svakako napraviti sve što možemo kako bi detaljno provjerili sve okolnosti i osigurali da se ovakve situacije ne ponavljaju.

Za sve ostale informacije u potpunosti smo na raspolaganju kupcima putem našeg besplatnog potrošačkog telefona 0800 400 000 ili maila [email protected] – odgovorile su Korporativne komunikacije Konzuma za Danicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje