Povežite se s nama

Međimurje

Prvi put hrvatski namještaj u finalu prestižnog natjecanja: tvrtka Sobočan među najboljima je u Europi

Objavljeno:

- dana

Hrvatski studio za dizajn i poduzeće za proizvodnju namještaja Sobočan iz Murskog Središća bio je finalist u natjecanju DesignEuropa awards sa svojim proizvodom The Performer MOVO, radnim stolom od iverice s kotačima koji je dizajnirao Jakov Fatović. To je prvi put da je hrvatska tvrtka dospjela u finale ovog prestižnog natjecanja.

Proizvod s kojim su se natjecali podsjeća na koncept „švicarskog noža”, pri čemu svaka početna površina ima određenu funkciju, npr. radnu ploču, ladicu, ormarić za spise, kutiju za olovke i stanicu za punjenje.

Radni stol ima radne ploče s obje strane, tako da ga dvije osobe mogu upotrebljavati u isto vrijeme.

Model predstavlja moderan i nenametljiv dizajn s detaljima prirodnog drva na unutarnjim površinama koji stvaraju topao i ugodan učinak pri otvaranju ladice ili odjeljka.

Hrvatska tvrtka natjecala se s dizajnima kao što je Smegov Full Automatic Espresso Coffee Machine iz Italije, koji je dobitnik nagrade za industriju, te slovenskim električnim izvanbrodskim motorom RemigoOne, koji je dobitnik nagrade za mala i nova poduzeća.

Nagradama DesignEuropa, koje organizira Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), odaje se priznanje za istaknute dizajne zaštićene kao registrirane dizajne Zajednice (RCD), kao i utjecajnim dizajnerima u tom području.

Postoje tri kategorije nagrada: za mala i nova poduzeća, industriju i životno djelo. Kategorija nagrada za životno djelo dodjeljuje se dizajnerima sa značajnim opusom proizvoda koje su razvili tijekom svoje karijere i koji su utjecali na područje dizajna.

EUIPO trenutačno registrira više od 100.000 dizajna godišnje, a od travnja 2003., kada je počeo upravljati tim pravom intelektualnog vlasništva, zaprimio je prijave za više od 1,6 milijuna registriranih dizajna Zajednice.

Njemačka je vodeća zemlja koja je štiti dizajne na razini EU-a, s ukupno više od 347.000 dizajna, a slijedi je Italija s 202.000 dizajna. Od 2003. Hrvatska je EUIPO-u prijavila 865 dizajna.

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Međimurje

Obavijest o početku priključenja na kanalizaciju u Goričanu – faza 1. prvi dio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Goričan obavijestila je da su Međimurske vode d.o.o. Čakovec započeti postupak za priključenje objekata na javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Goričanu za fazu 1- prvi dio, u skladu s važećim Općim uvjetima isporuke vodnih usluga Međimurskih voda d.o.o. od 28.12.2020. godine.

Od utorka, 19.03.2024. godine (ovisno o vremenu) su u Goričanu predstavnici Međimurskih voda d.o.o. obilaskom domaćinstva i prikupljali potrebne podatke i vršiti izradu skice budućeg priključka za objekte, a za potrebe sklapanja ugovora o priključenju na sustav javne odvodnje i korištenju usluga javne odvodnje i pročišćavanja.

Kada s predstavnikom Međimurskih voda građani dogovore položaj budućeg priključka na javni sustav odvodnje i dostavite potrebne podatke kopiju katastarskog plana i kopiju građevinske dozvole (ili izvatka iz gruntovnice) za nekretninu, a za određene korisnike gdje postoje usklađeni podaci iz katastra i gruntovnice, Međimurske vode d.o.o. su već pribavile potrebnu dokumentaciju).

Sklapanje ugovora o priključenju na javnu odvodnju održano je 13.05.2024. (ponedjeljak) u prostorijama društvenog doma Goričan, u razdoblju od 12 do 18 sati. Izvedba radova i priključak je besplatan za domaćinstva, dok će radove spajanja od kuće do priključka dogovarati i angažirati domaćinstva o svom trošku.

Za sklapanje ugovora potrebna je osobna iskaznica i OIB vlasnika nekretnine odnosno budućeg korisnika javne kanalizacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje