Povežite se s nama

Život i društvo

Nutricionist Hostić: Bučino ulje pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav, ali i na vanjski izgled

Objavljeno:

- dana

Koristite li bučino ulje svakoga dana u prehrani, tada ne samo da činite dobro za svoje zdravlje, nego i za svoj izgled.

Istaknuto je to danas, 20. ožujka, u Županijskoj palači u Varaždinu na predavanju o primjeni bučinog ulja u svakodnevnoj prehrani, koje je održao Davor Hostić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije. Ovaj nutricionist radi kao profesor savjetnik u Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi u Varaždinu.

– Bučino ulje ima izrazito visoku nutritivnu i biološku vrijednost, ali i gastronomsku jer se dobro spaja s različitim vrstama hrane. Obiluje mnogim antioksidativnim spojevima, spojevima s vitaminskim djelovanjem i, prvenstveno, esencijalnim masnim kiselinama. Po svojem sastavu apsolutno ne zaostaje za maslinovim uljem – rekao je Davor Hostić.

Napomenuo je da bučino ulje ima široki spektar djelovanja na naše zdravlje. – Pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav, na kolesterol, na povišeni krvni tlak. Isto tako, pozitivno djeluje na kognitivne sposobnosti, ali i na vanjski izgled čovjeka. Spektar dobrobiti je doista velik – istaknuo je nutricionist.

Zamjenik župana Tomislav Paljak je najavio da će uskoro biti predstavljena kuharica s receptima s bučinim uljem, kao i originalna boca.

– Uskoro ćemo prezentirati bocu za Varaždinsko bučino ulje, a punit će se isključivo uljem koje zadovoljava najviše i najstrože kriterije kakvoće. To je samo dio aktivnosti koje će bučino ulje dovesti na mjesto koje zaslužuje. Također, kao što znate, Varaždinsko zelje i Zagorski puran su postali brend s oznakom izvornosti na razini cijele Europske unije, dok je postupak zaštite za Varaždinski klipič u tijeku. Zaštititi želimo i Varaždinsko bučino ulje, koje ima specifični orašasti okus, a po svojem sastavu spada u kategoriju cjenjenijih, pa čak i ekskluzivnih ulja – rekao je zamjenik Paljak, koji je podsjetio da od ukupne proizvodnje buče u Republici Hrvatskoj 20 posto otpada na Varaždinsku županiju.

Svi posjetitelji danas su dobili pržene slane bučine koštice, koje je donirala obitelj Patrčević.

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje