Povežite se s nama

Život i društvo

Svečana procesija u Varaždinu povodom đakonskog ređenja Josipa Biškupa i Timoteja Inkreta

Foto: Varaždinska biskupija

Objavljeno:

- dana

Svečanim euharistijskim slavljem u varaždinskoj katedrali s obredom đakonskog ređenja na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice u subotu, 7. listopada, predsjedao je varaždinski biskup Bože Radoš.

Za đakone su zaređeni Josip Biškup iz Župe sv. Vida mč. u Varaždinu i Timotej Inkret iz župe sv. Jurja mč. u Maruševcu.

Prije mise, molitvenu pripravu za misu ređenja predvodio je predstojnik Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata Varaždinske biskupije vlč. Ivica Cujzek. Potom je uslijedila svečana procesija, objavila je Varaždinska biskupija.

Na početku misnog slavlja mons. Radoš rekao je kako su se danas svečanoj procesiji priključili Josip i Timotej. „Crkva se danas raduje s vama i na početku pozdravljam sve one koji su vas došli pratiti svojom molitvom“, kazao je biskup i pozdravio umirovljenog biskupa Mrzljaka, roditelje ređenika, njihove župne zajednice, župnike, Bogoslovno sjemenište, rektore, odgojitelje, duhovnike, bogoslove, svećenike te vjerni puk. Želeći protumačiti službu đakonata, u homiliji je biskup Radoš iscrpno „lomio“ Božju riječ koju su izabrali izabranici, a koja je upućena preko proroka Jeremije, Djela apostolskih te iz evanđelja.

Na misnom slavlju koncelebrirali su umirovljeni biskup Josip Mrzljak, generalni vikar mons. Antun Perčić, vikar za kler Varaždinske biskupije preč. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. Željko Faltak, prefekti u Bogosloviji vlč. Josip Đurin i vlč. Toni Potrebić, duhovnici vlč. Ivan Grbešić, vlč. Mato Pavlović i vlč. Andrija Miličević, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković te dvadesetak drugih svećenika. U slavlju je sudjelovala cijela zajednica Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, a pjevanje je predvodio Zbor mladih Varaždinske biskupije te zbor Via iz Župe sv. Vida.

Život i društvo

LAG-a Mura – Drava u cijelosti isplatio sredstva za 19 projekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Adrenalinsko-rekreacijskom centru Pozoj u Donjoj Dubravi u srijedu, 22. svibnja, održana je 32. sjednica Skupštine Lokalne akcijske grupe Mura – Drava, na kojoj je predsjednik ove lokalne akcijske grupe Mario Moharić posebno istaknuo kako je protekla, 2023. godina, bila plodonosna i iznimno uspješna za LAG Mura – Drava.

-Prošle smo godine usvojili važne dokumente za funkcioniranje LAG-a Mura – Drava. Izradili smo i usvojili novu Lokalnu razvojnu strategiju LAG-a Mura – Drava za razdoblje od 2023. do 2027. godine, u kojoj su definirane razvojne vizije, ciljevi te opis intervencija koje će se financirati u novom programskom razdoblju. Krajem prošle godine sklopili smo i ugovor s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju o financiranju u novom programskom razdoblju, za koje nam je odobreno više od milijun i 809 tisuća eura. To je više nego u proteklom razdoblju, a ako taj iznos podijelimo na 25.832 stanovnika koliko ih živi na području našeg LAG-a, po dobivenim sredstvima u odnosu na broj stanovnika mi smo u samom vrhu među lokalnim akcijskim grupama u našoj zemlji. Nastavili smo aktivnosti kojima smo unapređivali kvalitetu života ljudi na području našeg LAG-a, u čemu smo bili vrlo uspješni – istaknuo je na Skupštini predsjednik ove lokalne akcijske grupe Mario Moharić.

Izvješće o radu LAG-a u 2023. godini na sjednici je podnio Mihael Ružić, voditelj Lokalne akcijske grupe Mura – Drava.

-Prošle godine smo nastavili provoditi Podmjere 19.1., 19.2., 19.3. i 19.4 iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Primjerice, u cijelosti smo isplatili sredstva za 19 projekata, čiji su korisnici bili obiteljska poljoprivredna gospodarstva i jedinice lokalne samouprave na području našeg LAG-a. Sredstvima LAG-a Mura – Drava tako je 14 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava moderniziralo svoju proizvodnju kroz opremanje ili povećanje proizvodnih kapaciteta, a potpuno smo isplatili i šest projekata jedinica lokalne samouprave kojima je poboljšana infrastruktura u naseljima na njihovom području. U proteklom programskom razdoblju LAG Mura – Drava isplatio je više od 1,2 milijuna eura bespovratnih sredstava našim poljoprivrednicima te jedinicama lokalne samouprave – naglasio je Mihael Ružić u izvješće o radu LAG-a Mura – Drava za 2023. godinu, koje je usvojeno jednoglasno.

Na skupštini je posebno istaknut međuteritorijalni projekt suradnje – Okusi domaće, kojim je LAG Mura – Drava, kao jedan od projektnih partnera, promicao kulturnu i kulinarsku baštinu Međimurja. U okviru tog projekta tiskana je i monografija – Međimurska gibanica, a tijekom 2023. godine tiskana je i kuharica – Slatko z Međimurja, u kojoj je objavljeno 10 recepata tradicionalnih međimurskih slastica.

LAG je tijekom prošle godine provodio i projekt – Skrivena blaga ruralnog turizma, a u cijelosti je završio transnacionalni projekt suradnje – Naša Drava, kojeg je provodio zajedno s partnerima iz Slovenije.

Lani je ova lokalna akcijska grupa, kao vodeći partner, u suradnji s Općinom Donja Dubrava, Turističkom zajednicom Međimurske županije te sa slovenskim partnerima – Općinom Zavrč i Razvojnom agencijom Slovenske gorice, pripremila i projekt – Zlatarske avanture, koji je prijavljen na program Interreg Slovenija – Hrvatska 2021. – 2027.

Na skupštini je jednoglasno usvojeno i financijsko izvješće LAG-a Mura – Drava za 2023. godinu.

Predsjednik ove lokalne akcijske grupe Mario Moharić najavio je kako su već u pripremi novi natječaji za obiteljska poljoprivredna gospodarstva te za jedinice lokalne smaouprave, koje će LAG Mura – Drava raspisati već na jesen ove godine. 

Nastavite čitati

Život i društvo

Uspjesi i suradnja na EU projektima obilježili svibanj u VI. osnovnoj školi Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom svibnja VI. osnovna škola Varaždin ostvarila je zapažene uspjehe i sudjelovala u međunarodnim projektima.

Na 1. Eurokvizu učenika osnovnih škola Varaždinske županije, koji je održan 7. svibnja 2024. u kongresnoj dvorani hotela Minerva Varaždinske Toplice, učenici VI. osnovne škole osvojili su izvrsno 1. mjesto. Sudjelovali su Katarina Kajić, Bartol Vusić, Vinka Cokarić i Vito Fran Škvorc, predvođeni mentoricom Tinom Ivčić, učiteljicom engleskog jezika. Ova aktivnost bila je jedna od mnogih u organizaciji Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije kojima se obilježio Dan Europe. Koordinacija je za predstavnike škola pripremila prigodni program koji je uključivao i nagradni kviz o Europi za učeničke timove. Pitanja su tematski vezana za europsku povijest, kulturu, običaje, geografiju, sport, glazbu te poznate Europljane. Kviz se odvijao u dva kruga, a pobjednici su osvojili vrijedne nagrade. Želja članova Koordinacije bila je da Dan Europe protekne u druženju, edukaciji i toleranciji.

U periodu od 12. do 17. svibnja 2024. VI. osnovna škola bila je domaćin učiteljima i učenicima iz Češke u sklopu akreditiranog Erasmus+ projekta pod nazivom „There is no planet B“. Učenici iz Češke održali su šest različitih predavanja učenicima od 5. do 8. razreda, ali i prisustvovali nastavi učitelja VI. osnovne škole. Teme koje su učenici prezentirali dotaknule su se održivog razvoja, klimatskih promjena, pčela te globalnog zatopljenja. Razmjena je doprinijela stjecanju novih prijateljstva i nastavku dugogodišnje suradnje između škola, a planiran je i uzvratni posjet.

 Uspješan mjesec zaključen je Glazbenim susretima – zajedničkim koncertnom VI. osnovne škole i Osnovne škole ljudski vrt iz Ptuja koji se održao 21. svibnja. Nastavak je to dugogodišnje suradnje, ali i početak novog projekta u područja razvoja kulture. Prije samog početka koncerta goste iz Slovenije, učenike i učitelje pozdravio je ravnatelj Mario Stančić. Publici se pozdravima obratila i Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica Osnovne škole Ljudski vrt koja je istaknula izvrsnu suradnju dviju škola, ali i najavila nastavak novih susreta. Publici su se pozdravima obratile i Danijela Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina te saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora. Svi govornici pohvaljuju ovu inicijativu prijateljskih škola, a najavljen je i projekt učenja slovenskog jezika u VI. osnovnoj školi.

Goste su na slovenskom jeziku pozdravili i voditelji programa, učenici Rosa Minđek i Stjepan Canjuga. Bogat glazbeni program uključivao je izvedbe školskih zborova obje škole. Voditelj mješovitog pjevačkog zbora i instrumentalnog ansambla OŠ Ljudski vrt je Tomaž Mohorko, dok je voditeljica zbora VI. osnovne škole Tena Glavak, učiteljica glazbene kulture. Voditelji školskog benda su Damir Tomičić i Tomislav Herceg.

Poseban trenutak koncerta bile su posljednje dvije izvedbe jer su zborovi udružili snage i zajednički izveli pjesme Ne čakaj na maj i Pjesmu mira. 

Nakon koncerta uslijedilo je druženje učenika i učitelja, a učenicu su dobili priliku i zaplesati naše tradicijske plesove. Veselimo se sljedećem susretu u Osnovnoj školi Ljudski vrt koji je najavljen za ožujak iduće godine – poručuju iz škole.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje