Povežite se s nama

U fokusu

Županija kupuje atraktivni dvorac Šaulovec i otvara ga za građane?

Objavljeno:

- dana

Dobije li varaždinski župan Radimir Čačić zeleno svjetlo na sjednici Županijske skupštine, Varaždinska županija mogla bi postati novi vlasnik dvorca Šaulovca u Črešnjevu!

U Varaždinskoj županiji potvrdili su nam da će varaždinski župan predložiti da se na dnevni red sjednice Županijske skupštine koja će biti održana ovog mjeseca uvrsti prijedlog o kupnji atraktivnog dvorca u kojem je živio kontroverzni zagorski tajkun Ivan Hudoletnjak, uz kojeg su bile vezane brojne afere. Među najpoznatijima je navodni šverc rezervnih dijelova za helikoptere i avione u vrijeme Domovinskog rata, kao i sporna privatizacija propale tvrtke PPI Varaždinka.

Za ili protiv?

Još od 11. ožujka 2016. godine, kada je Hudoletnjak umro, postavlja se pitanje tko će postati vlasnik ovoga atraktivnog zdanja iz kojeg je navodno, prema pričanjima mještana, samo dva dana nakon njegove smrti odneseno sve što je vrijedilo. Trgovački sud u Varaždinu je 12. rujna 2017. donio zaključak o prodaji dvorca. Procijenjen je na 8.102.657,85 kuna i na prvoj dražbi nije prodan. Na drugoj dražbi moći će se kupiti za dvostruko manje: 4.051.328,93 kune.

– U slučaju dvorca Šaulovec interes javnosti je neupitan i tako vrijedan objekt ne može se prepustiti igri privatnih interesa – tvrdi Čačić

Sukladno Statutu Varaždinske županije, o stjecanju nekretnina čija vrijednost prelazi milijun kuna odlučuje Skupština Varaždinske županije, kojoj će biti upućen prijedlog o kupnji dvorca Šaulovca. Kako će vijećnici reagirati s obzirom na to da na račun Varaždinske županije još nije sjelo 32,5 milijuna kuna koje Ministarstvo znanosti i obrazovanja treba isplatiti Varaždinskoj županiji za projekte javno-privatnog partnerstva (JPP), vidjet će se na sjednici Županijske skupštine. No, pojedini mediji navode da ova ideja neće proći glatko kod HDZ-a, koji je koalicijski partner Reformista u Varaždinskoj županiji.

– Nakon što nam netko prezentira taj projekt zauzet ćemo stav o tome treba li i pod kojim uvjetima kupiti dvorac Šaulovec – komentirao je ove navode predsjednik županijskog HDZ-a Anđelko Stričak.


Zadnji vlasnik Šaulovca bio je kontroverzni Ivan Hudoletnjak

To što u županijskoj blagajni trenutno nedostaje 32,5 milijuna kuna duga za JPP neće biti problem, poručuju iz Varaždinske županije.
– U slučaju kupnje dvorca Šaulovca sredstva bi se osigurala kreditom ako do trenutka uplate ne dođe do povrata duga države – poručuju.

Župan Radimir Čačić pak ističe kako je bolje da dvorac bude dostupan javnosti nego u rukama privatnika.
– Dvorac Šaulovec je izuzetno atraktivan, vrijedan ambijentalno i arhitektonski te građevinski najbolje očuvan objekt te kategorije u Varaždinskoj županiji. Sve to što se danas zaboravlja su prije 30 godina platili i obnovili građani Varaždina. U slučaju dvorca Šaulovec interes javnosti je neupitan i tako vrijedan objekt ne može se prepustiti igri privatnih interesa. Smatramo da dvorac Šaulovec i park koji ga okružuje trebaju biti dostupni javnosti i u javnoj funkciji za građane Varaždinske županije i neupitna turistička atrakcija. Kad je u pitanju krajnja namjena kompleksa, trebalo bi se barem djelomično vraćati uloženo ili prihodovati koliko je potrebno za održavanje, primjerice ekskluzivnim ugostiteljskim, izložbenim prostorom i slično, kandidirajući pojedine projekte na razini države, kao i na razini Europske unije – rekao je varaždinski župan.

Nemaju novce

I u Općini Beretinec, na čijem je području dvorac Šaulovec i koja ima prvenstvo u ostvarenju prava prvokupa u odnosu na Županiju, smatraju da ga treba otvoriti građanima.
– Iskreno, meni je najvažnije da na vratima nema table “Privatan posjed” ili “Zabranjen ulaz”. Mislim da je važno da se dvorac uredi i otvori za javnost – rekao je načelnik Igor Kos.

Atraktivan dvorac još prije dvije godine zapeo je za oko i toj općini. Predlagali su da se Šaulovec izvlaštenjem izdvoji iz stečajne mase i uz unaprijed definirana prava i obveze preda na upravljanje Općini na komercijalno korištenje. Kos je tada izjavio da su već razgovarali s potencijalnim investitorima koji su zainteresirani da u dvorcu otvore hotel, a Ministarstvu kulture su uputili službeni zahtjev.

– Odgovor na naš zahtjev nikad nismo dobili. Dvorac je u međuvremenu stavljen na dražbu, a iako imamo prvenstvo u ostvarenju prava prvokupa u odnosu na Županiju, nemamo novaca da kupimo dvorac Šaulovec – rekao je Kos.

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje