Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinski ortopedi obavili prvu operaciju ugradnje endoproteze ramena i smanjili bol pacijentici

Objavljeno:

- dana

Zbog teškog oštećenja ramena, odnosno artroze humeroskapularnog zgloba ramena, u varaždinskoj Općoj bolnici obavljena je operacija ugradnje endoproteze za rame.

Operacijski zahvat predvodio je dr. sci. Hrvoje Pitlović, dr. med. spec. ortoped iz Opće bolnice “Dr. Josip Benčević” iz Slavonskog Broda, koji iza sebe ima već više operacijskih zahvata takve vrste. Varaždinski tim činili su varaždinski ortopedi Stanislav Mlakar, Ana Magdalenić i Marko Labaš.

Bilo je ugradnje endoproteze za rame i prije, ali…

Valja spomenuti kako ovo nije prva ugradnja endoproteze za rame u varaždinskoj bolnici. Naime, varaždinski kirurzi-traumatolozi već su u nekoliko navrata obavili ugradnju endoproteze za rame, i to kod fraktura proksimalnog humerusa (gornji dio nadlaktične kosti), ali je sada po prvi put napravljen operacijski zahvat ugradnje endoproteze za rame zbog degenerativne bolesti, odnosno zbog artroze ramenog zgloba.

– Pacijentica Zlata Krklec u našu se ambulantu javila s jakim, nepodnošljivim bolovima u desnom ramenu. Radiološkom obradom ramena dijagnosticirala se teška artroza ramenog zgloba. Osim bolova, takvo rame ima i dosta ograničenu funkciju te ljudi imaju problema kod oblačenja i svlačenja odjeće, dosta su ograničene neke radnje s rukom pa imaju problema kod pranja kose i češljanja. Ovakvom vrstom operacijskog zahvata mi smo učinili dvije stvari: bitno smo smanjili bol kod pacijentice, u biti takvo rame može biti i bezbolno, a na kraju će doći i do bitnijeg poboljšanja funkcije u tom ramenu – istaknuo je Stanislav Mlakar, dr. med. spec. ortopedije.

Ovakvom vrstom operacijskog zahvata varaždinski ortopedi zaokružuju priču kada je riječ o ugradnji umjetnog kuka, koljena i ramena. Naime, nakon kuka i koljena rame je treći zglob po učestalosti ugradnje umjetnog zgloba.

– Možemo se pohvaliti višegodišnjim znanjem i iskustvom ugradnje umjetnog kuka i koljena. Kod ramena je drugačija priča. Pacijenti još nisu upoznati s mogućnostima operacijskog liječenja ramena te u kojoj mjeri takvo liječenje može poboljšati funkciju oštećenog ramena. Međutim, potreba je sve više, indikacije se proširuju i mi smo spremni odgovoriti na ovakvu vrstu izazova. Na taj način možemo reći da u varaždinskoj bolnici zaokružujemo priču kada se radi o ugradnji proteza kuka, koljena i ramena – dodao je dr. Mlakar.

Pacijentica Krklec: Ništa me više ne boli, preporođena sam!

Ovakvom vrstom operacijskog zahvata varaždinska bolnica dokazala je da stoji rame uz rame većim kliničkim centrima u Hrvatskoj.

Pacijentica Krklec istaknula je da nije mogla spavati, kao ni pronaći pravi položaj za ležanje zbog nepodnošljivih bolova u ramenu.

Kad sam vidjela da to nikamo ne vodi, odlučila sam se za operaciju. Znala sam da se prepuštam u dobre liječničke ruke, operacija je uspjela i ja se osjećam izvrsno. Ništa me više ne boli, ne moram čak ni trošiti lijekove protiv bolova, a zahvaljujući fizikalnim vježbama osjećam se preporođeno. Vidjet ćemo kako će se sve dalje razvijati, ali ja se nadam najboljem – optimistična je Krklec.

 

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje