Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Toplički vatrogasci pokazali izvanrednu spremnost

Objavljeno:

- dana

U organizaciji Vatrogasne zajednice Varaždinke Toplice, u subotu je održana javno pokazna vježba pod nazivom „Bernarda 2023”, na objektima u sklopu pansiona i hotela.

U vježbi je sudjelovalo sedam dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Grada Varaždinskih Toplica; DVD Varaždinske Toplice, DVD Vrtlinovec, DVD Drenovec, DVD Donja Poljana, DVD Leskovec, DVD Tuhovec i DVD Grešćevina.

Hrabri vatrogasci su još jednom potvrdili svoju izvanrednu spremnost i odgovornost u suočavanju s različitim izazovima, potencijalnim katastrofama i nesrećama. Vježba je pokazala ne samo njihovu opremljenost, već i izvanredno ljudstvo, što je ključna komponenta u njihovoj sposobnosti da gase požare, spašavaju ljude, životinje i štite imovinu ugroženu požarom, poplavom, potresima i u drugim katastrofama.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica, gospođa Dragica Ratković, izrazila je duboku zahvalnost i ponos prema dobrovoljnim vatrogascima i vatrogaskinjama.

– Oni se nesebično posvećuju svom pozivu i riskiraju vlastite živote kako bi osigurali sigurnost građana. Njihov predan rad i pripravnost omogućuju građanima da mirno spavaju znajući da su zaštićeni. Grad Varaždinske Toplice uvijek je spreman pomoći svojim vatrogascima, kako u nabavci opreme, tako i na druge načine i činit ćemo to i u budućnosti u znak potpore, ali i zahvalnosti za sve ono što vatrogaskinje i vatrogasci čine za nas. Ponosno stojimo uz njih i podržavamo njihovu neprocjenjivu službu – izjavila je gradonačelnica Ratković.

Pokazna vježba istaknula je važnost Vatrogasne zajednice i njezinih članova u očuvanju sigurnosti i dobrobiti lokalne zajednice.

Život i društvo

Ovo je Whispers, stigao je iz Španjolske, a već je počeo svoju obuku u HGSS-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija snažan je saveznik Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – stanici Čakovec, što dokazuje i 16. svibnja potpisan sporazum koji je članovima ove Stanice HGSS-a omogućio nabavu nove snage – potražnog psa.

Sporazum su uz prisustvo posebnog “svjedoka”, psića nazvanog Whispers, potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnik HGSS-ove Stanice Čakovec Neven Putar.

Radi se o psu pasmine australski govedarski pas, vrijednom 2.177,50 eura, preuzetom iz Centra de cria de perros – Paolo Coletta, uzgajivačnice u španjolskom gradu Valenciji. Mladi pas već je uključen u specijalnu obuku za pronalaženje osoba u planinskim i teško pristupačnim terenima, kao i u urbanim sredinama, odnosno područjima pogođenim potresima i drugim nepogodama.

Župan Posavec ističe neprocjenjivu ulogu članova HGSS-ove Stanice Čakovec u zajednici, ali i na široj razini, kada je o sigurnosti riječ. Njihova osposobljenost je iznimna o čemu svjedoče zahtjevne međunarodne misije spašavanja u kojima su sudjelovali, o čemu je Posavec rekao: „Članovi HGSS-ove Stanice Čakovec spadaju u nezamjenjiv dio snaga Međimurja koje skrbe o sigurnosti stanovništva u najdelikatnijim trenucima. Naše poštovanje im iskazujemo konkretnom podrškom u cilju jačanja njihovih kapaciteta i resursa“.

Pročelnik Neven Putar zahvalio je Međimurskoj županiji i županu na podršci, naglasivši da su potražni psi važan, dodatni resurs za učinkovito reagiranje u slučajevima nesreća i potražnih akcija: „Iskustvo je pokazalo da su upravo potražni psi neprocjenjivi u mnogim misijama spašavanja, čime omogućavaju učinkovitiji odgovor ljudi u akciji.“

Podsjetimo, početkom ove godine uginuo je 12-godišnji pas Jazzy. Sa svojim je vodičem Nevenom Putarom život posvetio traganju i spašavanju unesrećenih.

U završnoj fazi je i uređenje zgrade Regionalnog centra HGSS-a u Čakovcu, na prostoru bivše vojarne, u kojem će se vršiti i obuke, a Međimurska županija je darovala objekt te financijski pomaže uređenje. Za ovu godinu, u županijskom proračunu je osigurano 40.000 eura HGSS-ovoj Stanici Čakovec, od čega je 30.000 eura namijenjeno završetku investicije u Regionalnom centru, a ostatak sredstava bit će utrošen na redovnu djelatnost.

Nastavite čitati

Život i društvo

Rasvijetljeni sportski tereni u Gredi i Druškovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je posljednjih godina učinkovita LED rasvjeta zasvijetlila na sportskim terenima u naseljima Maruševec, Novaki, Jurketinec, Čalinec i Donje Ladanje, u minulim su tjednima završeni radovi na osvjetljavanju malonogometnih igrališta kod područnih škola u Gredi i Druškovcu.

Općina Maruševec iz godine u godinu izdvaja proračunska sredstva u cilju poboljšanja sportske infrastrukture na svom području ne bi li na taj način potaknula što veći broj građana na bavljenje sportom, rekreaciju i treniranje.

Ove su godine na red došli tereni u sklopu područnih škola u Gredi i Druškovcu, koje učenici kroz dan koriste za provođenje programa tjelesne i zdravstvene kulture, vikendima nogometaši za utakmice malonogometne lige, a od sada je sportašima omogućeno korištenje terena u večernjim i noćnim satima.

– Riječ je o investiciji vrijednosti 17.000 eura koje je Općina Maruševec ove godine namijenila Osnovnoj školi Gustav Krklec Maruševec da bi igrališta kod područnih škola opremila dugo očekivanom i potrebnom LED rasvjetom. Svake godine izdvajamo značajna proračunska sredstva za modernizaciju i održavanje sportske infrastrukture u našem vlasništvu. Veseli me što mladi po postavljanju rasvjete više vremena provode na sportskim terenima i nadam se da će tako biti i ovdje – rekao je prilikom obilaska igrališta u Gredi i Druškovcu načelnik Općine Mario Klapša.

Greda

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje