Povežite se s nama

Život i društvo

Nedeljko Vukalović u novoj ulozi dopredsjednika CTIF-a zastupao HVZ u Welsu

Objavljeno:

- dana

U Welsu, Austrija, u Glavnoj vatrogasnoj postaji grada Welsa, 25. studenoga održana je godišnja sjednica Međunarodnog odbora za vatrogasna natjecanja CTIF-a.

Sjednicu je vodio voditelj Odbora za vatrogasna natjecanja Klaus Pilo Franke, a sjednici su prisustvovali članovi Odbora iz 14 zemalja. Ispred Hrvatske vatrogasne zajednice istoj je nazočio Nedeljko Vukalović, član tog odbora.

Podsjećamo, Nedeljko Vukalović je predsjednik DVD-a Novi Marof, Vatrogasne zajednice Novi Marof i Vatrogasne zajednice Varaždinske županije. Ovaj put imao je i novu ulogu kao dopredsjednik CTIF-a zadužena za koordinaciju rada između komisije za natjecanje i izvršnog odbora CTIF-a.

Na sjednici su podnesena izvješća od strane voditelja međunarodnog vatrogasnog natjecanja Eduarda Kammerera, od strane voditelja komisije za vatrogasnu mladež i voditelje vatrogasne mladeži Jörna Hendrika Kuinke, raspravljalo se o novoj komisiji za vatrogasni sport, dobivene su informacije o nadolazečem međunarodnom natjecanju vatrogasne mladeži u Italiji 2024. godine i drugo.

Isto tako na ovoj sjednici je vođena prva rasprava o izmjenma pravilnika o tradicionalnom vatrogasnom natjecanju odraslih, te je dogovoreno da bi isti trebao biti usuglašen i dogovoren najkasnije do 2025 godine.

Život i društvo

Potpisan ugovor za modernizaciju javne rasvjete u Novoj Vesi Petrijanečkoj i Zelendvoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec te direktorica tvrtke ELDA PROJECT d.o.o. Ljerka Eldas potpisali su ugovor za “Modernizaciju javne rasvjete općine Petrijanec – Faza IV” u ukupnoj vrijednosti 81.197,81 eura.

– Ovim projektom rekonstrukcije sustava javne rasvjete u Općini Petrijanec, primjenom mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja izvršiti će se, uz nerazvrstane ceste u naselju Majerje (Ulica Matije Gupca) i Nova Ves Petrijanečka (Ulica Florijana Bobića, Ulica Hinka Krizmana, Kratka ulica, Vidovečka ulica, Ulica Ljudevita Gaja i Ulica Rade Končara) te Zelendvor (Ulica grofova Bombelles i Ljudevita Gaja), zamjena dotrajalih svjetiljaka sa svjetiljkama koje su ekološki i energetski usuglašene s važećim zakonskim regulativnim normama. Ukupni broj svjetiljki koje će se zamijeniti je 187 komada, a do sada je na području Općine ugrađeno ukupno 582 ekološki i ekonomski prihvatljivih rasvjetnih tijela. Nakon ovog projekta imat ćemo sva naselja pokrivena LED rasvjetom i svaki betonski stup dobit će svoje rasvjetno tijelo što će zasigurno povećati sigurnost u prometu za sve sudinike – rekao je načelnik Posavec

Za navedene radove odobrena su sredstva te potpisan ugovor s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u vrijednosti 56.000 eura za projekt naziva “Sanjenje okolišnih i infrastrukturnih nejednakosti na području Općine Petrijanec, ulaganje u igralište, rasvjetu i LED rasvjeta Faza IV” prema Programu za unaprjeđenje infrastrukture.

Drugi dio projekta, prijavljen također u ovo sufinanciranje, je ulaganje u igralište vrijednosti 36.104 eura s PDV-om i stručnim nadzorom.

Ciljevi projekta su uštede u potrošnji električne energije te povećanje energetske učinkovitosti, smanjenje emisije CO2, eliminacija svjetlosnog onečišćenja, smanjenje troškova i povećanje prosječne osvijetljenosti.

Nastavite čitati

Život i društvo

Plenković dostavio Saboru popis ministara, Damiru Habijanu Ministarstvo pravosuđa i javne uprave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mandatar i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak navečer dostavio je Hrvatskom saboru popis ministara i program nove Vlade o kojima će u petak raspravljati i glasati saborski zastupnici.

Plenković će predložiti Saboru izglasavanje 18 članova nove Vlade, među kojima su tri ministra iz kvote Domovinskog pokreta, dok HDZ-ovi ministri većinom ostaju isti, a jedno novo lice je Tonči Glavina na čelu Ministarstva turizma i sporta, piše nacional.hr.

Ministarstvo poljoprivrede kojemu se u nazivu dodaju šumarstvo i ribarstvo u novoj Vladi preuzima Domovinski pokret, a dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković bit će na čelu novog Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Dosadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan seli u Ministarstvo pravosuđa i javne uprave, kojem se dodaje i digitalna transformacija dok se Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dijeli na dva resora od kojih gospodarstvo pripada DP-u.

Resor zdravstva nastavlja voditi Vili Beroš, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, obrane Ivan Anušić, unutarnjih poslova Davor Božinović, vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na čelu Ministarstva financija bit će i dalje Marko Primorac, Radovan Fuchs ostaje ministar obrazovanja, znanosti i, novo dodanih, mladih, Marin Piletić ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a Šime Erlić ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Nina Obuljen Koržinek, Tomo Medved i Oleg Butković, koji su s Plenkovićem u Vladi od samog početka već osam godina, ostaju na istim ministarskim pozicijama. Obuljen Koržinek kao ministrica kulture i medija, Medved kao ministar hrvatskih branitelja, a Butković kao ministar mora, prometa i infrastrukture. Butković je bio i u vladi Tihomira Oreškovića pa je tako i najdugovječniji ministar.

Prema prijedlogu mandatara, novoosnovano Ministarstvo demografije i useljeništva vodit će Ivan Šipić, po struci vjeroučitelj koji je bivši član HDZ-a; ministar poljoprivrede bit će Josip Dabro, glavni tajnik i predsjednik vukovarsko-srijemskog DP-a dok Ministarstvo gospodarstva preuzima Ante Šušnjar, odvjetnik iz Zagreba, član predsjedništva DP-a i Suda časti te jedan od osnivača te stranke.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje