Povežite se s nama

U fokusu

Novo dječje igralište u Ludbregu, vrijedno pola milijuna kuna ima i skupa igrala za invalide

Objavljeno:

- dana

Ludbreg je od danas rijedak grad u Varaždinskoj županiji sa dječjim igralištem prilagođenim osobama s invaliditetom.

Tako se i djeca s poteškoćama u kretanju mogu družiti s vršnjacima.

– Ludbreška udruga “Sunce” okuplja stotinjak djece s psihičkim i fizičkim poteškoćama, koja nisu samo iz Grada Ludbrega, nego s područja cijele bivše Općine Ludbreg. Jako dobro surađujemo sa Suncem i nastojim djecu što više integrirati među njihove vršnjake. I ovo igralište je prilog toj dobroj suradnji – rekao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, otvarajući igralište.

Grad Ludbreg se dobro brine o dječjim igralištima pa tako u Gradu danas nema više niti jednog neuređenoga igrališta. Sva ona su dotjerana i opremljena kroz zadnje četiri godine. Gradonačelnik Bilić kaže da je to u skladu s opredjeljenjem Ludbrega za djecu na prvom mjestu.

Također, Grad je uložio i u nova igrališta.

Dječje igralište, fitnes park, sportski teren…

– Tako ćemo nastaviti i dalje. Jedno igralište ćemo preseliti s postojeće na novu lokaciju, a novi zahtjevi za dodatnim igralima stižu nam iz svih mjesnih odbora. Osim djeci, takva su uređena igrališta jako potrebna i roditeljima zbog svijesti da im se djeca imaju gdje sigurno igrati – rekao je gradonačelnik Bilić novinarima, nakon što je osobno prvu grupu djece uveo u ograđeno igralište na gradskoj livadi uz Srednju školu Ludbreg.

Na istoj se lokaciji nalazi i ludbreški fitnes park na otvorenom, a uskoro će tu biti postavljeni i nogometni golovi te se urediti sadržaji za mame i tate, da niti njima ne bude dosadno dok čekaju djecu.

– S fitnes parkom i sportskim igralištima namjeravamo podignuti svijest mladih o kvaliteti zdravog života uz bavljenje sportom.

Igrališta ne žele širiti na dio livade u vlasništvu Hrvatskih voda, iako je tamo nekoliko drveta koji prostor daju ugodnu hladovinu.

– Ne želimo se brinuti da će nam jednoga dana netko doći i tražiti da se preselimo. Ovako smo sigurno da je to naše i da će se na tom prostoru ludbreška djeca i u budućnosti tu baviti sportom.

U novo igralište su zajedno uložili Grad Ludbreg i Ministarstvo regionalnog razvoja – Ministarstvo je sudjelovalo sa 150 tisuća kuna dok je Grad Ludbreg uložio dodatnih 350 do 400 tisuća kuna.

Sudeći prema demografskoj slici Ludbrega, igrališta su dobra investicija i neće biti prazna. Lani je osnovna škola upisala jedan razred prvašića više, a jednako se očekuje i u jesen. –Godišnje se rađa stotinjak djece, a raduje me da sve više mladih obitelji dolaze u Ludbreg jer su ga izabrali za mjesto života. Nadam se da će sljedeći popis stanovništva pokazati da smo počeli „rasti“, – zaključio je Dubravko Bilić.

Reciklažno dvorište za čist i zdraviji grad

Ludbreg kao Grad prijatelj djece ima obavezu brinuti i o tome da ona odrastaju u 
što zdravijoj sredini, s visokim ekološkim standardima. Zbog toga je Grad je 
započeo i izgradnju reciklažnog dvorišta, vrijednom oko pet milijuna kuna.

To je drugi veliki projekt koji se tiče otpada u Ludbregu, nakon inovativne 
sanacije odlagališta otpada, Meka, na kojemu je Grad „izgradio“ brdo s dječjim 
igralištem.

Dvorište će biti gotovo s krajem srpnja. 
– S otvaranjem reciklažnog dvorišta ispuniti ćemo ciljeve koje je država stavila 
pred nas: razvrstavanje 50 posto otpada. Na kvalitetan će se način zbrinjavati 
dvadesetak vrsta otpada, umjesto da se baca u prirodu. Zbrinjavanje otpada mora u 
Ludbregu postati uvriježena praksa – rekao je gradonačelnik Ludbrega, Dubravko 
Bilić.  

Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta ”Meka” u Ludbregu provodi se kroz 
Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.  te sufinancira 
bespovratnim sredstvima iz Europske unije.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje