Povežite se s nama

Život i društvo

Koncertom Lidije Horvat Dunjko poznata muzikologinja Zdenka Weber obilježila 45 godina rada i djelovanja

Objavljeno:

- dana

Županijska palača postaje poprište društvenog života u Varaždinu.

Nakon nekoliko odrađenih humanitarnih aktivnosti, jučer je u Skupštinskoj dvorani koncertom sopranistice Lidije Horvat Dunjko, 45 godina rada i djelovanja obilježila poznata hrvatska muzikologinja Zdenka Weber.

– Ovim događanjem počinje otvaranje sezone kulturnih zbivanja u Županijskoj palači. Prateći rad gospođe Weber shvatila sam kako se radi o iznimnoj osobi koja je, osim u svojoj struci, veliki dio radnog vijeka odradila i u diplomaciji te je s te pozicije promovirala naš grad i našu Županiju. Organizacija ovoga koncerta je samo mali dio zahvale za njezin predani rad i za sve što je postigla. Želim joj puno sreće i uspjeha u daljnjim aktivnostima, jer je naša Zdenka itekako aktivna – rekla je Natalija Martinčević, posebna savjetnica varaždinskog župana.

Uz nju, događaju su prisustvovali zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin, predsjednik Županijske skupštine mr. sc. Alen Runac, saborski zastupnik Mario Habek, poznati hrvatski operni pjevač Ronald Braus, baletni umjetnik Dinko Bogdanić, te niz profesora glazbene umjetnosti i kulture kao i mnogi drugi.

O Zdenki Weber govorio je mr.sc. Ernest Fišer, publicist i književni kritičar koji je naglasio da se radi o našoj sugrađanki koja je još za života ušla u plejadu znamenitih varaždinaca. Zahvalivši se svima na dolasku, dr. sc. Zdenka Weber je poručila kako je uvijek bila za kulturu, obrazovanje i znanost, sve što se moglo raditi i afirmirati.

– Uvijek treba nastojati biti kulturan, radišan i discipliniran, a to sam ja uvijek bila. No, koristim priliku da se zahvalim Varaždinskoj županiji na organizaciji, posebnoj savjetnici župana Nataliji Martinčević za realizaciju ovog obilježavanja. Hvala svima na dolasku, izuzetno sam sretna i zadovoljna – rekla je dr. sc. Zdenka Weber.

Nakon prigodnih govora, koncert je održala hrvatska sopranistica Lidija Horvat Dunjko, dobitnica mnogih državnih i međunarodnih priznanja, a nastupila je i Lucija Spevec, sopran, inače učenica Glazbene škole Varaždin koja svoje školovanje uskoro nastavlja na Bečkom sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost.

Život i društvo

Rasvijetljeni sportski tereni u Gredi i Druškovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je posljednjih godina učinkovita LED rasvjeta zasvijetlila na sportskim terenima u naseljima Maruševec, Novaki, Jurketinec, Čalinec i Donje Ladanje, u minulim su tjednima završeni radovi na osvjetljavanju malonogometnih igrališta kod područnih škola u Gredi i Druškovcu.

Općina Maruševec iz godine u godinu izdvaja proračunska sredstva u cilju poboljšanja sportske infrastrukture na svom području ne bi li na taj način potaknula što veći broj građana na bavljenje sportom, rekreaciju i treniranje.

Ove su godine na red došli tereni u sklopu područnih škola u Gredi i Druškovcu, koje učenici kroz dan koriste za provođenje programa tjelesne i zdravstvene kulture, vikendima nogometaši za utakmice malonogometne lige, a od sada je sportašima omogućeno korištenje terena u večernjim i noćnim satima.

– Riječ je o investiciji vrijednosti 17.000 eura koje je Općina Maruševec ove godine namijenila Osnovnoj školi Gustav Krklec Maruševec da bi igrališta kod područnih škola opremila dugo očekivanom i potrebnom LED rasvjetom. Svake godine izdvajamo značajna proračunska sredstva za modernizaciju i održavanje sportske infrastrukture u našem vlasništvu. Veseli me što mladi po postavljanju rasvjete više vremena provode na sportskim terenima i nadam se da će tako biti i ovdje – rekao je prilikom obilaska igrališta u Gredi i Druškovcu načelnik Općine Mario Klapša.

Greda

Nastavite čitati

Život i društvo

Potpisan ugovor za modernizaciju javne rasvjete u Novoj Vesi Petrijanečkoj i Zelendvoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec te direktorica tvrtke ELDA PROJECT d.o.o. Ljerka Eldas potpisali su ugovor za “Modernizaciju javne rasvjete općine Petrijanec – Faza IV” u ukupnoj vrijednosti 81.197,81 eura.

– Ovim projektom rekonstrukcije sustava javne rasvjete u Općini Petrijanec, primjenom mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja izvršiti će se, uz nerazvrstane ceste u naselju Majerje (Ulica Matije Gupca) i Nova Ves Petrijanečka (Ulica Florijana Bobića, Ulica Hinka Krizmana, Kratka ulica, Vidovečka ulica, Ulica Ljudevita Gaja i Ulica Rade Končara) te Zelendvor (Ulica grofova Bombelles i Ljudevita Gaja), zamjena dotrajalih svjetiljaka sa svjetiljkama koje su ekološki i energetski usuglašene s važećim zakonskim regulativnim normama. Ukupni broj svjetiljki koje će se zamijeniti je 187 komada, a do sada je na području Općine ugrađeno ukupno 582 ekološki i ekonomski prihvatljivih rasvjetnih tijela. Nakon ovog projekta imat ćemo sva naselja pokrivena LED rasvjetom i svaki betonski stup dobit će svoje rasvjetno tijelo što će zasigurno povećati sigurnost u prometu za sve sudinike – rekao je načelnik Posavec

Za navedene radove odobrena su sredstva te potpisan ugovor s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u vrijednosti 56.000 eura za projekt naziva “Sanjenje okolišnih i infrastrukturnih nejednakosti na području Općine Petrijanec, ulaganje u igralište, rasvjetu i LED rasvjeta Faza IV” prema Programu za unaprjeđenje infrastrukture.

Drugi dio projekta, prijavljen također u ovo sufinanciranje, je ulaganje u igralište vrijednosti 36.104 eura s PDV-om i stručnim nadzorom.

Ciljevi projekta su uštede u potrošnji električne energije te povećanje energetske učinkovitosti, smanjenje emisije CO2, eliminacija svjetlosnog onečišćenja, smanjenje troškova i povećanje prosječne osvijetljenosti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje